Wie wordt Eerste kok en Eerste Maître d’hôtel van België 2018 ?

Federaal minister Denis Ducarme reikte de meesterschapsmedailles uit  aan Ignace Wattenberge en Paul-Henri Cuvelier, respectievelijk Eerste Kok en Eerste Maître d’hôtel van België 2018. Daarna maakte Eric Fernez, chef-kok van het befaamde tweesterrenrestaurant D’Eugénie à Émilie te Baudour en ambassadeur van de wedstrijd Eerste Kok van België 2019, het thema bekend van de prestigieuze kokswedstrijd.

“De Prijs Prosper Montagné is de bekendste maar ook de moeilijkste kokswedstrijd van het land. Het concours wordt al voor de 66ste keer georganiseerd door onze vereniging. Peter Goossens van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve, die tevens provoost van de keukenchefs is, zal de technische jury samenstellen. Wedstrijdambassadeur Eric Fernez zal advies geven aan de kandidaten van dit jaar en is meteen ook juryvoorzitter”, aldus Robert Van Landeghem, voorzitter van de Gastronomische Club Prosper Montagné.

Koks die willen meedingen naar de titel van ‘Eerste Kok van België 2019’, moeten vóór 11 juni een wedstrijddossier indienen met drie recepten: warme en koude bereiding van Sint-Jakobsvrucht, quinoa, koriander en aardpeer; lamsrug en -schouder + één soort orgaanvlees, sjalot, champignons, ras-el-hanout en knolselder en als nagerecht flan van chocolade “Noir Sélection Cacao Trace”, mango, saffraan, matchathee + ijs of sorbet.

De titels ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ zijn wettelijk beschermd want beide wedstrijden worden op basis van de wet van 13 mei 2009 door de minister van Middenstand erkend als officiële meesterschapswedstrijden.

Eerste Maître d’hôtel van België 2019: Over een tweetal weken zullen de preselectie-vragen voor de wedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2019’ online staan. Wie aan dit concours wil deelnemen, moet vóór 15 mei zijn kandidatuur indienen bij het secretariaat van de Club Prosper Montagné. De halvefinalisten zullen daarna worden uitgenodigd voor de mondelinge proeven, die doorgaan op 18 juni in restaurant La Villa Lorraine. De finales van beide wedstrijden vinden plaats op maandag 1 oktober 2018 in Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge. De wedstrijdreglementen kunnen geraadpleegd worden op www.club-prosper-montagne.be.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’. www.club-prosper-montagne.be