Simplesmente … Vinho – Vinho Verde

De Vinho Verde regio strekt zich uit in het noorden van Portugal, met o.m. de steden Braga en Viana do Castelo. De rivier Minho is de noordergrens, de Douro de zuidgrens. De regio wordt ook meer dans eens als Minho omschreven en geniet door de nabijheid van de Atlantische Oceaan van een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet, met een bovenlaag van zand en humus.

De wijngaarden in deze regio worden traditioneel aangeplant in pergola vorm gezien de druiven in deze frissere regio moeilijk rijpen, met als voordeel dat de druiven ver boven de bodem groeien en daardoor minder last hebben van rot door het vocht van het gras of de andere gewassen die er groeien. Modernere en meer recente wijngaarden worden nu ook als guyot aangeplant, wat zorgt voor een grotere zonexpositie met ook een betere rijping.

De naam Vinho Verde duidt mede door het feit dat de rijping in het koele klimaat moeilijk op gang komt, erop dat hier eerder jonge wijnen op de markt worden gebracht. Vinho Verde is het grootste DOC wijngebied van Portugal en produceert zowel witte als rode wijnen. Bij de witte wijnen zijn het vooral de alvarinho ( verfijnd, subtiel, mineraal,) loureiro (floraal), trajadura (metalig), avesso ( romig en mineraal) en arinto ( pederna, mineraal) die aan bod komen, ze worden ook in diverse assemblages gebruikt en worden vaak uitgevoerd. Soms zijn de witte wijnen ook licht mousserend – door toevoeging van koolzuur bij het bottelen-  en hebben een hoge zuurgraad. Hun alcoholgehalte is eerder laag, minimaal en wettelijk is 8% voorgeschreven, voor alvarinho is dit 11.5%. Ondanks aantrekkelijke assemblages blijven de beste Vinho Verde-wijnen, wijnen die van één enkele druivensoort werden gemaakt, in dit segment komen vooral alvarinho, loureiro en trajadura aan bod. Eerder schrille tegenstellingen met de rode DAO wijnen die een hoge zuurtegraad hebben, eerder droog zijn met behoorlijk wat koolzuur, facetten waardoor ze slechts beperkt worden geëxporteerd.

De DOC Vinho Verde kent 9 sub-regio’s, die genoemd zijn naar rivieren of plaatsen: Monção, Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa en Paiva.

Sem Igual:

De Arinto en Azal druiven worden segmenteel en manueel geoogst tijdens drie passages in de wijngaarden waarbij telkens de meest rijpe trossen worden geoogst. Na persing volgt een fermentatie bij 17° C gedurende een 8-tal dagen waarna de sappen in inox worden overgetapt om verder te fermenteren gedurende minimaal 4 maand.

In het glas krijgen we een mooie goudgele kleur met aroma’s van agrumes en citrus in de neus. In de mond mooie ronde aroma’s van rijp geel en wit fruit, elegant en evenwichtig met lange afdronk. De verschillen in de jaargangen 2014, 2015 en 2016 zijn overduidelijk, 2016 is veel te jong en moet nog enkele maanden rijpen. Sem Igual 2014 loopt over van elegantie met leuke fruitige hints en toont de rijkdommen van de oude wijngaarden, terwijl 2015- een jaar met veel warmte en zon – elegantie, fruitigheid en gezelligheid in het glas volop laat openbloeien.

De wijn kan bewaard bij maximaal 15° C maar wordt best geserveerd bij 10-11° C, relatief fris is het een perfecte compagnon bij antipasta, gegrilde vis maar ook bij verse kaas en zomerse salades.

Quinta da Raza:

Dit wijndomein werd uitgebouwd op een aantal zonovergoten heuvelruggen op terroirs met diepere ondergrond van schist en klei. Het domein geniet van een microklimaat met bescherming door de hogere heuvelruggen en de Tamega-river, vallei dit zich niet oost-west, maar noord-zuid uitstrekt, eerder ongewoon in de regio: Elementen die evenzeer de invloed van de oceaan maar ook de hoeveelheid regen beperken. De wijngaarden bevinden zich op een gemiddelde hoogte van 250 m en het wijnhuis is een uitvloeisel van het 17de eeuwse Casa do Outeiro en telt dus meerdere wijngeneraties.

Op de proeftafel:

Raza 2016: jonge witte wijn, assemblage van Arinto, Azal en Trajadura. Leuk citroenkleurig in het glas geeft hij in de neus pittige en frisse kruidige toetsen vrij. In de mond krijgen we een leuke balans tussen de aciditeit en fruitigheid met subtiele accenten van rijp geel fruit en delicate hints van ananas. Leuke degustatie bij 8-10° C, past bij lichte maaltijden en salades.

Quinta da Rasa 2016: assemblage van Alvarinho en Trajadura. Leuke kwaliteitswijn met frisse en fruitige toetsen in de neus, elegant en mooi fruitig in de mond met aangename lange afdronk en perfect evenwichtig. Mooie aperitiefwijn die evenzeer past bij lichte maaltijden, vis, zeevruchten en exotische, aziatische gerechten. Moet behoorlijk fris worden gedronken.

Dom Diogo Azal: Deze 100% wijn van de Azaldruif heeft een lichte citroenkleur met fruitige en frisse aroma’s in de neus die in de mond overgaan in evenwichtige hints van aciditeit, elegantie en gezellige lange afdronk. Uitmuntend bij vis, salades en lichte maaltijden.

Dom Diogo Alvarinho: Een 100ù Alvarinho-wijn. Mooi citroenkleurig met gezellige aroma’s. Zorgt in de mond voor een aangename textuur ondersteunt door volrijpe fruitige hints en florale toetsen, aanganaan bij harmonieuze lange afdronk. Perfecte compagnon bij vis, zeevruchten, salades en lichtere maaltijden.quinta-do-raza-1161

Quinta do Pôpa:

Het verhaal over hoe Zeca do Pôpa zijn droom vervulde, hoe hij zijn leven lang de  droom van zijn vader Francisco Ferreira, ook bekend als Pôpa, meedroeg. In 2003 verwierf Zeca zijn “stuk” van de Douro en kocht zijn Quinta die in die tijd Quinta do Vidiedo heette, gelegen in Adorigo – Tabuaço, wijnmakerij die zich bevindt in een van de oudste wijnstreken ter wereld. Hij verwierf kleine percelen, meestal oude wijngaarden en plantte nieuwe wijnstokken en olijfbomen, wijnranken die best konden gedijen op de vruchtbare boden en ingebouwde terrassen.

Quinta do Pôpa heeft een familiale achtergrond en gaat prat op de hoge kwaliteit van zijn producten. 70% van de aangeboden wijnen worden geproduceerd met traditionele voettreden. Bovendien zijn sommige variëteiten afkomstig van 80-jaar oude wijnstokken. Bij Quinta do Pôpa wordt innovatie getoond door het gebruik van geavanceerde technieken, toegevoegd aan de traditionele voettrapwerkwijze van vinificatie in de lagares bij gecontroleerde temperaturen. De Quinta heeft een gloednieuw en kwaliteitsmerk gebouwd, steunend op zijn geschiedenis en het harmonieuze huwelijk tussen de aarde en het klimaat dat in het terroir wordt aangetroffen.

Vandaag beslaat het domein een oppervlakte van 30 hectare, waarvan 14 wijngaarden, die alle bestaan ​​uit een mengsel van nobele A-geclassificeerde rode druivensoorten, o.m. Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinto Cão en Sousão, om nog te zwijgen van de grotendeels bekende Touriga Nacional. Het domein beschikt over een gebied van 4 hectare vol met oude wijnstokken die meer dan 80 jaar oud zijn, met meer dan 22 soorten druivensoorten.

Op de proeftafel:

HOMENAGEM RED 2011- DOC DOURO

Een aantal druilerige dagen tijdens de winter zorgden ervoor dat de ranken aan de warmte van de droge zomer weerstand konden bieden. Een vroege bloei gaf aanleiding tot de vroegste oogst ooit terwijl enkel regendagen eind augustus voor een perfecte afkoeling zorgden gekoppeld aan een perfecte rijping.

Een zorgvuldige selectie van de Touriga Nacional, Tinta Roriz en Tinto Cão, zowel in de wijngaard als aan de chai gaf aanleiding tot een gescheiden fermentatie na voettrappersing, in kleine roestvrijstalen tanks. Nadien werden de sappen in Franse eiken vaten, waarvan 40% nieuwe eik en 60% 2de en 3de jaars eik voor rijping gedurende 9 maand werden opgeslagen.

Robijnrode wijn met overweldigende en aromatische toetsen, de eerste indruk gaat richting munt, gevolgd door hints van rijp rood fruit en pruimen met delicate kruidige accenten door de rijping op eik. Stevige en volronde aanzet in de mond met intense structuur en zijdeachtige tannines, bij de lange aangename afdronk duiken lichte hints van geroosterd brood op.  Alc vol 14.5% en 5.6g/l aciditeit.

PÔPA BLACK EDITION – WHITE 2015 DOC DOURO

De oogst 2014-2015 was ongebruikelijk inzake klimaat met een koude en droge winter en al even ongebruikelijke droge en hete lente en zomer, temperaturen die wel voor een vroege oogst zorgden zonder verdere uitschieters.

Oogst in 20kg boxes voor maceratie gedurende 24 uur met maximum 10° C, na persing werden de sappen in inox vaten gepompt voor het decanteren gedurende 48 uur. De helft van de sappen kregen een alcoholische fermentatie gedurende 28 dagen bij 14-18° C en rijping van minstens 2 maand in nieuwe Franse eik, de andere helft van de sappen werden voor verdere fermantatie met periodieke battonnage opgeslagen in reeds gebruikte Franse eiken vaten voor rijping en dit gedurende 6 maanden.

Wijn met leuke geel citruskleur. Verleidelijke aroma’s in de neus met mooie florale accenten, uitgesproken frisheid en leuke complexiteit. Stevige en structurele aanzet in de mond met mooie lange afdronk, overladen met fruitige hints en accenten.

Assemblage van meerdere witte wijnrassen, bessen zijn afkomstig van oude wijnranken en geven 13% alc vol met 5.6 g/l acidteit.

PÔPA TN RED 2012 DOC DOURO

Een van de meest drieste winters van de voorbije 40 jaar met weinig regen zorgde voor een watertekort, gevolgd door een normale lente evenwel met verlate bloei die pas eind mei van start ging. Deze mindere condities zorgden nochtans voor een mooie kleur van de bessen en onvoldoende groei. Hierdoor liep het rendement behoorlijk terug hoewel de bessen getuigden van een mooie gezondheid; voldoende rijp, leuk suikergehalte en evenwichtig met als eindresultaat wijnen van zeer  hoogstaande kwaliteit.

Handmatige en selectieve oogst in boxen van 20 kg, overgebracht naar een koelruimte vooraleer ze via voettrappersing hun alcoholische fermentatie met gecontroleerde temperatuur meekregen. De malolactische fermentatie vond plaats in inox tanks en de eindrijping gebeurde in reeds gebruikte eiken vaten en dit gedurende 8 maand.

In het glas een mooie en stevige rubisrode kleur, rijke aroma’s in de neus met leuke accenten van rijp fruit, gedroogde theeblaadjes met subtiele hints van balsamico en enkel kruidige accenten. In de mond een mooie aanzet met romige en frisse toetsen, gevolgd door aangename tannines, zeer fruitig op het middenpalet en lange, gezellige afdronk.

Een 100% Touriga Nacional met 14% alc vol en 5.1 g/l aciditeit.