Restaurant Tertulia Algarvia – Faro

Tertúlia Algarvia is de vervulling van de droom van een groep vrienden, die in 2006 besloot om een organisatie te creëren om de gastronomie, geschiedenis en tradities van de regio te promoten. Na vele plannen, rekeningen en, nog belangrijker, veel volharding, opent Restaurant Tertúlia Algarvia voor het grote publiek in augustus 2013 in Vila-Adentro, het historische centrum van Faro. Naast traditionele maaltijden, biedt de Tertúlia Algarvia zijn bezoekers showcookings en culinaire workshops, ambachtsworkshops, tentoonstellingen, en andere ervaringen. .

Het restaurant werd ondergebracht in een oude woning, sommige onderzoekers wijzen naar de zeventiende eeuw en anderen naar de tweede helft van de achttiende eeuw. Uit oude archieven blijkt dat dit plein met de naam van de koning al “Largo das Freiras” wordt genoemd door de nabijheid van het klooster van Onze Lieve Vrouw van de Assumptie. Ook is er een link met de kerk, die het Huis van Cabildo bestuurde, waar de kanunniken de kerkelijke activiteiten hielden. Bestaande uit twee verdiepingen, een asymmetrische gevel, dubbele dakrand en twee schilddaken, heeft het gebouw in de loop van de tijd verschillende transformaties ondergaan. In de 80-er jaren onderging het gebouw een grote opknapbeurt, waarbij de gevel per ongeluk instortte. Het is ook tijdens dit decennium dat de Ingenieur Raul Guedes Vidal, de huidige eigenaar, deze eigendom verwierf.

De gastronomie van de Algarve is een van de redenen men Tertúlia Algarvia de beste en meest karakteristieke ingrediënten van dit enorme erfgoed serveert, erfgoed dat werd verrijkt en verbeterd door vele generaties. De groepsmenu’s bestaan uit heerlijke gerechten die ervoor zorgen dat de gezellige momenten aan tafel onvergetelijk worden.

Algarteca is een online platform ontwikkeld door Tertúlia Algarvia, dat tot doel heeft de gastronomie van de regio te behouden en met zo veel mogelijk mensen te delen, waardoor de duurzaamheid van de gebieden in het binnenland van de centrale Algarve wordt bevorderd. Dit project is geïnspireerd op de publicatie “Festa da Gastronomia e das Receitas Típicas das Aldeias do Algarve” (Feest van de Gastronomie en de Typische Recepten van de Dorpen van de Algarve), in 2005 gepubliceerd door de Commissie voor de coördinatie en regionale ontwikkeling van de Algarve.

Vier vooraanstaande chefs gingen in de kleinere dorpjes van Algarve op zoek naar traditionele gerechten, een geheel dat in video’s werd gebundeld en de regionale gerechten promoten. Dit figuurlijk ‘mediterraan dieet’ werd in 2013 door de Unesco erkend als ‘immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid’

Gedroogde tonijn-moxama, varkenshaas met mosselen en maïspap met koriander en honingcake met bittere amandel-granizado waren de drie video’s gepresenteerd door Frederico Lopes, vaste chef van het restaurant Tertúlia Algarvia in Vila-Adentro in Faro. Chef-kok Augusto Lima, die regelmatig met Tertúlia Algarvia aan andere projecten werkt, was verantwoordelijk voor het presenteren van de recepten van “churra” lamsstoofschotel, gedroogde haaienstoofpot met snijbonen en filets van makreel met knoflook geserveerd op een bedje van zoete aardappel.

Welke keuze je ook maakt, eten in Tertúlia Algarvia is telkens opnieuw een smaakvolle ontdekking van de regionale keuken van de Algarve. Wij proefden enkele van deze heerlijke bereidingen en genoten volop van de veelheid van ingrediënten die voor leuke verrassende resultaten zorgt. Een bewijs dat ook eenvoudige gerechten kunnen uitgroeien tot absolute culinaire topcreaties.

Restaurant Tarerulia Algarvia – Praia Alfonso III 13-15 – 8000-167 Faro

www.tertulia-algarvia.pt