Sloveense Maribor eert oudste wijnrank ter wereld tijdens Old Vine Festival

Maribor, de tweede grootste stad van Slovenië is een belangrijk centrum van de wijnbouw. Je kan er de oudste wijnrank van de wereld zien, een van de grootste en oudste wijnkelders van Centraal Europa bezoeken en de prachtige wijnregio verkennen, ook met de fiets.

Oudste wijnrank ter wereld

Stara trta, zo heet de oudste wijnstok van de wereld. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat hij vier eeuwen oud is. Maribor is er erg trots op. Hij staat aan een oud wijnhuis, in een mooi perkje, met een hek er om heen. Bezoek het museum Old Vine House. Je kan er veel opsteken over de wijnbouw, over de jaarlijkse wijnfeesten en de inheemse druivenrassen. Het is dus een goede startplaats voor een verkenning van de Maribor-wijnregio.

Wijn proeven in tunnels onder de stad

De wijnkelders van Maribor zijn een top bezienswaardigheid. In het centrum van de stad, vlak onder het plein Trg Svobode, ligt Vinakova Klet. Het is een van de grootste en oudste wijnkelder van Centraal Europa met een oppervlakte van 15.000 m2 en 2,5 km tunnels. De wijnen van Maribor liggen er te rijpen, onder meer in het wijnarchief waar de flessen van de beste wijnoogsten worden bewaard. Een geleid bezoek aan de kelders + wijn proeven kost € 7.

Ervaar het grootste St Martin’s feest in Slovenië (11 november)

Net als in veel andere Europese landen wordt ook in Slovenië het feest van Sint-Maarten gevierd. Het gebeurt op 11 november en niet toevallig in Maribor want Sint-Maarten is verbonden met de wijncultuur in Europa. Meer dan 20.000 mensen komen naar Maribor voor een feestelijk evenement met de klemtoon op wijn en gastronomie. Het St-Maartenfeest is tevens het laatste hoogtepunt van het Old Vine Festival, een eerbetoon aan de oudste wijnstok van de wereld.

Wijnroutes

Van bij de Old Vine – de oudste wijnstok – beginnen drie wijnroutes. De routes kronkelen langs de rivier Drava en door de wijngaarden en dienen perfect als fietsroutes. Deze tochten zijn een fantastische ervaring, geschikt voor families, mountainbikers en recreatieve fietsers. Natuurlijk passeer je langs de wijnroutes ook geregeld een venoteka, ideaal rustpunt om de lokale wijnen te proeven. De fietsroutes rond Maribor sluiten aan op de langere trajecten die Slovenië doorkruisen, zelfs tot in het Oostenrijke Graz.