Aqua4C uit Kruishoutem wordt grootste duurzame viskwekerij ter wereld

Sinds 1 oktober zijn de ecologische visboerderij Aqua4C uit Kruishoutem en tomatenkwekerij Tomato Masters uit Deinze verbonden door een gesloten, circulair watersysteem. Dat maakt van de plantaardig gevoede Omegabaars de eerste vis ter wereld die geen water meer verbruikt om gekweekt te worden. De Omegabaars staat dus aan de bron van een radicale innovatie in de viskweek, en in Kruishoutem zwemt vandaag dé vis van morgen.

De cirkel is rond

In dit uniek circulair systeem maakt Aqua4C optimaal gebruik van de energie en het gezuiverde regenwater dat van de daken van Tomato Masters in haar bassins vloeit. De Omegabaars groeit dus op in gezuiverd regenwater dat bovendien tot 27° verwarmd wordt met de restwarmte van de buren. Op zijn beurt vloeit het voedingsrijke afvalwater van de Omegabaarskwekerij na filtering en zuivering terug naar de tomatenkwekerij die er tomaten mee kweekt en 10 à 20 % bespaart op meststoffen. De cirkel is rond. De koppeling tussen deze twee bedrijven maakt van de Omegabaarskwekerij meteen de grootste duurzame viskwekerij ter wereld.

“Deze duurzame kweek in een circulair watersysteem gaat de visindustrie revolutionair veranderen”, zegt ondernemer en doctor in de biologie Stijn Van Hoestenberghe (39) van Aqua4C. “De Omegabaars is een fundamenteel andere vis dan alles wat tot nu toe in de rekken ligt en die een té grote last op de natuur legt. Overbevissing bedreigt wereldwijd het visbestand. Andere kweekmethodes hebben teveel nadelen. Onze methode betekent een disruptieve innovatie op vlak van milieu, wetenschap en voedsel tegelijkertijd. Als we dus met z’n allen vis willen blijven eten, dan is déze vis de oplossing, dan is omegabaars dé gekweekte vis van de toekomst”.

Duurzame kweek

Aqua4C kweekt de omnivore Omegabaars reeds sinds 2014 met 100% plantaardig voedsel. Ook dat is een unicum, want nergens anders ter wereld wordt dit toegediend. De milieu-impact is dus aanzienlijk kleiner dan traditioneel visvoer op basis van vismeel en visolie. Alle voorwaarden zijn bovendien voldaan om de Omegabaars stressvrij te laten rondzwemmen in dit gesloten kweekprogramma, belangrijk voor de voortplanting. Ze zijn ook permanent gezond want ze krijgen geen antibiotica, pesticiden of hormonen. De baarzen worden enkel op bestelling geslacht en het slachten gebeurt diervriendelijk. De vissen worden via de korte keten geleverd. Na slachting worden ze meteen in ijs gelegd om al de volgende dag te leveren, binnenkort zelfs in milieuvriendelijke lekvrije kartonverpakkingen, met een verlengde houdbaarheidsdatum voor handelaar en consument.

Smaakvol en vol omega 3

En dan is er nog de smaak. De graatloze, witte filets zijn makkelijk te bereiden en heerlijk gezond. De vette vis met Australische roots is vers, lekker smeuïg, licht verteerbaar en zit boordevol Omega 3-vetzuren. Dat maakt de baars niet alleen erg gezond, maar je kan er ook heel veel mee doen in de keuken. Daarom gaan zowel TV-kok Jeroen Meus als sterrenchefs Lieven Demeestere van het Leuvense restaurant Arenberg en Jean-Baptiste Thomaes van Château Du Mylord uit Ellezelles er graag mee aan de slag.

Omegabaars in opmars

Momenteel is minder dan 1% van de in België geproduceerde vis ‘kweekvis’ maar wereldwijd wordt gemiddeld 55% van de vis in gevangenschap gekweekt met een enorme impact op milieu… Als pionier heeft Aqua4C sowieso een voorsprong van 5 jaar op de wereldconcurrentie door eigen onderzoek en experimenten en door samenwerking met KU Leuven. Aqua4C gaat landbouwscholen aanspreken om een opleiding aquacultuur op te nemen in hun aanbod en dus ook verzekerde jobs voor hun leerlingen. Door investeringen en samenwerkingen met vishandels, restaurants en met Albert Heijn steeg de jaarlijkse productie van Aqua4C in 2018 van 50 naar 100 ton.

Vanaf 1 oktober ligt Omegabaars ook in alle Carrefour-filialen (+ 300 verdeelpunten) en in een aantal Spar-filialen. Dankzij een recente nieuwe kapitaalinjectie van 2,5 miljoen euro door de Limburgse baksteenfamilie Vandersanden komt bovendien vers geld binnen voor marketing en om nieuwe viskwekerijen op te zetten, en glastuinbouwers en varkensboeren te stimuleren om hun aanbod te diversifiëren. Aqua4C mikt in 2019 alvast op 150 ton productie en 1,5 miljoen euro omzet.

Info : http://omegabaars.be. Omegabaars wordt verkocht bij Albert Heijn, Carrefour en in een aantal SPAR-filialen, en online via www.localicious.be. Aqua4C organiseert ook groepsrondleidingen in zijn viskwekerij en in de lente van 2019 komt er een belevingscentrum.