Stout of the world – Internationale Stout day

Guinness viert innovatie in het brouwproces met een bijeenkomst over de toekomst van de stout. Op 1 november vierde Guinness de Internationale Stout Dag, samen met brouwers en vele experten van over de hele wereld, de durf in de brouwersindustrie. Samen organiseerden ze een bijeenkomst die zich boog over de toekomst van de stout, met een focus op innovatie en de mogelijke brouwopportuniteiten voor dit unieke bier.

Dankzij de recente vooruitgang in de mogelijkheden om de ruimte te verkennen, kondigde Guinness aan dat zijn brouwers klaar waren om een haalbaarheidsstudie te organiseren om een Guinness te brouwen die in de ruimte gedronken kan worden. Het brouwersavontuur gaat verder. In een volgende stap willen ze ervoor zorgen dat Guinness klaar is om naar de ruimte te reizen. Er staat de brouwers een uitzonderlijk moeilijke taak te wachten om niet alleen een goed smaakevenwicht te vinden, aangezien de smaakpapillen op grote hoogte veranderen, maar ook om de uitdaging aan te gaan om afval te vermijden. Op basis van eigen onderzoek en vele innovaties zal Guinness gebruik maken van 259 jaren ervaring om deze opdracht tot een goed einde te brengen.

Aan het event, dat georganiseerd werd in de Open Gate Brewery, bakermat van bierinnovatie en experimenten bij Guinness, nam ook een team van de St. James’s Gate brouwerij uit Dublin deel. Tijdens het event namen enkele inspirerende sprekers het woord: Dr. Norah Patten, de eerste Ier in de ruimte en Charles Spence, professor aan de universiteit van Oxford, bedenker van de Kitchen Theory en chef Jozef Youssef. Samen zetten zij hun missie voort in het onderzoek naar, en de demystificatie van de gastronomische wereld.

Enkele dagen voor het event getuide Dr. Norah Patten: «Van zodra ik hoorde spreken over dit project wist ik dat ik wilde deelnemen. Het is een uitstekend idee dat de Guinness brouwers dit uiterste complexe brouwprobleem willen oplossen. Als onderzoeker kreeg ik de kans om onlangs mee te vliegen met een paraboolvlucht. Ik kijk er naar uit om naar de ruimte te gaan maar besef dat we verder moeten innoveren om deze zoektocht nog verder te stimuleren. Als ik sommige van mijn eigen werkervaringen op ruimtevaartgebied met het projectteam kan delen, dan is dit op persoonlijk vlak zeer leerrijk voor mezelf. Ik wens hen het allerbeste om van deze uitdaging een succes te maken. In tegenstelling tot wat men zou denken, zijn de mogelijkheden voor een trip naar de ruimte voor het grote publiek dichterbij dan we denken.»

Peter Simpson, brouwer bij Guinness zegt hierover het volgende: “Grenzen verleggen betekent openstaan voor eindeloze mogelijkheden. Wij geloven dat het belangrijk is om onze ervaring te delen en met anderen samen te werken, zodat omstandigheden die innovatie stimuleren kunnen groeien en onverwachte resultaten kunnen opleveren. De haalbaarheidsstudie is onze volgende stap in de experimentele brouwerij van St. James’s Gate. We kijken ernaar uit om deze uitdaging aan te gaan met onze teams van wetenschappers en brouwers. We zullen nog lang bier blijven brouwen zodat mensen hier op aarde ervan kunnen genieten. We willen daarom graag zien of we, indien dat nog mogelijk is, iets leren van dit onderzoek dat het product hier op aarde verder zal verbeteren !

Voor deze gelegenheid heeft Guinness een nieuwe limited edition stout gebrouwen: de ‘Stoutosphere’. Dit bier werd speciaal gemaakt voor de Internationale Stout Dag en ontwikkeld door Patrick Isard, brouwer van de Open Gate Brewery. Het is een exclusieve combinatie van twee van de favoriete drankjes van de aardbewoners: bier en koffie. Koffiebonen uit Brazilië, grof gemalen en vers geroosterd in Dublin, worden gebrouwen met zoete chocolademouten en geven een romige stout met een geweldige body waar de aardse bierliefhebbers dol op zullen zijn. «Guinness heeft altijd gedurfde beslissingen genomen: als enige stout brouwen in een tijdperk dat ales populairder waren, een huurovereenkomst van 9000 jaar ondertekenen voor de St. James’s Gate Brewery, de eerste brouwer die stikstof gebruikt in Guinness Draft en bedenker van de widget. Het is een opwindend vooruitzicht, zowel intern als voor fans over de hele wereld.» zegt Erin Peters.

Tijdens het event stelde de internationaal gerenommeerde chef, Jozef Youssef, een aantal meeslepende zintuigelijke ervaringen voor, die voedsel en bier combineren. Het menu, bestaande uit nog nooit eerder geserveerde gerechten waarbij gebruik werd gemaakt van het Guinness stouts gamma, werd gepresenteerd aan de gasten, het team en Erin Peters.

De limited edition stout werd voor het eerst tijdens het event geproefd en is vanaf 1 november verkrijgbaar in de Open Gate Brewery en het Guinness Storehouse.