Restaurant Edulis – Monforte de Lemos (Galicië)

Tegenover het Palacio de los Condes de Lemos in het centrum van Monforte de Lemos vinden we restaurant Edulis teug. Een behoorlijk ruim restaurant met leuk en aantrekkelijk terras dat zowel bij de lokale inwoners als bij de toeristen erg in trek is.

Een modern interieur zowel in de gelagzaal als in het aanpalend zaaltje biedt soelaas aan iedereen die even weg wil van de drukte en rustig van de maaltijd wil genieten. Op de kaart tal van regionale specialiteiten met streekproducten maar ook typisch Spaanse gerechten. Opvallend zijn de eerder ‘zware’ bereidingen die in deze heuvelachtige regio de bewoners toch een hart onder de riem willen steken. Om de gerechten extra voedingswaarden te bezorgen aarzelt men niet om leuke wijnsauzen aan meerdere bereidingen toe te voegen.

Het kloppend hart van het restaurant is chef José Camino die niet alleen aan het fornuis zijn creatieve inspiraties volop laat openbloeien, maar er tevens voor zorgt dat het zaalpersoneel, erg vriendelijk en attentievol, zijn gerechten met de nodige passie en gedrevenheid serveert. Een leuke en gezellige harmonie die met de wijnen uit de regio Ribeiro Sacra een verrassend ruggensteuntje meekrijgt. Restaurant Edulis is trouwens een perfecte locatie om deze wijnen op discrete manier te ontdekken.

Op het menu een huiscreatie van carpaccio, cerde celta pork carpaccio, fijne sneetjes geroosterd vlees, vergezeld van smeuïge knolraapsaus en decoratie van rode vruchten. Knolraap is een groente die in onze contreien nog slechts in beperkte mate wordt weergevonden. In Galicië is ze echter nog veelvuldig in gebruik mede door het feit dat ze op culinair vlak heel wat bereidingen kan ondersteunen maar evenzeer omdat de terroirs een uitstekende basis voor de teelt aanbieden.

Het hoofdgerecht werden kalfswangetjes gegaard in Menciawijn met een leuke aardappelgratin. Een stevig en tegelijk mooi pittig gerecht met aantrekkelijke hints van de Mencia. Als dessert serveerde José een trio van cremige koffie likeur, mousse van kaas en sorbet van aardbei.

Een maaltijd rijkelijk geserveerd met wijnen uit Ribiero Sacra die op een erg gezellig onderonsje uitdraaide.

Restaurant Edulis – Compañoa 39 – 27400 Monforte de Lemos

www.restaranteedulismonforte.es

Culinaire commentaren:

Tasted4you- 2 minutes

gezellig interieur

mooie lokale specialiteiten

pittige en smaakvolle bereidingen

mooi assortiment wijnen

attentievol personeel