Strategie “Cahors Malbec Invest” loont.

De tanende groei van de Malbec-wijnen was in 2013 de aanzet voor het UIVC, union interprofessionele des vins de Cahors, om het project ‘Cahors Malbec Invest’ op te starten. Dit project heeft als doel de terroirs van de AOC Cahors betere bekendheid te geven bij handelaars, wijnkelders, wijnmakers, maar ook om bodemdeskundigen en investeerders aan te trekken die geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van de goede percelen van Malbec.

Een aanzet die loont, nadat eerder reeds enkele partnership konden worden afgerond, werd zopas een nieuwe belangrijke deal afgesloten. Hervé Joyaux, afkomstig uit Bordeaux en de familie Montmayou, afkomstig uit Cahors, beide sinds jaren actief in Argentinië waar ze kwalitatieve Malbec-wijnen produceren en promoten, werden eigenaar van Château Saint Didier de Parnac (1ste AOC Cahors in Quebec), Châteaux de Grézels en de Prieuré de Parnac ( terroir met het grootse potentieel van de appellatie), in totaal ruim 120 ha wijngaarden, waardoor ze meteen de tweede grootste producent van de AOC Cahors wijnen worden. Bovendien zorgde Hervé Joyaux voor de oprichting van het trading merk Latis, een Keltische benaming die ‘daglicht’ betekent en duidelijk verwijst naar de wil om Cahors Malbec een nieuwe toekomst te bieden.

Hervé Joyaux: “We kregen een prachtige welkom in Cahors en waren erg onder de indruk van de kwaliteit van de wijnen en de diversiteit van de bodem, belangrijk element om eentonigheid te vermijden. De uitstekende wijnen die we proefden suggereert dat de Cahors een zeer grote Franse en internationale naam.”

Beide nieuwe partners staan in Argentinië bekend als pioniers van de kwaliteit van  Malbec. In 1993 lanceert Hervé in Argentinië, samen met zijn jeugdvriend Pierre Noyer Montmayou, de bodega Fabre Montmayou.  Pierre Noyer Montmayou is een  afstammeling van Marechal Bessieres, wiens standbeeld de gangpaden Fenelon in Cahors domineert en wiens hart in de kerk van Prayssac, zijn geboortedorp, wordt bewaard. Ze worden “pioniers van kwaliteitswijn 100% Malbec”, destijds telde de Malbec een kleine 10 000 ha van deze variëteit, momenteel worden er in Argentinië meer dan 45 000 ha geëxploiteerd.

In december 2007leidt de UIVC, na de figuurlijke herontdekking van de wijngaarden van Cahors, een delegatie naar Argentinië die er verschillende wijngaarden bezoekt, met inbegrip van Fabre Montmayou. Sindsdien bleef de AOC in contact met Hervé Joyaux, die van mening is dat de strategische betrekkingen tussen Argentinië en de andere producerende regio’s van Malbec in de wereld, met inbegrip van Cahors, moet worden verstevigd. Tijdens Vinexpo 2015 nodigt Jérémy Arnaud, Terroir Manager UIVC, Hervé en Diane Joyaux uit om de wijngaarden van Cahors te bezoeken. De dynamiek van de regio en het potientieel hebben duidelijk indruk gemaakt. Vandaag, twee jaar later, behoren ze tot de wijnhuizen en kooplieden van Cahors, het is voor hen net als een thuiskomst, maar ook die van Malbec in eigen families, “aldus Jérémy Arnaud.

De andere reeds bestaande partnership lopen tussen de Argentijnse bodega Altos las Hormigas en Château les Croisille, La Métairie Grande du Theron en Domaine du Prince, de Argentijnse wijnmaker Léo Borsi en de familie Piéron en de wijnmaker Paul Hobbs en La Maison Vigouroux.

De slogan ‘Make Cahors great again’ stevent duidelijk af op een nieuw hoogtepunt, ongetwijfeld een leuk item voor talrijke wijnliefhebbers.