Restaurant Pip-Margraff – Sankt Vith

Met gedrevenheid en passie stevent hotel restaurant Pip-Margraff in Sankt Vith af op zijn 150ste verjaardag. Het echtpaar F.W. Margraff en Barbara Terren opende immers in 1876 een café met brood-en banketbakkerij. Een zaak die ondertussen door de 4de generatie wordt gerund en voornamelijk bekendheid geniet door het kwalitatieve restaurant.

PIP-Margraff is een van de meest traditionele handelszaken van Sankt Vith. In 1924 namen Thérèse Margraff en haar echtgenoot Franz Pip de zaak over die sindsdien de dubbele naamgeving draagt. De geschiedenis van het huis kan onmogelijk worden losgekoppeld van de geschiedenis van de stad. Het hele gebouw, tweemaal vergroot door de aanbouw van een zaal en woonvertrekken, werd net als de stad zelf, in december 1944 het slachtoffer van de oorlogsgebeurtenissen en werd grotendeels verwoest.

In 1951 werd begonnen met de wederopbouw en het nieuwe hotel-restaurant opende de deuren in 1952. Het echtpaar F.W.Pip – Maria Probst gaven de exploitatie een nieuw elan en werden later bijgestaan door hun kinderen. Sedert 1983 staat de vierde generatie aan het roer, Franz Pip en Monique Gilman leiden momenteel deze familiezaak. De aanzienlijke uitbreiding die in 1986 werd doorgevoerd en recente renovaties bewijzen dat de eigenaars met hun tijd willen meegaan om hun gasten zowel op culinair-gastronomisch als op het vlak van de globale hospitality, een aangenaam verblijf aan te bieden. Naast het restaurant vinden gasten hier een onderkomen in de hotelkamers maar eveneens in de welnnessruimte met verwarmd  rotszwembad, sauna, solarium, whirlpool en neven- en regendouche. De beperking tot 30 kamers is aldus Franz Pip een bewuste keuze omdat men de klant een maximaal comfort in een uitgesproken familiale sfeer wil aanbieden.

Het familiaal karakter en de typische gemütlichkeit is trouwens de rode draad die doorheen het leuke restaurant dwarrelt. Het interieur is klassiek, sfeervol gezellig en aangenaam, interieur dat naargelang de locatie lichtjes wijzigt, maar toch overal dezelfde aspecten naar voren schuift. De ontbijtruimte wordt tegen de middag getransformeerd in een gezellige brasserie waar men terechtkan voor een snelle hap, een snack of gewoonweg een tas koffie met wat lekkers. Een prettig ogende lounge met opvallend daglicht doet ook dienst als bar waar men voor of na de maaltijd rustig kan genieten terwijl het restaurant stijlvol aanvoelt. De tafels zijn getooid met traditionele tafelkleden en gesteven servetten, krijgen naast een kleurrijk bloempje ook mooi glaswerk en zilver bestek, elementen die via het oog, de papillen bewerken en klaarstomen voor het zwaardere degustatieve werk. Chef Gunther Theissen tovert een aantal verrassende creaties uit zijn potten en pannen en weet op treffende wijze de fijnproevers te bekoren.

Een aantal klassiekers van de kaart worden enerzijds gebundeld in het maandmenu, beschikbaar aan 42€, menu dat bestaat uit soep, voorgerecht, sorbet, hoofdgerecht en dessert.

Bij onze proeverij werden we onaangekondigd verplicht gebruik te maken van een formule half-pension gezien de keuken op zondag- en maandagavond met beperkte bezetting, enkel de hotelgasten bediend. Als introductie na een bouillabaisse en mousse van zalm als proevertjes, een lichte velouté van verse groenten waarbij het zoutvat weelderig was gebruikt. Volgde een truffelkroket met risotto, de truffel was hierin duidelijk zoek en werd vervangen door een smaakloze vulling, pas na enig zoekwerk ontdekten we een miniscule hoeveelheid risotto.

Het hoofdgerecht moest dan maar soelaas brengen, maar bleef helaas ook beneden de verwachtingen. Het veel te veel gebakken kalfsgebraad kreeg het gezelschap van trosjes bonen met spekreepjes, kerstomaten en aardappelpuree. Ook hier werd dankbaar gebruik gemaakt van het zoutvat. Als afsluiter een crème brulée die zich tot de ster van de avond ontpopte. Jammer want uit eerdere ervaringen weten we dat de keuken van Pip Margraff voor een aangename verrassende toets kan zorgen.

Hotel-restaurant PIP-Margraff, Hauptstrasse 7 – 4780 Sankt Vith

Tel 080- 22 86 63 – www.pip.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you: veel te zouten bereidingen

het restaurant biedt op zondag- en maandagavond enkel een halfpension formule waaraan geen      wijzigingen  kunnen worden aangebracht!

Michelin:

2 bestekken

restaurant met terras en goede uitstraling

lekkere maandmenu

traditionele kaart

GaultMillau

13/20

140 jaar familietraditie

evolutieve kaart

Delta

3 sterren

uitstekend familiaal bedrijf uit 1876

Franse keukengerechten

kunstzinnige presentaties