Het populaire en volkse Restaurant De Kapelhoeve waar chef Hilde Peremans vooral de regionale Vlaams Brabantse keuken met producten uit eigen streek centraal stelde sloot een tijdje geleden de deuren. Het heeft ondertussen niet alleen een nieuwe uitbater maar ook een nieuwe naam gekregen.
In de beginjaren maakte het restaurant vooral furore onder de naam ‘kapelleke’ en werd het een gezellige ontmoetingsplaats waar talloze jongeren maar ook vele werknemers van Sabena, rust en verpozing vonden onder het genot van een ruime Brabantse keuken. In een volgende fase bewees chef Hilde Peremans met haar creatieve keuken, nadat ze jarenlang les gaf aan het VTI Leuven dat dromen geen bedrog zijn. Een periode waarin het restaurant ruimere bekendheid kreeg en tal van fijnproevers wist te bekoren.
De nieuwe uitbater Jean Maurra hertekende het rustieke interieur van het restaurant evenwel met behoud van de oude authentieke elementen zodat het nog steeds én een gezellig, én een eigen identiteit kan uitstralen. Het zaaltje vooraan werd opgefrist en moet dienst doen als familiaal feestzaaltje maar kan ook voor meetingdoeleinden worden gebruikt.
Jean Maurra wil zijn gasten laten kennismaken met een eerder onbekende keuken. Hij focust zich niet langer op de regionale Brabantse keuken maar introduceert de rijkdom van de Libanese keuken. Haar mediterraan accent wordt gekruid met onontbeerlijke Oosterse toetsen zonder extreme accenten, en biedt meteen een leuk alternatief voor de Griekse of Turkse keukens.
Voor hem geen bruuske breuk met het verleden maar wel een evolutie, toetsen die hij bij de benaming verankerde en derhalve de ‘kapelhoeve’ omdoopte tot het ‘kapelleke van Libanon’.
De kaart van het restaurant staat dan ook bol van Libanese specialiteiten. De traditionele voorgerechten hebben plaats gemaakt voor meerdere suggesties die vooral het ‘sharing’ aspect onderstrepen en dit naar Libanese gewoontes. De hoofdgerechten blijven ook in de Libanese keuken individueel getint.
Wij werden bij onze proeverij hartelijk onthaald en kregen een mooie smaakvol gedekte tafel toegewezen. Een eerste hiaat blek de té frisse binnentemperatuur, om volop van de Libanese maar ook van elke andere keuken te genieten, mag men wel een aangename omgevingstemperatuur verwachten. Door gebruik te maken van de open haard moet weliswaar een tafeltje van twee sneuvelen, maar dit zou alleszins de gezelligheid – en ook de temperatuur- een enorme boost geven.
Mits enige toelichting kozen we als introductie voor volgende creaties: sambusik, gefrituurde deegjes met rundsgehakt; chanklick: kazen van koemelk verfijnd met tijm, tomaat, ui en olijfolie; rkakat fromage: deegbladeren met kaas; makanek mini worstjes: kebbé nayi: tartaar van vlees met gebroken koren; labné : platte kaas met look, mint en olijfolie: falafel krokante balletjes van bonen en kikkererwten. Een ruim assortiment dat aangevuld met Libanees brood en pittige hommus uitgroeide tot een gezellig onderonsje. Elk van de tafelgenoten kon ruimschoots kiezen en de persoonlijke smaakcreaties optimaal degusteren.
Om de maaltijd te ondersteunen opteerden we boor een Ksara, reserve du couvent 2019 een assemblage van Syrah, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, 13.5% alc vol. Een wijn met mooie donkerrode kleur, finesse en elegantie, soepele tannines en leuke hints van vanille, tabak en toetsen van kreupelhout. Aangeraden wordt deze wijn bij minimum 16°C te degusteren, de wijn kwam helaas uit de koelkast en bleef ver beneden de aangewezen temperatuur.
Als hoofdgerecht opteerden we voor een kipbrochette met frieten en looksaus en een brochette van kalfsvlees met frieten, beide 10€ per stuk. Als extra garnituur een mix slaatje en sausjes. De brochettes, eerder klein, logisch gezien de prijssetting, waren wel smaakvol maar geserveerd op ijskoude borden, ging een deel van de smaak veel te snel verloren. Gasten die een volwaardige Belgische schotel wensen raden we alvast aan om twee stuks per persoon te voorzien. Het team van Jean Maurra moet alleszins de borden voorverwarmen zodat het degustatieve aspect van het gerecht niet verloren gaat nog voor de borden de gasten bereiken. Een typische Lobanese zoetigheid wordt door het huis aangeboden als dessert.
Jean zegt zich bewust te zijn dat niet alles perfect verloopt en belooft de nodige aanpassingen door te voeren. Anderzijds heeft hij voor de lente, zomer en herfst projecten in opbouw waarbij hij o.m. in de tuin, naast een tent voor allerhande bbq’s, ook een speeltuin voor de jonge gastronomen wil installeren.
Benieuwd of bij een volgend bezoek aan deze tekortkomingen werd gewerkt, kunnen we alleszins beamen dat de Libanese keuken een aantal leuke smaaktoetsen bezit en zeker voor een nieuwe ontdekking in aanmerking komt.
’t Kapelleke van Libanon – Potestraat 4 – 3020 Winksele-Delle
Tel 016- 444497 – 0470- 11 77 82
Open donderdag tot maandag 11.30-15.00 en 17.30- 24.00
Gesloten op dinsdag en woensdag.