Tastin’ France 2018 – 1 – Rarissimé – Mas Gabinèle

De jaarlijkse proeverij Tastin’ France is telkenmale een voorbode van de Primeurs die in de lente in alle Franse wijngebieden worden georganiseerd, maar evenzeer de gelegenheid om nieuwigheden bij het grote publiek te introduceren.

Naast een selectie ‘coups de coeur’ met als uitschieters 1895 van Château Maucoil, 93/100 en Rarissimé van Mas Gabinèle, 95/100, waren een 70-tal wijnhuizen op dit event aanwezig. Tot de uitschieters nieuwkomer Champagne Alezanse, Château de Castel, Château Carbonneau en Vin Sadel, die we de komende dagen graag toelichten.

Rarissimé 2014- Prieuré Saint-Sever was met 95/100 de topper bij de ‘coups de coeur’. Deze wijn is een product van de Mas Gabinèle, een wijnhuis dat in 1998 door Thierry Rodriguez in het leven werd geroepen. Thierry was als kleinzoon van een wijnbouwer jarenlang actief als wijnhandelaar maar voelde stilaan de drang om activer aan het wijngebeuren te participeren. Hij koopt in 1997 zijn eerste percelen in Laurens, hartje van de appelatie Faugères, regio die beroemd werd om zijn rijke en quasi unieke samenstelling van de schist ondergrond. Het domein telt actueel een 20-tal ha waarvan de percelen stelselmatig werden verbeterd en verjongd. Thierry doopt zijn domein ‘Mas Gabinèle’ una gabinela betekent in het oosten een soort wijnhut. Deze wordt meermaals midden de wijngaarden opgetrokken en krijgt qua uitzicht meerdere vormen en structuren. Voor Thierry betekent Mas Gabinèle echter veeleer een beperkte intrede in de wijnwereld met opmerkelijke en kwalitatieve eindproducten.

Sedert zijn oprichting in 1998 heeft Mas Gabinèle steeds geijverd voor een verantwoorde exploitatie die rekening houdt met erg evenwichtige natuurlijke uitbating. Dit leverde de wijngaard in 2016 de erkenning op als ‘hoogwaardige natuurlijke exploitatie’ en dit op basis van biodiversiteit, phytosanitaire strategie en verantwoord beheer van de fertilisatie.

De exploitatie van 20 ha ligt op de uitlopers van de contreforts van de Cevennes in Laurens, op een hoogte van 180m waardoor de percelen overvloedig zonlicht krijgen, terwijl de ranken tussen 30 en 60 jaar oud zijn wat op zich een kleinet rendement meebrengt. De ondergrond van schist zorgt voor wekere structuren, soms moeilijk te ontginnen, hoewel ze met aangepaste bewerking voor leuke evenwichtige wijnen zorgen.

Rarissimé 2014 is een assemblage van 70% Syrah, 25% Grenache en 5% Mourvèdre. De zeer rijpe trossen worden manueel geoogst met een eerste tri in de wijngaard. Lange maceratie op hogere temperatuur 25-30° C met extractie. De sappen rijpen gedurende 16 maanden op nieuwe eiken vaten.

Rarissimé krijgt hierdoor een diepdonkere kleur die sterk geconcentreerde aroma’s vrijmaakt in de neus en dit met grote elegantie. Ook in de mond krijgen we mooie aroma’s, leuk krachtig met aromatische eigenschappen die een voorafgaandelijke karafering verkiezen. Hierbij ontwikkelen zich leuke accenten van zan, cassis, confituur van braambes, peper van Madagascar, koffie en kaneel, aroma’s die zich tintelend in de neus nestelen. In de mond rijke en sterke smaaktoetsen, mooi evenwichtig, behoorlijk alcoholrijk, maar toch een uitzonderlijke frisheid en elegantie.

Een uitgesproken wijn om te delen, en in gezelschap te degusteren. Als aanrader voor de degustatie, eerst een leuk geboterde boterham, gevolgd door een mooi geroosterde Bressekip met truffel of een oude Salers.