Tastin’ France 2018 – 2- 1895 Château Maucoil

In het gamma ‘coups de coeur’ behaalde ook 1895 een score van meer dan 90 punten. Deze wijn van Château Maucoil waarvan de geschiedenis meer dan 400 jaar teruggaat behoort tot de AOC Côtes du Rhône Villages.

Het kasteel zou volgens oude documenten zijn ingeplant op terroirs waar ooit een Romeins legerkamp was gevestigd. Zeker is dat Joseph de la Pisse, seigneur de Maucoil, archivaris van de familie Orange Nassau, de Nederlandse koninklijke familie, het domein en het kasteel, opgetrokken in 1624, erfde. Sedertdien ontwikkelde de wijnteelt zich en werd onlosmakelijk met de verdere geschiedenis van het kasteel verbonden.

In 1995 werd het domein aangekocht door de familie Arnaud die heel wat adelbrieven verzamelde in de regio Chateauneuf-du-Pape. Sedert 2009 zijn Bénédicte Arnaud en haar echtgenoot Charles Bonnet exploitanten van het domein.

De nieuwe generatie wijnbouwers heeft heel wat energie gestoken in een verantwoorde teelt in overeenstemming met de natuur, bovendien zorgde de samenwerking met Frédéric en Benoit Lavau voor verdere impulsen. Het domein omvat 25 ha AOC Chateauneuf-du-Pape en 18 ha AOp Côtes du Rhône Villages en strekt zich uit over de gemeenten Chateauneuf-du-Pape, Orange en Sorgues in de Vaucluse. Chateauneuf-du-Pape geniet vooral bekendheid door zijn diversiteit en smaakveelheid die bekomen wordt door assemblage van de 13 wijntassen die in deze benaming worden toegelaten: Grenache, Syrah, Moutvrèdre, Picpoul, Clairette, Roussanne, Bourboulenc, Muscardin, Picardin, Cournoise, Cinsault, Terret Noir en Vaccarèse. De verantwoorde exploitatie en zorg voor de natuur hebben ertoe bijgedragen dat Château  Maucoil het enige kasteel is dat de 13 wijnrassen nog steeds in exploitatie heeft.

De wijnen Côtes du Rhône Village worden geteeld op zavelachtige  terroirs die zich hebben gevormd bij het terugtrekken van de Rhône, de terroirs bevinden zich tussen beboste zones en plateaus boordevol keien. Ook hier worden de gronden zorgvuldig bewerkt met natuurlijke bemesting en mest van zee-algen, extra ingrepen worden enkel toegepast wanneer de klimatologische omstandigheden het vereisen.

1985 is een 100% Grenache noir met manuele oogst, tweemaal getrieerd, eerst tros per tros, nadien bes per bes, geoogst op terroirs van klassieke zandsteen en diepere  ondergrond van Myocene met ronde keien. Na persing worden de sappen gefermenteerd in betonnen cuves op lage temperatuur, 7°C, en dit gedurende 7 dagen, gevolgd door remontage en delestage bij 28° C gedurende 3 weken. Hierdoor kunnen de natuurlijke gisten optimaal fermenteren en uitdrukking geven aan de specifieke eigenschappen van de oogst. De eindrijping vindt plaats in Franse eiken vaten van 360l en dit gedurende 18 maanden.

1985 heeft een mooie donkere kleur met levendige reflecties. In de neus krijgen we aangename aroma’s van zwarte olijven en rood rijp fruit. Karaktervol en mooie structuur in de mond met leuke elegante tannines en rijke afdronk.