The Drink Alsace experience: confrerie Saint-Etienne d’Alsace

De geschiedenis van de meeste confréries gaat terug tot het midden van de 14de eeuw wanneer wijnboeren hun lokale productie willen beschermen door jaarlijks een groot feest te beleggen waarop nieuwe leden die aan de opgestelde gedrags- en productiecode voldoen, worden geïntroniseerd.

Ook in de Elzas vinden we dergelijke verenigingen terug met de gilde van Ammerschwihr als voortrekker, gilde die jaarlijks op 26 december nieuwe leden aantrekt, op voorwaarde dat ze aan de kwaliteitsnormen voldoen. Vanaf 1848 noteren we mede door de vele oorlogen die Frankrijk teisteren, een terugval van hun activiteiten.

In 1947 neemt Joseph Breyer samen met enkele gepassioneerde collega’s het initiatief om de Confrerie een nieuw leven te bezorgen. Hij wil echter het lokale actieterrein van Ammerschwihr verruimen en samen beslissen ze om het werkterrein tot de ganse Elzasregio uit te breiden. Aanvankelijk werkt de Confrerie vanuit het hoofdkwartier in Colmar. Met de creatie van de ‘Sigille des Vins d’Alsace’ in 1957 wordt een nieuwe mijlpaal bevestigd. Dit kwaliteitslabel wordt toegekend op de AOC Alsace, Alsace Grand Cru en Crémant d’Alsace en is uitsluitend aan de leden van de Confrerie voorbehouden. In 1973 verhuist de Confrerie naar het historische kasteel van Kientzheim ooit eigendom van generaal Lazarre de Schwendt, veldheer van Keizer Karel. Deze generaal bracht tijdens een van zijn veldtochten de Tokaywijn naar de Elzas.

In de kelders van het kasteel werd een oenotheek uitgebouwd waarin zich enerzijds een selectie bevindt van alle wijnen die ooit een ‘Sigille’ meekregen en anderzijds een collectie flessen waarvan de oudste teruggaat tot 1834. Deze collectie Méquillet bestaat uit 581 flessen de periode 1834-1937 overspannen en werd in 1962 door de protestantse gemeenschap van Colmar aan de Confrerie geschonken. Ze werd ontdekt in een dubbele muur van een villa die door Juffrouw Méquillet als legaat aan de gemeenschap werd geschonken. Een ander belangrijk onderdeel van het kasteel is een leuk museum dat aandacht schenkt aan alle werkzaamheden die in de wijngaarden en wijnkelders plaatsvinden.

De Confrerie organiseert jaarlijks een aantal samenkomsten die het leven en werkzaamheden in de wijngaarden op de voet volgen. Bovendien worden er naast de activiteiten voor de leden ook bijeenkomsten georganiseerd die openstaan voor het grote publiek. Deze richten zich principieel tot de wijnbouw en de regionale streekproducten maar kunnen evenzeer een ruim cultureel karakter meekrijgen.

In het kasteel worden op aanvraag ook degustaties georganiseerd voor groepen vanaf 10 personen. Deze gecommentarieerde degustaties staan o.l.v. een Conseiller die de deelnemers inwijdt in de degustatietechnieken en hen het onderscheidt tussen de Riesling, Muscat, Pinot Gris en Gewürztraminer probeert bij te brengen. Deze kunnen worden aangevuld met enkele regionale specialiteiten terwijl ze tevens worden aangevuld door een bezoek aan de kasteelzalen, de oenotheek en het museum. Ook de Seances Solennelles van de Confrerie staan open voor het publiek, wijnliefhebbers kunnen lid worden wanneer ze slagen in een technische proef en trouw zweren aan de Alsacewijnen. Ze kunnen zelfs opklimmen tot Ambassadeur. Ook de specifieke seminaries ‘Vieux Millésimes’ zijn toegankelijk voor belangstellenden. chancellerie@confrerie-st-etienne.com