The Drink Alsace experience – culinair – Kaas en … witte Alsacewijnen

Pain, vin et fromage …brood, wijn en kaas, is nagenoeg de heilige drievuldigheid van de Franse fijnproeverij. Als gulden regel hierbij de spreuk: ‘à l’heure du fromage, un vin rouge tu déboucheras’ . Dit 11de gebod bleek onaantastelijk tot enkele betweters hun nieuwsgierigheid aan een uitdaging koppelden en kaastdegustaties met witte wijnen organiseerden. Modegrap, mysterie of serieuze ernst?

Eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat uit meerdere proeverijen, witte wijn wel degelijk een leuke en originele aanvulling kan vormt bij tal van kazen. Voor de Alsacewijnen met een zeer ruim smaakpalet een uitdaging, die ondersteund door zeer specifieke texturen en karaktertrekken, maar evenzeer door hun natuurlijke eigenschappen, om tal van kaassoorten binnen te rijven.

Zachte en delicate kazen zowel verse Carré en verse geitenkaas worden subtiel aangevuld door de lichte vegetale accenten van de Sylvaner. De ietwat oudere kazen met melkaccent, Tommes, Murols, Brillat-Savarin en Chaource genieten volop van de zachte en soepele accenten van een Pinot blanc. Oudere geitenkazen vormen een perfecte compagnon bij de Rielsing, de figuurlijke verticale lijn die bij beide wordt weergevonden is de onbetwistbare leidraad die de complexiteit tot uiting brengt. Fleurige korst kazen zoals Camenbert en Brie worden het minst met witte wijn geassocieerd, de rode Pinot noir is wellicht het aangewezen buitenbeentje bij de  Alsacewijnen . Nochtans is men verwondert van de unieke alliance van de Brie met een Crémant d’Alsace, bij de afdronk moeten we beamen dat beide in een mooie en aangename convergentie samenvloeien en voor een boeiend, evenwichtig smaakpalet zorgen.

Comté, Beaufort, Appenzeller en Gruyere zijn rijke kazen, zeker wanneer ze werden aangemaakt met zomermelk en enkele maanden konden rijpen. De rijke accenten, sterkte en lange afdronk met eerder sensuele accenten die aan de (Tokay) Pinto gris worden toebedeeld vormen een uitdaging om beide te combinereen. Een poëtisch huwelijk dat niemand kan negeren. Enkel keikoppen en betweters vinden bij deze kazen, troost in een Pinot noir.

Kazen met gewassen korst, Munster, Maroilles, Pont-l’Eveque en Livarot gaan perfect samen met een Gewürztraminer. Aromatische toetsen, fruitigheid, volheid en het uitgestreken smaakpalet in de mond dat bij beide wordt weergevonden zijn complementaire elementen. Gewürztraminer geeft de kazen een subtiele kruidigheid en zorgt voor een aangename smaakexplosie. Ook met blauwe kazen zoals Fourmes d’Ambert, Montbrison, Bleus d’Auvergne en Causses zorgt de Gewürztraminer voor heerlijke momenten van genot, relatie die ook met een Roquefort wordt aangeknoopt. De langer gerijpte kazen, 2 à 3 jaar, zoals Gouda, Comté en Parmezaan kunnen kun karakter en complexiteit volop laten openbloeien bij de Vendanges Tardives uit de Alsace en dan vooral de Pinot gris en de Gewürztraminer. Bij fonduebereidingen hoort eerder een lichtere frisse wijn die de smaakpapillen niet verder hoeft te belasten. Een Sylvaner is een aanrader maar ook een Pinot blanc met soepele en ronde afdronk kan in het verlanglijstje worden ingeschreven.