The Drink Alsace experience: wijndomein Josmeyer – 4

Dit domein van 28 ha in Wintzenheim geniet van een uitzonderlijk microklimaat met zeer weinig regen. Het ganse domein wordt uitgebaat onder het regime ‘agriculture raisonnée’ met het nodige en noodzakelijke respect voor de natuur.

Nagenoeg 1/3 van de oppervlakte wordt voorbehouden aan de teelt van Riesling, 24% gaat naar Pinot blanc en Auxerrois, 21% naar Pinot gris, 19% naar Gewürztraminer en 10% naar Muscat, Sylvaner en Pinot noir. Aan de basis ligt Aloyse Meyer die in 1854 beslist om het domein waarvan hij de wijnen verkoopt in eigen beheer te exploiteren. Het familiale domein kent meerdere generaties een mannelijke opvolging maar Jean Meyer heeft enkel dochters als mogelijke opvolgers. Isabelle, de oudste, oenologe BTS werkt sedert 1994 op het domein en zet met eigen soms artistieke accenten de productie verder, bijgestaan door Christophe Ehrart die voor de internationale uitstraling verzorgt. Celine, de jongste geniet een artistieke en literaire opvoeding en vervoegt de familiale onderneming pas in 2004. Sinds 2010 is ze zelfs voorzitster van de Raad van Beheer. De particulariteit van het bedrijf is dus zonder twijfel het feit dat deze exploitatie, beheer en toekomst wordt uitgetekend door twee super gepassioneerde dames.

De activiteiten van het domein Josmeyer verdelen zich over 5 terroirs: Drachenloch ligt in het warmste gedeelte van de Elzas en krijgt soms de bijnaam ‘klein Senegal’ op de kalkachtige ondergronden wordt voornamelijk Riesling geteeld. Herrenweg heeft een zanderige ondergrond met argiles en kalk en is goed voor de teelt van alle rassen. Rotenberg bezit een kalkachtig oligoceen met tertiaire mergel en sterke ijzerconcentratie met behoorlijk rode gesteente, een perfecte ondergrond voor de teelt van Auxerrois en Pinot Noir. Hengst is een domein grand cru op 360m hoogte met jurassiques terrassen en oligoceen waarvan de moederrots een geelachtige oranje keur meekrijgt. De ondergronden van deze grand cru worden meer dan eens vergeleken met de terroirs waarop de Chambertinwijnen in de Bourgogne worden geteeld. Hier wordt Auxerrois, Riesling, Pinot gris en Gewürztraminer geteeld. Tot slot is er het domein Brand, een andere grand cru, volledig zuidgericht met kalkachtige sedimenten die 8.4 Ph aanduiden en zeer rijk zijn aan organische materialen. Deze percelen liggen op minimum 343m hoogte zijn rijk aan fosfaten maar arm aan kaliumchloride en magnesium. Perfect geschikt voor de teelt van Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer en Pinot Noir.

Kenmerkend voor de huidige exploitatie is het feit dat zowel Celine als Isabelle het perfectionistische tintje van hun vader hebben weerhouden. Het is aldus Isabelle, belangrijk dat men bij de verantwoorde landbouw de symbiose van de beschikbare gronden en hun typische kenmerken perfect laat samenvloeien met de diverse druivenrassen. De spontaniteit en eigenheden die in de verschillende wijnen wordt aangetroffen reflecteert symbolisch de lente die in elke wijn schuilgaat. Bij herhaling moeten belangrijke beslissingen worden genomen op eerder onverwachte momenten maar dit draagt ongetwijfeld bij tot de complexiteit, structuur en textuur van elke wijn en zeer zeker van de verschillende grand cru’s.

Geproefd:

Pinot blanc 2013: een frisse en fruitige lentewijn met mooie natuurlijke en biodynamische kenmerken. Pinot ‘H’ 2011 Auxerrois vieilles vignes: een mooie karaktervolle wijn met grote authenticiteit en subtiele houttoetsen die tekenen voor een grote wijn. Grand cru Brand Riesling 2011: beperkte productie van amper 1800 flessen, een mooie stevige wijn met 13% alc, mooi rond en karaktervol.

Op de proeftafel: Grand Cru Hengst 2008 Riesling

Deze wijn wordt geteeld op de 3 hoogst gelegen perceel van het familiaal domein waarvan de gemiddelde leeftijd van de wijnstronken de 40 jaar bereikt. De productie 2008 wordt gekenmerkt door een aanvankelijk zachte winter die pas eind januari voor vorst en sneeuw zorgde, nadien werd het mooi zonnig en droog tot in september overvloedige regen losbarstte, aanleiding om met de handgeplukte oogst van start te gaan.

Het eindresultaat is een grote wijn met een suikerresidu van amper 9gr per liter en een opbrengst van 40hl/ha. Grand Cru Hengst 2008 Riesling is een mooie geconcentreerde wijn met behoorlijke aciditeit en grote complexiteit die zeer evenwichtig is en bovendien mooie aroma’s en accenten aanbiedt.

Het is een wijn die perfect past bij de regionale specialiteiten maar zich evenzeer leent tot gezel bij zilte, zouterige zeeproducten, zeevruchten, vis en zelfs bij zoetwatervis de smaakpapillen weet te bekoren. Hij past tevens bij sushi en sashimi, wit vlees, en verrast bij geiten- en schapenkaas, en kazen met gewassen korst zoals comté, parmezaan en oude gouda.