The Drink Alsace experience: Wijndomein Jean Gailer – 3

Dit domein bevindt zich in Ingersheim op een boogscheut van de stad Colmar. Opgericht in 1926 regroepeert deze coöperatieve momenteel 175 wijnboeren met een totale oppervlakte van nagenoeg 400 ha en produceert o.m. 9 van de 51 Grand Crus van de regio Alsace.

Zowat alle percelen genieten van een uitzonderlijk microklimaat met een enorme diversiteit aan grondsoorten en ondergronden met specifieke geologische kenmerken Dankzij de combinatie van deze elementen kunnen alle wijnen bogen op een eigen authentiek karakter. Naast de 7 traditionele wijnrassen worden ook enkele percelen Auxerrois uitgebaat, teelt men Chardonnay voor de aanmaak van Cremants en biedt de beperkte oppervlakte aan Chasselasdruiven de kans om een erg eigen accent aan de productie mee te geven Het wijndomein bekleedt de 9de plaats op 216 wijnproducenten, vorig jaar bedroeg de productie ruim 4 miljoen flessen waarvan 900.000 flessen cremant. Wijnexport is een belangrijk aspect van deze onderneming die ruim een kwart van haar productie uitvoert.

Opmerkelijk in deze coöperatieve is de enorme passie die werknemers uitstralen, de passie die vooral bij familiale bedrijven wordt weergevonden is hier de drijfveer om grote wijnen met een groot bewaarpotentieel te produceren. Voor Pascal Keller, directeur général van het wijndomein een vanzelfsprekendheid gezien het ontbreken van enige passie ook in het eindresultaat wordt weergevonden. Het is vooral onder zijn impuls dat het wijndomein een eigen wijnmuseum uitbouwde waar men kan kennismaken met de wijnbouw in de Alsace vanaf de jaren 1800. Hij zorgde er evenzeer voor dat een van Frankrijks grootste eiken foudres uit 1880 een plaatsje kreeg in de kelders en nog steeds wordt gebruikt. Dit enorme vat meet 4.5m lang en 4.2m doormeter en is goed voor een inhoud van 35.400 liter, inhoud die een onderkomen vindt in maar liefst 47.200 flessen.

Voor onze degustatie vond hij op een van de vele heuvelruggen die het dorpje omringen een uitgelezen locatie in de schaduw van een vervallen kasteeltoren met perfect panoramisch zicht over de omgeving. In de verte zelfs een uitnodigend vrijheidsbeeld indertijd opgericht door Bartoli dat ondanks het oorlogsgeweld van de tweede wereldoorlog overeind bleef. Volgens Pascal was de lokale bevolking bij de pinken om de Duitse legers te vertellen dat de uitgespreide armen van het Jezusbeeld, de overheersers welkom heette. Legende of waarheid, feit is dat het beeld ongeschonden overeind bleef.

Geproefd:

Chasselas Alsace Réserve Particulier 2012: geproduceerd in Ingersheim en onmiddellijke omgeving. Geeft in de neus aroma’s van geel fruit en gedroogd fruit o.m. abrikoos, een wijn die in de mond een leuke frisheid aantoont gekoppeld aan een intens fruitig gevoel. Het is een perfecte combinatie bij koude voorgerechten, charcuterie, gratins, vis een ook pittige kikkerbilletjes.

Gewurztraminer Alsace Réserve Particulier 2012: eveneens in Ingersheim geteeld krijgen we in het glas een goudgele kleur met lichte schitteringen, in de neus een kruidig accent gemengd met toetsen van exotisch fruit. In de mond eerder droog maar toch fruitig en genereus. Gaat mooi samen met Münsterkazen, Maroilles en Livanotkaas al kunnen we evengoed een combinatie met ganzenlever appreciëren.

Kaefferkopf Alsace Grand Cru 2011: In het glas goudkleurig met mooie en intense schitteringen die in de neus een explosie van aromatische accenten laat openbloeien afkomstig van witte bloemen en exotisch fruit, her en der zelfs enkele subtiele kruidige accenten. In de mond een volronde, charmante wijn met leuk karakter waarbij opnieuw de aromatische toetsen opduiken.

Op de proeftafel: Crémant d’Alsace Blanc des Blancs brut:

In het glas krijgen we een mooie stevige goudkleurige wijn met mooie groene glinsteringen en fijne bubbels die behoorlijk lang uitwaaien. In de neus een aangenaam pittig aroma met fijne accenten van witte bloemen en vers fruit. In de mond zorgt deze wijnen voor een enorme explosie van frisheid en finesse met een mooie lange afdronk, de smaakpapillen detecteren enkele subtiele accenten van koffie die de leuke bubbels blijven vergezellen.

Een prettige wijn die een leuk aperitief vormt maar ook een perfecte gezel vormt voor oesters. Het is bovendien een wijn die zich uitstekend leent om de ganse maaltijd het gezelschap maar ook alle gerechten op unieke wijze naar een ongekend culinair hoogtepunt te begeleiden.