The Drink Alsace Experience – culinair – Côté Vigne – Kientzheim

Restaurant Côté Vigne vond een onderkomen in het centrum van Kientzheim een van de kleine authentieke en gezellige dorpjes in de Elzas waar de tand des tijds nauwelijks vat kreeg op de lokale tradities en gewoontes.

Het restaurant is ondergebracht in een oude woning die volledig werd gerenoveerd en biedt een aantrekkelijk en gezellig decor waarbij het houten dakgebinte op keurige manier werd gecombineerd met moderne elementen evenwel zonder de intieme sfeer te vergallen.

Chef Marie-Charlotte zorgt samen met echtgenoot Thomas die zijn koksopleiding vervolledigde met een opleiding sommelier, en derhalve de zaal voor zijn rekening neemt, voor een geraffineerde regionale keuken verrijkt met een leuke selectie Alsacewijnen van de familie Schmitt en Carer. Marie-Charlotte en Thomas, beide van Zwitserse origine, genoten hun opleiding in Zwitserland maar waaiden bij hun stages over naar Frankrijk waarna ze een tijdlang in Guebwiller aan de slag gingen. Na een tussen pauze in restaurant Palais des 4 Saisons, trokken ze naar Bazel waar Thomas chef de cuisine werd. Toen ze vernamen dat het pand in Kintzheim te koop kwam aarzelden ze geen moment om zelf een eigen zaak op te starten en verzorgen hier sedert een drietal jaar een gezellige keuen met aangenaam smaakpalet en leuke decoratieve toetsen in het bord.

Hun bereidingen getuigen van een volmaakte raffiniteit die zorgt voor een subtiele associatie en combinatie van het classicisme en creativiteit waarbij de traditionele smaken van de regionale keuken volop aan bod komen. Hierbij selecteren ze dagverse kwalitatieve ingrediënten die op het seizoenaanbod inspelen. Hierdoor wordt de kaart regelmatig aangepast terwijl ze graag inpikken op de eigenheden van de terroirs uit de Elzas. Naast de à la carte mogelijkheden biedt Côté Vigne een aantal leuke menuformules. De zakenlunch beschikbaar van dinsdag tot vrijdag is in meerdere selecties mogelijk.

De combinatie voorgerecht-schotel kost 13€, de schotel-dessertcombinatie komt op 14€ en het volledige menu kost 17€. Voor elk van de onderdelen heeft de klant de keuze uit drie mogelijkheden. Het is aldus Thomas met deze formule de bedoeling om zakenlui een snelle service te garanderen en toch een zeer ruim smaakpalet aan te bieden. Het marktmenu 3-gangen kost 35€, terwijl het vis- en zeevruchtenmenu, eveneens 3-gangen 39€ kost. Het kindermenu, tot 12 jaar, bestaat uit een filet van hoevekip met pasta en champignonsaus en een ijsje en kost amper 10€. Een handgesneden tartaar van Charolaisrund, de absolute huisspecialiteit, met sla en aardappelen komt op 15€.

Wij kozen bij onze degustatie voor het ‘menu alsacienne’, 26€ bestaande uit presskopf Alsacien, choucroute garnie en kougelhopf glacé. De presskopf of de geperste kop is een leuke en frisse verademing met mooie terrine boordevol vlees, leuk slaatje en een kruidige en pittige dressing. In een apart potje een pittige mosterd die eigenlijk overbodig is gezien de bereiding voldoende smaakaccenten bevat en toch subtiel evenwichtig blijft. Ook de choucroute getuigt van vakmanschap, geen oversausde en vettige boel, maar een heerlijke schotel met meerdere vleessoorten en keurig gekruide kool, gewoonweg geserveerd met natuuraardappelen. De decoratieve toets van dit menu ligt in het dessert verborgen waarbij het ijs verwijst naar de kogelkop die noodzakelijk is om de ondergronden van menige wijngaard te verbrijzelen zodat de wortels dieper de grond kunnen indringen. Als toemaatje een thee gourmand waarbij je een huisassortiment van zoete hapjes krijgt geserveerd.

Een verwenadresje voor lekkerbekken in een authentiek decor op nauwelijks enkele stappen van het kasteel van de Confrerie van Saint Etienne in Kintzheim. Een dubbelslag voor fijnproevers en wijnliefhebbers.

 

Côté Vigne – Grand Rue 30 – 68240 Kintzheim

Tel  33 3 8922 1416 – www.cote-vigne.fr

Gesloten op zaterdagmiddag en maandag, open van 12 tot 13u30 en van 19 tot 21u30, de zondag is het restaurant doorlopend open.

Culinaire commentaren:

Tasted:

3 minutes

zeer attente service

verzorgd dubbelterras

leuke smaakaccenten met regionale toetsen

decoratieve presentaties

uitvoerig smaakpalet