Meer dan een wijnbar, veel meer dan een wijnkelder … Het appreciëren van een goed glas wijn is een levenskunst die in Brussel driftig beoefend wordt. Sinds enkele jaren schieten de vaak zeer kwalitatieve wijnbars in onze hoofdstad dan ook als paddenstoelen uit de grond. Je vindt er vandaag wijntempels voor alle budgetten en smaken. Dat gaat van bistro’s met tal van bekende wijnen tot kelders met zeldzame flessen en andere oorden die zijn gespecialiseerd in natuurwijn, biowijn enzovoort. Winery is een van des pioniers van deze heuglijke scene. Vanaf zijn opening al maakte de wijnbar annex -kelder het verschil. Het mag dan misschien niet de eerste wijnbar zijn die de deuren opende in onze metropool, maar zeker en vast de eerste die zijn flessen zo goed wist uit te kiezen en zo gezellig was dat hij er meteen bovenuit stak.
We schrijven 2004. Na voor verschillende wijnhandelaars te hebben gewerkt, opent Frédéric de Thibault zijn Winery Brugmann, een plek waar op een nieuwe en aparte manier gewerkt wordt rond wijn. Winery is immers meer dan een bar, het is ook een kelder. Alles is origineel in zijn inrichting: de aangenaam verlichte binnenruimte is aanlokkelijk en luchtig. De bar heeft een stadse look, de kelder is ordelijk en toegankelijk. Al even origineel in het concept: de klant kan er een wijn proeven vooraleer hem te kopen. Het personeel is goed opgeleid, op de hoogte van de nieuwste trends en bedient je met de glimlach. Wie wil krijgt alle informatie over de fles, het domein of de gerechten waar de wijn het best bij past.
In 2010 opende een tweede Winery haar deuren in de Schumanwijk. Wat de catalogus betreft, mikt ze door de jaren heen steeds meer op de mens. Een band smeden. Banden smeden. Een kort circuit uitbouwen met de beste wijnboeren. Met Frédéric de Thibault en het personeel wordt er minder gepraat over de flessen dan over de wijnmakers zelf. De uitbater, die altijd het verschil wil maken, houdt ervan om kriskras over de Franse wegen te rijden om ‘zijn’ wijnboeren te ontmoeten en er nieuwe te ontdekken. Vandaag zijn deze overwegend Franse boeren te vinden in de Roussillon, de Jura of de Beaujolais. Allemaal gaan ze voor authenticiteit en weigeren ze de industriële manieren van wijnbouw en wijnmaken. Door regelmatig hun dagelijkse leven te delen wordt Frédéric de Thibaut nog meer gemotiveerd om gezonde, aparte wijnen te verdedigen die emoties opwekken. Om aan de top van de sector te blijven in de hoofdstad, heeft Winery nu ook zijn openingsuren uitgebreid en opende een derde adres. Het gaat hier niet om een gewone ontwikkeling, Winery heeft een nieuw elan gevonden. Het huis verjongt en vergroot, en houdt de vinger aan de pols van alle nieuwe trends. Winery evolueert, Winery leeft en zal u blijven verbazen.
De derde vestiging is gelegen in het zuiden van Brussel, meer bepaald in Bosvoorde. De catalogus telt er tot 300 flessen die de klant kan meenemen of ter plaatse consumeren, mits betaling van kurkgeld. Er kunnen dagelijks een tiental wijnen per glas worden besteld, en de tijd dat om acht uur ’s avonds door een gongslag werd aangekondigd dat het laatste glas van de dag moest besteld worden, is definitief voorbij. Voortaan is het huis in de week tot tien uur ’s avonds open en op donderdag en vrijdag zelfs tot elf uur.
Winery stond altijd voor een licht, strak en sober interieur in zwart-wit. Een aangenaam en rustiek kader, worsten die drogen aan het plafond inbegrepen, met heel comfortabele krukken. Het schoolbord met krijt fungeerde als knipoog naar de Parijse bistros, of gewoon naar de kindertijd… Iedereen voelde zich er goed, en het ging er duidelijk om wat voor mensen essentieel en belangrijk is. Gezelligheid en dialoog stonden centraal. Frédéric de Thibault wou deze waarden behouden, maar zich tegelijkertijd toch in vraag stellen. Daarom engageerde hij Ann Sevrin als artistiek directeur. Het werd haar taak om verder na te denken over het concept door het interieur te ontwerpen van het nieuwe adres in Bosvoorde. Sevrin begreep duidelijk wat er van haar verwacht werd. Ze slaagde perfect in haar delicate oefening en respecteerde de sterke identiteit van het huis. Ze schonk het echter tegelijk een nieuwe jeugd, en opende nieuwe perspectieven. De productie en de ontwikkeling van deze transformatie werden gerealiseerd door One To Be. Meer dan ooit blijft Winery de ‘bistro op het dorpspleintje’ waar men graag komt en iedereen te allen tijde openminded is. Bij Winery ben je in Bosvoorde of in Brussel, maar evengoed in Brooklyn, Marseille, Barcelona of Berlijn. Je bent waar je moet zijn…
Wat de keuken betreft is het aanbod beslist rijker dan ooit, terwijl de typische plankjes, altijd al de trots van het huis, behouden blijven. Je kan er dus nog steeds genieten van een plankje met Iberico-ham, uitzonderlijke kazen of exquise sardines. Ook de plankjes met artisanale producten, zoals Christian Fabres pekelvlees van de Mont Charvin, behoren nog steeds tot het assortiment. Je kan ze delen met vrienden of er met zijn tweeën van genieten als aperitief of als schotel. In de keuken van The Winery Bosvoorde zwaait Astrid Camerman de plak. Na haar opleiding in de hotelschool van Namen kwam ze bij Yves Mattagne terecht waar ze zowel actief was in zijn Ateliers als in het restaurant Yu-Me. Een meer dan leuke ervaring aldus Astrid, wel een zware dagtaak maar een absolute verrijking qua creativiteit en inventiviteit. Dagverse producten verwerkt in verrassende creaties zijn haar handelsmerk. In het Winery-aanbod zitten ook verrassende formules zoals “Zalm op gravelax wijze”, “Gevogelteburgers met dragon”, “Aubergine parmigiana met scamorza”, “Tartaar van zeebrasem”, “Parmentier van rundvlees”, “Brandade van witte koolvis” en “Varkensgebraad op lage temperatuur gegaard”. Ze kosten allemaal tussen de 7 en de 15 euro. Voor wie niet genoeg heeft met zijn plankje als lunch zijn er ook de dagelijkse suggesties van de chef: een slaatje, een hartige taart, ravioli …
Bij ons aperitief serveerde Astrid leuk warme toastjes met mousse van chorizo, garnituur van pijpajuintjes, knapperig en aangenaam pittig. Het voorgerecht werd een dagverse wortelsoep, smeuïg en volromig met diepe smaaktoetsen, afgewisseld met een plankje van Spaanse Iberico, leuk en smaakvol.
Als hoofdgerecht opteerden we voor de dagsuggestie: een echine de porc poëllée, een pittig gebakken varkensrug die rustte op een bedje van fijne mousseline van aardappelen en als garnituur een delicaat romig vleessausje meekreeg. Als extra garnituur bolworteltjes lichtjes gemarineerd in citroensap en nadien knapperig aangebakken en leuke krokante groene boontjes. Enkele snippers peterselie en pijpajuintjes zorgden voor een mooie eindtoets. Een ietwat onverwachte creatie die de smaakpapillen wist te begeesteren. Afronder van dienst werd een super heerlijke huisbereide tiramisu die zonder meer iedereen wist te bekoren.
Winery is de ideale plek om verrassende lekkere tapas en creatieve gerechten te degusteren in een rustiek decor, maar evenzeer om een privé- of professioneel evenement te organiseren. De inrichting leent zich er perfect toe.
Winery – Drie Lindenstraat 1 – 1170 Watermaal Bosvoorde
Tel 02- 895 77 73 – www.winery.be
Geopend op dinsdag, woensdag en zaterdag van 11 tot 22 uur, op donderdag en vrijdag van 11 tot 23 uur en op zondag van 10 tot 16 uur. Gesloten op maandag.
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 2 minutes
aangenaam en gezellig interieur temidden het wijnasortiment
attente bediening
verrassende creatieve gerechten
leuk smaakaureool