Comptoir du Ry of Thailand – Waver

Binnen de Aziatische gastronomie neemt de Thaise keuken een bijzondere plaats in bij fijnproevers die van intense en authentieke smaken houden. Op het kruispunt van de traditionele eetculturen van India en China, maar ook flink beïnvloed door de keukens van Birma, Laos en Maleisië, krijgt de kookkunst van het voormalige Siam wereldwijd meer en meer aandacht. En terecht. De sleutel van dit succes vinden we in de brede waaier aan aroma’s en smaakimpressies die we zowel in de prestigieuze keukens van topzaken tegenkomen, ook wel de ‘koninklijke’ keukens genoemd, als in de vele eetstalletjes en kraampjes in de Thaise straten, die eveneens fantastisch zijn.

Vandaag kan de Thaise keuken in ons land rekenen op een breed publiek, vaak Belgen die het geluk hadden om de Thaise eetcultuur in het land zelf te ontdekken. Maar de Thaise keuken, die heel rijk en divers is, wordt in ons land niet altijd even correct uitgevoerd. Zo zijn er tal van Aziatische restaurants – onder meer Vietnamese en Chinese eetgelegenheden – die mee profiteren van het enthousiame dat er bestaat voor de Thaise keuken en op hun kaart een reeks specialiteiten aanbieden die niet altijd met evenveel respect worden klaargemaakt.

Andere zaken, met een uitstekende reputatie, zorgen op hun beurt voor traditionele creaties die gezien de kwaliteit ervan op een enorm succes kunnen rekenen. Zo is het ook met Comptoir du Ry in Wavre, een Thais restaurant dat op een gegeven moment deel uitmaakte van Noï. Vandaag is deze zaak gekend onder zijn eigen naam, een restaurant dat overigens geniet van een fantastische ligging in de Zoning Nord, langsheen de Chaussée de Bruxelles.

Het tegelijk intiem en elegant kader koppelt traditionele elementen aan meer strakke en hedendaagse details, zonder in de exotische prullaria te vallen of helemaal tegenovergesteld, in het onpersoonlijk abstracte. Door de kleuren die in het interieur gebruikt worden, vallen de prachtige zwart-witfoto’s des te meer op. Samen zorgt dit voor een knusse maar tegelijk ook aparte atmosfeer die ervoor zorgt dat we reeds in ons hoofd op reis vertrekken. En dan moeten de gerechten nog komen …

Want hoe we het ook draaien of keren, de grootste troef van Comptoir du Ry is de kwaliteit van de keuken. Niet meteen super regionaal gespecialiseerd, maar een eerder algemene Thaise kookstijl wordt er gebracht, een keuken die aanzet om een breed scala van de beste Thaise recepten te ontdekken. Op de kaart treffen we een brede waaier klassiekers aan die de faam van de Thaise keuken beslist alle eer aandoen.

Zo vinden we er een aantal traditionele Thaise soepen, zoals de beroemde ‘tom yam khung’, een bouillon met citroengras en garnalen die aangenaam gekruid is. Op dat vlak gaat Comptoir du Ry trouwens heel respectvol om met zijn klanten en worden de pikante bereidingen aangeduid met een pictogram van een bommetje: één bom staat voor ‘weinig pikant’ en drie bommetjes staan voor ‘ontzettend pikant’. Toch blijft dit alles gelukkig binnen de perken en zijn de gerechten nooit te pikant. Liefhebbers die evenwel van onwaarschijnlijk pikante smaken houden, kunnen altijd aan de chefs vragen hun bereidingen te ‘boosten’ zoals in Thailand zelf, zonder dat de monden in brand staan van de ‘normale’ gasten … Dezelfde diversiteit vinden we bij de starters terug, met de mogelijkheid om een ‘comptoir’ te bestellen waarin een assortiment wordt voorgesteld van een reeks heerlijke suggesties. Nog een tip om de maaltijd te starten zijn de traditionele salades, kraakvers en heerlijk op smaak gebracht.

Bij de reeks hoofdgerechten vinden we een hele resem heerlijke creaties op basis van kip, eend, rund, varkensvlees, garnalen, krab en diverse vissoorten, gebakken of gegrild, met kerries in diverse kleuren, maar steeds volgens de onvervalste Thaise tradities. Ideaal is, wanneer er meerdere gasten aan tafel zitten, dat iedereen iets anders bestelt en de gerechten gedeeld worden, waardoor er heel uiteenlopende smaken en aroma’s kunnen ontdekt worden.

Helemaal iets anders, maar een van de attracties ‘s middags op maandag, dinsdag en woensdag, is het leuke kraampje met noedels, ‘net zoals op straat’. Gasten kunnen er onbeperkt genieten van een heerlijke bouillon met noedels en tal van ingrediënten, onwaarschijnlijk lekker en heerlijk van geur, zij aan zij met Belgische Thai die deze formule gewoonweg het einde vinden! Ongeveer in dezelfde aard zijn er tijdens de rest van de week – donderdag- en vrijdagmiddag – twee verschillende dagschotels (pittig en minder pittig) waar gasten eveneens naar believen van kunnen genieten.

Onmogelijk om het ‘ontdekkingsmenu’ voor € 28 niet aan te halen, dat ideaal is voor een eerste kennismaking met de keuken van Comptoir du Ry, perfect dus voor zij die hier voor het eerst komen. Tegelijk biedt de kaart een hele reeks vegetarische specialiteiten met talrijke suggesties boordevol smaak.

Wij kozen bij onze proeverij voor een Som Tam, salade met scampi(s en een Plamuk Thai, gefrituurde inktvis als voorgerecht en een Pet Makram, gegrilde eend met honig en saus tamarin en een leuke en pittige Kem Loem als hoofdgerecht. Deze samengestelde schotel bestaat uit rund met groene curry, kip citroennele, eend met rode curry en scampi’s met gele curry, een aanrader voor liefhebbers van de echte Thaise keuken.

Comptoir du Ry – Chaussée de Bruxelles 258 – 1300 Wavre.

Tel. : 010/84.60.60- www.thaicomptoirdury.be

Alle dagen open van 12.00 tot 14.00 u en van 19.00 tot 22.00 u, behalve op zaterdagmiddag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  1 minute

druk bezocht Thais restaurant

noedelkraampje symboliseert het Bangkoks street food

variatie tussen honigzoete en leuk pittige gerechten

Delta:             elegant gedecoreerd

lekkere reis naar het land van de glimlach

Thaise keuken zoals in Bangkok