Toscane meets Piedmont

Een unieke masterclass waarbij producenten uit deze regio’s hun wijnen voorstelden en aantoonden dat de drie consortiums I Vini del Pemonte, Strada del Vino –Terre di Arezzo en Consorzio Tutela Nebbioli – Alto Piemonte heel wat kwaliteiten bezitten die de Belgische wijnliefhebbers kunnen bekoren.

I Vini del Piemonte

Gesticht in 2011 door de producenten zelf, richt het consortium zich op het aanscherpen en beter communiceren van één van de meest belangrijke wijnproducerende regio’s in de wereld: Piemonte, “De regio van excellentie in het land van schoonheid”, met zijn erfgoed van kleine bedrijven die wijn produceren met een passie, evenals de rijkdom en uniciteit van oorsprongsbenamingen.

“I Vini del Piemonte” is recent een referentiepunt geworden voor kleine en medium wijnproducenten die hun aanwezigheid op de buitenlandse markt willen uitbreiden. Op dit moment omvatten ze meer dan 200 leden van overal in de Piemonte regio. http://www.ivinidelpiemonte.com/en/

Strada del Vino – Terre di Arezzo

Strada del Vino di Arezzo werd in 2001 opgericht in Toscane. Ze telt al meer dan 115 leden. Doorheen het landschap, gekenmerkt door een rijke geschiedenis van de Etrusken en de Romeinen, loopt Strada del Vino di Arezzo met een lengte van ongeveer 200 km. Het consortium vertegenwoordigt alle wijngaarden van de provincie: Chianti DOCG, Valdarno di Sopra DOC, Valdichiana Toscana DOC, Cortona DOC, Vin Santo del Chianti DOC, IGT Wijnen. De overheersende druiven in deze regio’s zijn de Sangiovese, Malvasia Nera, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Grechetto, Malvasia, Pinot Bianco, Pinot Grigio & Trebbiano. https://www.stradadelvino.arezzo.it/en/

Consorzio Tutela Nebbioli – Alto Piemonte

Het Consorzio di Tutela Nebbioli Alto Piemonte beschermt, verbetert en bevordert sinds 1999 het beeld van de wijnen geproduceerd in de provincies Biella, Novara, Vercelli en Verbano Cusio Ossola. Het zorgt ervoor dat meer kennis over het gebied verspreid wordt en promoot evenementen die bedoeld zijn om zijn historische en lokale benamingen te verbeteren: twee DOCG (Ghemme en Gattinara) en acht DOC (Boca, Bramaterra, Colline Novaresi, Coste della Sesia, Fara, Lessona, Sizzano en Valli Ossolane). Alto Piemonte is gekenmerkt door zijn ongewoon land. Er zijn namelijk verschillende soorten grond te vinden op minder dan tien meter van elkaar. Dit brengt onmiskenbare kenmerken mee in de wijnen. Van een hoge zuurtegraad tot een volle body. https://www.consnebbiolialtop.it

Onze selectie:

Op de proeftafel: Moro Rosso IGT Toscana Rosso 2015 – Assemblage Sangiovese 34%, Merlot 33% en Syrah 33%, alc vol 14%. Druiven worden deels manueel geoogst, heeft mooie kleur in het glas en zorgt voor mooie aroma’s. Volronde aanzet met fruitige toetsen en subtiele kruidige hints, blijft evenwichtig met fijne aciditeit.

Geproduceerd door Il Palazzo ( www.tenutailpalazzo.it) dat globaal zowat 250.000 flessen per jaar op de markt brengt. Wijnhuis neemt actief deel aan het agrotoerisme met appartementen in oude zorgvuldig gerenoveerde gebouwen.

Op de proeftafel: IGT Toscana rosso Bio Vallechiusa 2016 – Assemblage Sangiovese, Merlot, Canaiolo, Trebbiano en Malvesia – alc vol 13%. Na fermentatie in stainless tanks volgt een rijping van deels zowat 1 jaar in betonnen cuves, deels 1.5 jaar op hout. Leuke helderrode kleur met fijne tannines en frisse fruitige aroma’s.

Geproduceerd door wijnhuis Ornina ( www.ornina.it) dat jaarlijks 16.000 flessen produceert op 6 ha wijngaarden gelegen tussen 300 en 450 m hoogte, volledige Bio-productie.

Op de proeftafel: D’Ovido Tuscana Rosso IGT 2011 – Assemblage Sangiovese 40%, Montepulciano 40%, Merlot 10%, Cabernet Sauvignon 10%, alc vol 14%. In het glas een stevige donkerrode kleur met hints van rijp rood fruit in de neus. In de mond een karaktervolle wijn met subtiele zoete toetsen en gezellig lange afdronk.

Geproduceerd door wijnhuis San Luciano ( www.sanlucianovini.it) met een jaarlijkse productie van 325.000 flessen. Domein van 65 ha op gemiddeld 300m hoogte met voornamelijk kleigronden vermengd met stenen. Aanplantingen variëren tussen 3500 en 5000 ranken per ha en opbrengst van 70hl per ha voor de witte wijnen en 50 tot 70 hl/ha voor de rode wijnen.

Op de proeftafel Chianti reserva DOCG Ser Mariotto 2015 – Sangiovese 85%, Cabernet 15%, alc vol 14.5%. Deels manuele oogst met fermentatie gedurende 18 dagen onder gecontroleerde temperatuur en rijping van 16 maand op eik. Mooie kleur met fijne aroma’s van kers, blijft fris en fruitig in de mond.

Geproduceerd door wijnhuis Tenuta di Fraternita ( www.tenutadifratrnita.it) dat per jaar ruim 80.000 flessen op de markt brengt. Domein van 1000ha waarvan slechts 46 ha wijngaarden met 3300 tot 5000 ranken per ha, nieuwe chai in 2012.

Op de proeftafel Psyco 2017 IGT – Assemblage 50%, Cabernet Sauvignon 50%, alc vol 14% – Handmatige selectie van de beste trossen van de 80 jaar oude ranken en maturatie in kleine eiken vaten. Rijping 12 maand in Allier eik en narijping van 12 maand op fles vooraleer gecommercialiseerd. Ruby kleur met fruitige toetsen in de neus en hints van peper, kruiden en tabak. In de mond mooi evenwichtig en elegant met zachte tannines. Past bij rood en wild vlees, Chinese en Indische gerechten en een pittige macaroni.

Geproduceerd door wijnhuis Villa La Ripa (www.villalaripa.it) met een jaarlijkse productie van 20.000 flessen.

Op de proeftafel Moscato d’Asti DOCG 2018 – Een 100% Moscato wijn met alc vol 5.5%. Deels manuele oogst met rijping in inox tanks, deels in hout. Een eerste botteling vindt reeds in de maand december na de oogst plaats. Jonge maar frisse en fruitige wijn met heerlijke afdronk.

Geproduceerd door wijnhuis Boeri Alfonso ( www.boerivini.it) dat een jaarlijkse productie van 120.000 flessen laat optekenen. Dit wijnhuis werd reeds in1890 opgericht maar de eerste echte wijnproductie startte in 1904.

Op de proeftafel Barbera DOC Egidio 2017 – Een 100% Barberawijn met alc vol 14.5% geteeld op een hoofdzakelijke ondergrond van klei op een hoogte van 300m. Mooie stevige robijnrode kleur met fruitige aroma’s. Behoudt voldoende evenwicht in de mond naast leuke fruitige hints en zachte tannines. Is nu reeds perfect drinkbaar maar kan makkelijk nog enkele jaren in de kelder rusten. Past bij pasta, risotto en brasato.

Geproduceerd door wijnhuis Bosio family estates ( www.bosiofamilyestates.it) dat jaarlijks zorgt voor de productie van 700.000 flessen. Hun wijngaarden op zowat 300m hoogte genieten meestal van een kleiachtige ondergrond vermengd met keien.

Op de proeftafel Barolo DOCG 2015 – Een 100% Nebbiolowijn met 14% alc vol. Fermentatie in stainless tanks waarna rijping in eiken vaten van 500l voor 75% bestaande uit Sloveense eik en 25% Franse eik. Robijnrode kleur met in de neus leuke aroma’s van cacao en rood fruit met subtiele hints van tabak. In de mond een volronde aanzet, karaktervol met gezellige fruitigheid en lange afdronk.

Geproduceerd door wijnhuis Gemma ( www.gemmacantine.it) met een jaarlijkse productie van 250.000 flessen