Truffels met whisky – vaderdag 2015

Op zondag 14 juni wordt de relatie vader-dochter en vader-zoon in de kijker gezet en deze unieke band tastbaar gemaakt met een mooi gebaar.

Vanuit de wens om de papa’s te bedanken en te vieren, heeft chocolatier Galler een prachtig nieuw product ontwikkeld. Het harmonieus bijeenbrengen van topingrediënten vormde hierbij een uitdaging. De creatie van een truffel lag voor Jean Galler voor de hand. De truffel zou het feestelijke omhulsel worden voor een versmelting van chocolade en whisky en symbool staan voor een verrukkelijke confrontatie, een overheerlijk dilemma.

Jean Galler presenteert twee truffels met whisky. Eerst was er de Belgian Owl. Deze whisky van distilleerderij Bouillon in de provincie Luik mag zich tot de beste whisky’s van Europa rekenen. De gerst voor deze whisky wordt geteeld in Droog Haspengouw en is rijk van smaak dankzij de uitzonderlijke bodem kwaliteit. De productieomstandigheden zijn uniek. In combinatie met de prestigieuze installaties en een nauwgezet distilleerproces levert dat een smaakvolle, zachte en fruitige whisky op. Deze schitterende nectar van drie jaar oud combineert uitstekend met de ganache van melkchocolade, en benadrukt de smeuïgheid van de karamel en de verfijnde aroma’s van de gedroogde vruchten. Voor de afwerking werd gekozen voor een knapperige textuur. De keuze viel als vanzelfsprekend op een omhulling op basis van biscuitkruim.

Toen kwam de Ardbeg 10 Years 46%. Deze single malt is zonder enige twijfel Schotlands meest geturfde en gerookte whisky. Met zijn perfecte, verfijnde smaakakkoorden behoort deze whisky tot de vijf beste malts ter wereld. De meest spectaculaire aroma’s komen er in tot ontwikkeling: van drop, aarde en gerookt hout tot gekonfijte vruchten. De truffel onthult al zijn kracht. De combinatie met een ganache van pure chocolade brengt het krachtige, energieke en intense karakter van de whisky nadrukkelijk tot uiting. Als omhulling werd ook hier gekozen voor biscuitkruim, om zo een verbindend element te creëren voor beide truffels.

De truffels zijn rond, lichtjes krokant aan de buitenkant en zacht van binnen. Daardoor kunnen de smaakpapillen zich volop concentreren op de originele smaken van de ganache, en het creatieve samenspel door het gebruik van twee superieure whisky’s optimaal ontdekken.