Uiterst zeldzame “paaseitjes”

Royal belgian caviar presenteert als een van enige producenten wereldwijd, exclusief seizoensproduct, witte kaviaar “white pearl”

Samen proeven van de geneugten des levens, iedereen verlangt ernaar. Goed nieuws: Pasen staat voor de deur. En dan mogen wij ons dit jaar zeker, zij het nog in beperkte kring, een welverdiend extraatje gunnen. Maar dan liefst voedzaam, gezond, lokaal en duurzaam. Hier heeft Royal Belgian Caviar een uitstekend antwoord op dat luistert naar de naam White Pearl.

Witte parels uit albino steur

Het is een buitenbeentje in het assortiment van de enige Belgische producent van kaviaar: de albino sterlet steur-afkomstige eitjes zijn seizoensgebonden producten die in de lente worden geoogst. “Dit is een variant die op z’n lekkerst is wanneer de eitjes zo vers mogelijk worden geproefd” verduidelijkt Cedric Paquet, Commercial manager van Joosen-Luyckx Aqua Bio het bedrijf achter het merk Royal Belgian Caviar. De houdbaarheid blijft dan ook beperkt tot vier maanden, waar die van andere soorten makkelijk tot 10 maanden kan reiken. “Ons hoogkwalitatief productiesysteem staat ons toe om de productie van deze witte kaviaar als het ware op bestelling te kunnen aanpassen”.

Een groeiende markt

Belgisch zwart goud vraagt meer respect voor consument. “Kaviaar is geen alledaags product en mag het ook niet worden” benadrukt Cedric nog. De jarenlange opgebouwde expertise plaatste Royal Belgian Caviar in een ideale uitgangspositie als duurzaam alternatief na het in 2006 uitgevaardigde verbod op de wildvangst van steuren in de Kaspische zee. “Kaviaar blijft een feestelijk product dat van topkwaliteit moet blijven en in de beste omstandigheden geserveerd moet worden. En dat is vandaag niet meer vanzelfsprekend”, benadrukt Cédric Paquet die waarschuwt voor misleidende informatie op sommige kaviaarproducten van buitenlandse origine. “De consument, die vandaag meer dan ooit, en ook voor luxeproducten, de voorrang wil geven aan lokale en duurzame alternatieven, verdient het niet om bedot te worden”.

Belgische primeur gaat wereldwijd

Ondertussen is de “white pearl” van Royal Belgian Caviar ook ver buiten de landgrenzen bekend en is het een fel gevraagd en gegeerd product geworden in onder andere Londen, Zwitserland, de Verenigde Staten en tot Dubai en Seoel.

Handvol producenten op de planeet

Toch kunnen wereldwijd de producenten van witte kaviaar wellicht op één hand worden geteld. Dat een Belgisch bedrijf bij de happy few hoort, dankt Royal Belgian Caviar aan zijn jarenlange inspanningen en continu streven naar het optimaliseren van de productie.

Royal Belgian Caviar blijft de allereerste en tot vandaag unieke producent van Belgische kaviaar. Het bracht de 100% Belgische steureitjes voor het eerst op de markt in 2002, maar het bedrijf achter het merk was al van begin jaren ’90 actief met bezig met de voorbereidende stappen.

“We wisten dat wildvang kaviaar een eindigend verhaal was en beslisten toen al om een op aquacultuur gebaseerde alternatief te starten”. Toen CITES –Convention on International Trade in Endangered Species – in 2006 de vangst van steuren in de Kaspische Zee verbood, stond Royal Belgian Caviar dan ook in pole position om een duurzaam vervolgverhaal te breien aan de consumptie van het zwarte goud.

Online en in de handel verkrijgbaar

Wie graag ook proeft van het witte goud van Royal Belgian Caviar, kan ofwel online bestellen (een doosje van 30 gram kost €68,30) of op de website op zoek gaan via de storelocator naar het dichtstbij zijnde verkooppunt.

Pairing

Witte kaviaar komt makkelijk tot zijn recht met tal van gerechten. Cedric Paquet verwijst onder meer naar een bijzondere smakelijke combinatie met lauw geserveerde zwarte pasta. “Dit leuk gerechtje werd bedacht door de kok van de Belgische Ambassade in Singapore, een absolute aanrader” glimlacht Cedric.

Glen Ramaekers, chef van het Filippijns restaurant Humphrey [Chez Pias] in Brussel, maakte naar aanloop van Pasen deze foodpairing met White Pearl.

Een tartaar van licht gebrand kalfsvlees van Coreze met zure room en Geuze (3 fonteinen). Afgewerkt met de “White Pearl” Kaviaar, pijpajuin, peper en een heel klein beetje zout. Geserveerd op gerookte capiz (de enige doorzichtige schelp in de wereld die je alleen in de Filippijnen kan vinden).

Een goede tip, wacht niet tot de klokken luiden om de smakelijke witte pareltjes te bestellen.