Uniek in Bordeaux: een chai van stro

Château des Graviers en Clos Dufourg – AOC Margaux

“Onze liefde voor het land heeft ons tot wijnbouw verleid.” Het vat de duurzame aanpak van Christophe Landry, eigenaar van Château des Graviers en Clos Dufourg (beide AOC Margaux-wijnen), perfect samen.

Christophe is in 1969 geboren in Bordeaux, getrouwd en vader van drie zonen en legde als wijnbouwer een nogal atypisch parcours af. Na zijn opleiding in veeteelt, graangewassen en bosbouw heeft hij eerst als landarbeider in de Europese intensieve landbouw gewerkt. Maar al gauw besefte hij dat dit niets voor hem was, en nam hij de beslissing om in het wijnbedrijf van de familie te gaan werken. Daarvoor volgde hij een opleiding in wijnbouw. In 1995 werd hij keldermeester van Château des Graviers, terwijl zijn vader in eerste instantie nog de controle over de wijngaard behield. Met de jaren zou Christophe de fakkel stilaan overnemen van zijn vader.

Het familieavontuur van Château des Graviers begon in de jaren 1930. Toen kocht overgrootvader Marcel Dufourg, die in loondienst werkte voor Château Cantenac Brown, enkele veelbelovende percelen die hij geleidelijk aan begon aan te planten en te bebouwen.

Intussen telt Château des Graviers 18 hectare aan AOC Margaux-wijnstokken. De wijngaard is omgeven door grand cru’s en strekt zich uit over een prachtige streek op een bodem van kiezelheuvels uit het quartair. In de wijngaard wordt er gewerkt volgens de principes van de biodynamische landbouw, met behandelingen die vaak door het familiebedrijf zelf zijn geproduceerd, zoals biodynamische bereidingen waarin de drek van de koeien op het domein wordt verwerkt. De bereidingen worden in lage doses over de bodem gesproeid om de ontwikkeling van de humuslaag te stimuleren. Ze zijn ook heel bevorderlijk voor de vruchtbaarheid en de biodiversiteit van de bodem.

Aangezien de druiven van Clos Dufourg niet terechtkonden in de wijnkelder van Château des Graviers, besloot Christophe Landry om een ‘chai’, of bovengrondse wijnkelder, van stro te bouwen. Deze bouwtechniek is niet alleen interessant voor het milieu maar ook voor de rijping van de wijn, doordat de luchtvochtigheid perfect wordt geregeld.

“Ik kwam op dat idee toen ik op reis in de Verenigde Staten aan de praat raakte met enkele leden van de Amish-gemeenschap. Ik was zo overtuigd van de voordelen van dit type gebouw dat ik een participatieve schoolwerf opstartte”, aldus Christophe Landry. De buitenmuren van de chai zijn gemaakt van samengeperste strobalen (500 strobalen met een specifieke dichtheid en vochtigheidsgraad), waarover een pleisterlaag van 4 cm dik (mengsel van zand, leem en stro) is aangebracht voor de buitenafwerking. Ondanks het gebruik van deze natuurlijke materialen is de wijnboer erin geslaagd om er een mooie, moderne chai van te maken.

Voordelen van zo’n constructie: – Alle materialen zijn lokaal geproduceerd, wat de ecologische voetafdruk van het gebouw verkleint. – Het stro beperkt temperatuurschommelingen, waardoor klimaatregeling niet nodig is. – Ook de luchtvochtigheid blijft stabiel. Als de vochtigheidsgraad te hoog is, neemt het pleister het water op. Bij grote hitte en droge lucht geeft het pleister het opgenomen water weer af.

“De vinificatie- en rijpingstechnieken liggen in lijn met het gebouw. Ik gebruik de zwaartekracht en geen elektrische pompen. Ik test de vinificatie in amforen van verschillende oorsprongen (Italië en Frankrijk) en in kruiken van 170 liter. De bedoeling is om op die manier de mooie, fruitige frisheid van mijn wijnen te behouden”, aldus Christophe Landry. Als laatste benadrukt hij nog zijn verknochtheid aan duurzame ontwikkeling en zijn band met België, waar een deel van zijn wijnproductie naartoe wordt geëxporteerd. “Bij ons is alles duurzaam, zelfs onze handelsrelaties. Zoveel jaar geleden al verkocht mijn overgrootvader zijn wijnen bij wijnhandelaar Van den Bussche. Vandaag werk ik samen met zijn kleinkinderen.

De wijnen van Château des Graviers zijn in België verkrijgbaar bij Van den Bussche & Zonen (Gent), Den Hoorn (Antwerpen) en P&A Gelin (Brussel).