Verrassend culinaire recepten op baby- en kindermaat

Welkom in de wondere wereld van geuren en kleuren, smaken en texturen. Het Belgische kindervoedingslabel Sienna & Friends specialiseert zich in biologische smaakbommen voor baby’s vanaf 6 maand. Geen ‘prefab’ maaltijden, maar 34 heerlijke producten zoals kruidenmixen, veggie sauzen en tapenades om snel een home made maaltijd op tafel te toveren. Het assortiment draagt bij aan de ontwikkeling van de smaakpapillen van baby’s en neemt de nood aan toegevoegde suikers en zout weg. Founder Aurélie D’Hulst inspireert met heel wat smaakmakende recepten die je in een mum van tijd op tafel tovert.

Smaakavontuur

Het credo van Sienna & Friends? Nutritionele opvoeding, je kan een kind m.a.w. gezond léren eten. Maar dat kan enkel als de gezonde optie ook de lekkerste is. Aurélie, het brein achter het voedingslabel verdiepte zich jarenlang in de wondere wereld van gezonde voeding, kruiden & specerijen. Daarom dat ook één van de basisregels is om van vanaf 6 maand elke dag specerijen en kruiden te gebruiken. Ze bevatten massa’s vitamines en mineralen én dragen bij tot de ontwikkeling van de smaakpapillen van baby’s.

Massa’s mégarecepten voor mini’s

De producten van Sienna & Friends zijn speciaal ontworpen om ouders tijd te laten winnen bij het bereiden van een home made maal en om recepten te pimpen. Aurélie ontwikkelde verrassende recepten per leeftijd om kinderen mee te nemen op culinaire ontdekkingstocht. Geen ‘prefab’ maaltijdpotjes, maar wel meer dan 34 gezonde ingrediënten zoals kruidenmixen, jams & spreads, pasta’, groentesauzen en soepjes en snacks. Aurélie werkte meer dan 80 recepten uit om baby’s vanaf 6 maand mee te verwennen.

SHAKSHUKA VOOR MINI’S MET ITALIAANSE GROENTESAUS & FOODIEMIX – +18 MAAND – 40 MINUTEN

INGREDIËNTEN : Rode paprika – Kleine rode ui – Foodie mix – 1 teentje knoflook – Tomatenpuree – Oregano – Italiaanse groentesaus –        Eieren

BEREIDING :

Schil 1 rode paprika (want de schil verteert moeilijk voor kleintjes), verwijder de zaadjes en het witte membraan. Hak 1 kleine rode ui fijn. Doe ze in een pan met een beetje olijfolie, 1 tot 2 el Foodie mix en 1 teentje knoflook (geschild en geperst).  Dek af met een deksel en laat 15″ zweten.

Voeg 2 el tomatenpuree en 1 el oregano toe en roer goed alvorens 3 potjes Italiaanse groentesaus en 200 ml water toe te voegen. Breng aan de kook en laat 20″ sudderen op een laag vuur. Mix alles als je mini (nog) niet van stukjes houdt. Maak “gaatjes” in de saus en leg de eieren erin (1/pers.). Laat sudderen tot de eieren gaar zijn.

Lekker bij geroosterde kikkererwten bij onze Foodie mix of bij couscous of pitta’s. Voor een vegan versie: vervang het ei door een beetje kokosyoghurt of labneh.

PIZZA MET ITALIAANSE TOMATENSAUS – +36 MAAND – 180 MINUTEN

INGREDIËNTEN : Voor het deeg: 36g verse gist (+ 15cl lauw water) – 750g volkoren bloem – 1 kl suiker – 2 kl zout – 2 el Italiaanse mix – 30cl water – 3 el olijfolie. Toppings: 3 bollen mozzarella – verse pesto – alle groentjes naar wens

BEREIDING

Meng de gist met 15cl lauw water en roer goed met een vork. Laat 5″ activeren. Doe de bloem in een pot en maak een gaatje in het midden. Giet het gistmengsel en de suiker in het gaatje. Kneed met de hand of met een broodmenger. Voeg het zout en de kruiden toe. Doe er onder voortdurende kneedbeweging, beetje bij beetje de rest van het water bij. Voeg nu ook de olie toe en kneed nog enkele minuten stevig door. Laat het deeg 10″ rusten in een vochtige keukenhanddoek op een warme plaats. Kneed nogmaals goed en verdeel het deeg in 3 gelijke ballen. Leg die in een geoliede pot, bedekt met een vochtige handdoek en laat 2 uur rijzen op een warme plaats (+/- 50°C). Bewaar 2 dagen in folie in de ijskast of rol direct uit voor je pizza!!!

Serveer met onze tomatensaus, mozzarella, extra Italiaanse mix, tomaten, pest, pijnboompitten, courgetteslierten, erwtjes,…

TAJINE MET WORTELEN & MAROKKAANSE MIX – +8 MAAND – 60 MINUTEN

INGREDIËNTEN : 5 grote wortelen – 2 el Marrokaanse mix – 4 kippebouten – 1 rode ui – 1 appelsien – 3 teentjes look – platte peterselie – handje dadels, zonder pit – handje gemalen amandelen – couscous

BEREIDING

Snij de ui fijn en leg ze samen met de kippenbouten en de teentjes look in een hete pan met wat lijfolie.             Voeg de grof gesneden wortelen en de kruidenmix toe. Eventueel ook 1 el tijm en een kaneelstok. -Voeg 40 tot 50cl water en het sap van 1 appelsien toe. Laat de appelsien in de pot zijn smaak afgeven. Breng aan de kook en verlaag het vuur zodra alles kookt. Laat 20″ sudderen. Voeg de ontpitte dadels toe en laat nog 20 tot 30″ sudderen, afhankelijk van de grootte van de bouten. Indien nodig, voeg wat water toe.

BANANEN ONTBIJTKOEKJES – + 10 MAAND – 90 MINUTEN

INGREDIËNTEN 2 P. : 2 rijpe bananen – 100g havervlokken – 2el amandel yoghurt – 30g gemalen amandelen – 1/2 kl aller 1ste spicemix – gemalen kokos

BEREIDING

Prak de bananen in een kom. Voeg er de havervlokken, amandelyoghurt, gemalen amandelen en spicemix bij en meng goed met een vork. Bak in een pan met wat boter, 2″ langs elke kant op een medium vuur.           Serveer met wat vers fruit en gemalen kokos.

CURRY VAN ZALM, CHINESE KOOL & ZOETE AARDAPPEL – +10 MAAND – 60 MINUTEN

INGREDIËNTEN 4 P.: 250g – 300g zalm – 1 chinese kool – 1 of 2 grote zoete aardappel – 500 ml kokosmelk – 2 tot 3 el 1ste kerrie – 2 citroengras stengels – sap van 1 limoen – 3 grote stukken gember – 1 tot 2 el soja sauce (low sodium) – 1 kl vissaus – thaise basilicum – sesam zaad – jasmijn rijst

BEREIDING

Verhit een wok met kokosolie en voeg toe: de kokosmelk, gember, citroengras, fijngesneden pijpajuintjes, limoensap en kerrie. Voeg ook de sojasaus en vissaus toe en laat 15″ sudderen. Stoom de zoete aardappel stukjes +/- 7″ (of bak ze in de oven) Wok de fijngesneden chinese kool gedurende 5 tot 7″ met wat rijstolie op een hoog vuur. Stoom de zalm kort, zodat hij nog mooi sappig blijft. Voeg de groentjes bij de kerrie en meng goed. Serveer met de stukjes zalm en heerlijke jasmijn rijst. Werk af met sesamzaad en thaise basilicum. Plet of mix naargelang de leeftijd van jouw mini.

Tip: kook de jasmijnrijst in kokoswater voor een extra rijke smaak

GLUTENVRIJ KOKOSBROOD MET SPREAD VAN MANGO & KOKOS – +36 MAAND – 60 MINUTEN

INGREDIËNTEN 4 P.: 4 eieren – 3/4 cup kokosbloem – 3/4 cup amandelpoeder – 3/4 cup kastagnebloem – 3/4 cup geraspte kokosnoot – 3 potjes mangoconfituur – 1 cup kokosmelk (of amandel) –       1/4 cup honing – 1/2 kl zout – 1 kl bicarbonaat – Granen & noten mix – kokosschilfers

BEREIDING

Meng alle droge ingrediënten. Voeg eieren, honing en mangoconfituur toe. Voeg beetje per beetje de kokosmelk toe onder constant mengen. Giet in een taartvorm met bakpapier. Werk af met granen, noten en kokosschilfers. Bak 45″ op 170°C.

Sienna & Friends is een Brusselse start-up die zich sinds 2018 toelegt op 100% biologische baby- en kindervoeding. De producten zijn vrij van toegevoegde suiker, zout en additieven. https://siennafriends.com/nl