Ruben Lamiroy: 1ste kok van België 2021

Sam Verheecke wint de wedstrijd ‘Eerste Maître d’Hôtel van België 2021’

 

De Prijs Prosper Montagné werd voor de 68ste maal georganiseerd. Tijdens dit jaarlijks culinair topconcours wordt op zoek gegaan naar ‘s lands beste talent in de keuken. Ruben Lamiroy, sous-chef in restaurant De Koolputten in Waasmunster, sleepte de titel ‘Eerste Kok van België 2021’ in de wacht. De prijs voor ‘beste keukencommis’ gaat naar Senne Beldé, die Ruben Lamiroy bijstond. Sam Verheecke van hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge werd uitgeroepen tot ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2021’. De ‘beste zaalcommis’ is Anna Maria Bulcke.

De andere finalisten van de chefswedstrijd waren Fabian Bail, chef van restaurant Paul de Pierre in Etikhove, private chef Diego De Baets, Stijn De Smet, sous-chef van restaurant Blunch in Zele en Christophe De Meur die achter het fornuis staat van de Brusselse residentie van de ambassadeur van Groot-Brittannië. De finalisten moesten 3 gerechten klaarmaken: als voorgerecht een klassiek gepocheerd ei met noordzeekrab en artisjok, als hoofdgerecht Mechelse koekoek en kalfszwezeriken en als dessert een warme appelbereiding.

Ferdy Debecker van restaurant Eyckerhof in Bornem, was ambassadeur van deze 68ste editie van de Prijs Prosper Montagné. Peter Goossens, provoost van de Keukenchefs, stond in voor het goede verloop van de wedstrijd.

Eerste Maître d’hôtel van België 2021

Sam Verheecke werd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2021’. De andere finalisten waren Esrä Cayir van Restaurant Pur Boeuf in Berlare, Simon De Tavernier van Le Château Du Mylord in Ellezelles en Antoine Dubois van Hostellerie Gilain in Sorinnes.

De zaalmeesters werden beoordeeld op o.a. hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het correct noteren van een telefonische reservatie, de ontvangst van de gasten, het opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu vlot te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen, en allerhande versnijdingen en verschillende diensten kunnen toepassen.

Laurence Rigolet-Wynants van het Brusselse restaurant Comme Chez Soi was Ambassadrice van de wedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2021’.

De titels ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ zijn wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijden georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijden zijn op basis van de wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’. www.club-prosper-montagne.be