Veuve Clicqout vitage 2008: een eigentijdse expressie van de natuur

Het maken van een vin millésimé, wijn met een jaartal, is als een conversatie met de natuur, een tussenkomst van de menselijke creativiteit op een opmerkelijk product, dat een geschenk is van de bodem en de zon in een bijzonder jaar.

Met de creatie van de Vintage 2008 en de Vintage Rosé 2008, de eerste millésime van de hand van keldermeester Dominique Demarville, komt het Huis Veuve Clicquot dichter bij de natuur. Voor het eerst sinds de jaren 1960, toen het Huis koos voor een volledige rijping in roestvrij staal, keert met de Vintage 2008 bij Veuve Clicquot de vinificatie op hout terug, en wel in eikenhouten vaten.

Dominique Demarville legt uit: “Toen ik in 2006 bij Veuve Clicquot begon, was ik onder de indruk van de smaakdimensie van onze Vintage-wijnen. Elke Vintage van Veuve Clicquot vormt de intense en krachtige expressie van een uitzonderlijke oogst. Hoe konden we die expressie nog verder doordrijven, en onze Vintage-wijnen nog meer dimensie geven? De Vintage is een assemblage op basis van één enkele oogst. We hebben dus niet de mogelijkheid om ‘kruiden’ te gebruiken, zoals bij de oude reservewijnen voor de Carte Jaune”, benadrukt hij.

“Dan bedacht ik me hoe een van mijn voorgangers bij Clicquot, Charles Delahaye, de wijnen tot in de jaren 1960 in houten vaten assembleerde, totdat het Huis overstapte op het gebruik van roestvrij staal, een materiaal dat meer helderheid in de wijn mogelijk maakt. Charles is die vinificatie en rijping op hout nooit vergeten. Het geeft de wijn namelijk een bijzondere textuur door de micro-oxygenatie.”

Het was niet uit nostalgie dat Dominique Demarville terug naar het eikenhout greep, maar om op een subtiele en resoluut moderne manier opnieuw te streven naar complexiteit. Vanaf 2007 gaat het Huis in zee met Foudrerie François, een ambachtelijke vatenmaker uit Brive. Het bestelt er dertig vaten van eikenhout, afkomstig uit bossen in de regio’s Centre, de Allier en de Vogezen, met het oog op de hout-, vanille- en geroosterde aroma’s die deze kunnen inbrengen. In 2008 worden de grote vaten in een afzonderlijke kelder geïnstalleerd, net op tijd voor een kleine portie van het eerste sap van die opmerkelijke oogst. “Dankzij de toevoeging in de assemblage van 5% wijnen gevinifieerd in onze houten vaten, geef ik de wijn breedte en extra complexiteit, zonder aan de stijl van het Huis te raken”, aldus Dominique Demarville. “Dat is het ‘kruidige’ effect waar we bij Veuve Clicquot continu naar op zoek zijn, net als de chef-koks die hun gerechten met specerijen naar een subliem niveau tillen.”

2008, KLIMATOLOGIE EN OOGST

Het frisse en regenachtige voorjaar van 2008 leidde tot enige schade als gevolg van schimmels. Na een koele en droge zomer werd ook een beetje oïdium vastgesteld. Maar de druiven rijpen in uitstekende omstandigheden, met een constante suikerophoping. De oogst begint op 13 (in Cumières) en 15 (voor de vroege cru’s van Montgueux en Neuville-sur-Seine) september bij droog en fris weer, waardoor het ontstaan van grauwe schimmel vermeden wordt. De omstandigheden blijven ideaal om tot begin oktober druiven te plukken. Een dergelijke oogst bij droog en fris weer belooft bijzonder rijke en diepe wijnen.

KWALITEIT VAN DE VINTAGE 2008

Uit enkele factoren bleek dat 2008 een groot oogstjaar zou worden: de uitzonderlijke kwaliteit van de druif, zonder enige rotting; het natuurlijke alcoholgehalte van 9,8%, wat wijst op een evenwichtig rijpingsniveau; en vooral de opmerkelijke zuurheid van 8,6 g/1 H2S04, wat doet denken aan andere bijzondere jaren, zoals 1995, 1985 en 1979. Een lage pH van gemiddeld 2,98 leverde sap vol spanning en frisheid op. Haast als vanzelfsprekend werd 2008 dan ook uitgeroepen tot Vintage Veuve Clicquot, de derde van het decennium na 2002 en 2004, en de 65e van het Huis sinds de creatie van de eerste Vintage in 1810.

VINTAGE 2008, DE CUVÉE

Zoals in elke cuvée Veuve Clicquot Vintage overheerst ook hier de pinot noir, met 61% van de assemblage. Deze is voornamelijk afkomstig uit het zuiden van de Montagne de Reims en de Vallée de la Marne, met de grand en premier cru’s van Ambonnay, Bouzy, Tauxières, Avenay en Ay. Ook de noordhelling van de Montagne de Reims is vertegenwoordigd met Verzy, Verzenay en Ludes. De chardonnay is uitsluitend afkomstig van de Côte des Blancs (Mesnil sur Oger, Oger, Vertus) en is goed voor 34%. De meunier uit de Montagne de Reims (Ludes) en de Vallée de la Marne (Dizy) tot slot maakt de assemblage compleet met 5%. In de Vintage Rosé 2008 vertegenwoordigen de rode wijnen van Bouzy 14% van de assemblage. De Vintage Blanc en de Vintage Rosé zijn gedoseerd met 8 g/1.

PROEFNOTITIES VINTAGE 2008

De neus is fris, verfijnd en elegant. Geuren van citrusfruit en steenvruchten (perzik, abrikoos) luiden de eerste indrukken in. Deze worden al snel verrijkt met fijne en warme toetsen van gebak (amandelen, mirabellentaart): een subtiel akkoord tussen frisheid en volheid. Bij het proeven volgt een zuivere, levendige en pure aanzet, die het krachtige en gestructureerde mondaroma al doet voelen, verfijnd bijgeschaafd door de mineraliteit van de krijthoudende Champagnebodem. De volle fruitsmaak van de pinot noir zet harmonieus door met de frisheid van de licht gekonfijte citrusaroma’s (citroen), die in de finale wordt geaccentueerd door subtiele getoaste nuances en toetsen van gedroogde vruchten (abrikoos). De Vintage 2008 is de perfecte combinatie van kracht, frisheid, verfijning en een verbazingwekkend lange finale. De kleur is helderroze met hier en daar een lichte kopergloed. De bijzonder fijne belletjes vormen een licht lint, dat aanhoudt tot aan hun explosie aan het oppervlak.

De neus is zuiver, fijn en puur. In eerste instantie zijn er aroma’s van verse rode vruchten (aardbei, framboos, kers) vermengd met citrusgeuren (pompelmoes), die perfect in harmonie zijn met de licht kruidige toetsen van kaneel en vanille, die na kort luchten tot ontwikkeling komen. Een vleugje gedroogde en gebriocheerde vruchten maakt tot slot op subtiele wijze het rijke en complexe boeket van aroma’s compleet. Bij het proeven maakt de zuivere en strakke aanzet plaats voor een dynamisch en gestructureerd mondaroma met grote volheid. De mineraliteit vormt een perfect akkoord met de neus, en ontwikkelt zo de verrukkelijke aroma’s van rode vruchten van de pinot noir (griotte), gecombineerd met de licht gekonfijte citrustoetsen van de chardonnay. Subtiele hinten van gebak verraden de langzame en lange rijping sur lie van deze cuvée. De kracht van de tannines, vermengd met knapperig en fris fruit, is tot slot perfect in evenwicht en biedt een verfijnde en zijdezachte finale met verrassend veel lengte.