Vinipax 8 – Herdade do Sobroso

Domein van ruim 1600 ha dat door de nazaten van Vasco da Gama werd ontdekt en werd uitgebouwd tot een charmant geheel met wijngaarden, hotelinfrastructuur en jachtvelden.

Een authentiek landschap typerend voor de provincie Alentejo dat rust en verpozing biedt en diverse karaktervolle onvergetelijke avonturen aanbiedt. Het domein bevindt zich tussen de toppen van de Serra do Mendro en de laagvlakte van Alentejo aan de boorden van de Guadiana rivier.

Vasco da Gama kreeg na de ontdekking van Amerika de titel van Hertog van Vidigueira van koning Manuel I van Portugal. Hij vervoegde zijn familie in dit kleine stadje in de schaduw van de kurkeik en de olijfbomen. Het domein werd in 2001 aangekocht door architect Antonio Ginestal Machado die de woonst verfraaide en transformeerde in een typisch country house. Het domein van 1600 ha omvat slechts 52 ha wijngaarden en bestaat verder uit bossen van kurkeik, landbouwgronden, olijfbomen en wouden. De wijngaarden rusten op een terroir van klei en schist, terroirs die op hoger gelegen percelen ook sporen van graves residuen weergeven, waardoor meerder druivenrassen er welig groeien.

Het hotel biedt 5 kamers in de Casa da Quinta, het eigenlijke country house en 5 appartementen in de Casa  dos Cegonhas, Storkshouse, en een buitenzwembad. De moderne verblijfsinfrastructuur wordt aangevuld met adequate amenities terwijl het restaurant zorgt voor hoogstaande culinaire en regionale specialiteiten. Het domein kreeg in 2011 de Best rutal design award en in 2014 een nominatie als Best wine tourism van de W Awards.

Op de proeftafel:

Sobre rosé 2015:

Een 100% Aragonez, geteeld op franco-argileux met residuen van limoneux, 12.5% alc. vol en 1,5g/l suikerresidu. Manuele oogst in kistjes van 15 kg, fermentatie in inox met gecontroleerde temperatuur gedurende 15 dagen.

Heldere rosékleur, in de neus dominante aroma’s van kers en aardbei. Levendige wijn in de mond met ronde aanzet en frisse afdronk.

Sobre wit 2015:

Assemblage van Antão Vaz, Arinto, Verdelho en Perrum. Manuele oogst in kistjes van 15 kg met fermentatie gedurende 30 dagen onder gecontroleerde temperatuur, geteeld op argileux terroirs met residuen van linoneux. 13% alc.vol. en 0.4 g/l suikerresidu.

Heldere gele kleur met keurig fruitig boeket met subtiele hints van citrusvruchten en accenten van passievruchten. In de mond een leuke evenwichtige smaak, zeer fris en elegant.

Sobroso – barrique slection 2015:

100% Antão Vaz. Manuele oogst met volledige égrappages, fermentatie onder gecontroleerde temperatuur gedurende 25 dagen, deels gerijpt op Franse eik en 3 maand rijping op lies. 13% alc. vol. en 0.89g/l suikerresidu.

Citruskleurige wijn met mooie florale accenten en boeket van tropisch fruit. In de mond een leuke complexiteit eigen aan Antão Vaz druif en grote intensiteit met aangename frisheid. Weerspiegelt ten volle zijn origineel terroir.

Sobroso – cellar selecion rood 2014

Assemblage van Syrah en Alicante Bouchet. Manuele oogst gevolgd door een thermogereguleerde vinificatie in lagares. 14.5 % alc. vol. en 0.8 g/l suikerresidu

Rijpt 12 maand in Franse Allier-eiken vaten van 500l met 6 maand narijping op fles. Leuke donkerrode kleur, in de neus aroma’s van rijp rood fruit, hints van cacao en accenten van confituur. Volronde en evenwichtige aanzet, elegant en lange gezellige afdronk.

Sobroso rood reserva 2011

Assemblage van Alicante Bouchet en Cabernet sauvignon. Selectie van de beste trossen, fermentatie lagares in thermogereguleerde inox met eindrijping van 18 maand op nieuwe Franse eik. 14ù alc. vol en 1.2g/l suikerresidu.

Mooi robijnrode kleur, erg geconcentreerd. In de neus fruitige aroma’s van rood fruit en hints van cacao en vanille. Stevige volronde aanzet in de mond met frisse toetsen en zachte houtaccenten. Behoorlijk lange afdronk met elegante eindtoetsen.