Het Land aan de Overkant

Restaurants waar vis de hoofdmoot van de menukaart uitmaakt, blijven ruim in de minderheid. Om die reden en het feit dat vis en schaal- en schelpdieren qua toepassingen culinair zeker niet de mindere zijn van vlees en gevogelte, opende Luc Roelandt 15 jaar geleden het restaurant Het Land aan de Overkant.

Authenticiteit en moderniteit zijn voor gastheer Luc Roelandt de hoekstenen van keuken- en restaurantmanagement. Het eerste geeft hij vorm door op zoek te gaan naar fijne en bij voorkeur terroir geboden smaakvolle producten. Dat streven uit zich ook sterk in een Europese wijnkaart met accent op het werk van wijnboeren die smaakbeïnvloedende interventies tot een minimum beperken en vooral de natuur haar werk laten doen. Wijnliefhebbers vinden op de kaart wijnen met eigenheid, diepgang, schakering en intensiteit.

Vernieuwend denken maar vasthouden aan de gastronomische essentie typeert sinds 15 jaar het restaurant Het Land aan de Overkant. Vandaag is het restaurant klaar voor een volgende stap, het aangekochte pand naast het restaurant werd volledig gestript en maakt ruimte voor een op maat gemaakte inductiekeuken. De nieuwe open keuken, waar ook gedineerd kan worden, ademt creativiteit. Centraal staat de gastentafel, uit ruwe massieve oude eik waar gezelschappen van vier tot tien personen hartelijk ontvangen en bediend worden door het keukenpersoneel, een unicum in Leuven. Eigenzinnige gastronomie – puur, eerlijk en echt -die uitnodigt om de benen onder tafel te schuiven, dat was, is en blijft Het Land aan de Overkant.

Het Land aan de Overkant is een gevestigde waarde in de Leuvense horeca. Eigenaars Luc Roelandt, Patrick Wijns en chef Wim Dejonghe zetten elke dag in op noviteit en uniciteit. Met hun andere kijk op smaken en interieur weten ze telkens hun publiek te plezieren. Ondanks de intensieve, maandenlange werken slaagden zij er in het restaurant slechts tien dagen te sluiten om oud en nieuw met elkaar te verbinden.

De schril contrasterende kleuren met fel rood en wit van de beginjaren in de inkomhal hebben plaats gemaakt voor een rustbrengende lichtgrijze kleur die dieper in het restaurant overvloeit in gezellige wit-zwarte tinten. De zaal betreed je via een symbolische loopbrug – de overkant – terwijl de kleine raampjes, net patrijspoorten die nu achter een zwart decor verborgen liggen, net als de centrale ronde zuil het scheepsgevoel versterken. Het is aldus Luc de bedoeling dat het Land aan de Overkant je naar onbekende oorden voert, je maakt de oversteek naar iets nieuws, de overkant van de traditionele vleeskeuken, je werpt een brug naar de natuurwijnen, en toch bezorgt het interieur je rust en comfort zodat men zich makkelijk openstelt voor ontdekkingen.

Waar innovatie centraal staat, kan de nieuwste technologie niet uitblijven. Een watergekoelde tepanyaki, lage temperatuurplaten, warmhoudlades en de Green Egg zijn vanaf nu part of the team. Het grote fornuis met inductievuren en een glazen dampkap trekken meteen de aandacht bij het binnenkomen. De nieuwe gastentafel staat in lijn met de rest van het restaurant waarbij de karakteristieke houten tafels, gedecoreerd met wit linnen servetten, pronken in een wit-zwart-grijs kader. Door de komst van de gloednieuwe keuken van het Italiaans topmerk Marrone kan chef Wim Dejonghe verder bouwen aan zijn eigen unieke stijl: geconcentreerde, sobere en gebalde gerechten waarbij de oorspronkelijk smaken primeren De reeds vertrouwde diversiteit van natuurlijke wijnen houdt sommelier Luc Roelandt aan. Puurheid van producten en een less is more filosofie zorgen voor een frisse wind in culinair Leuven en hopelijk zelfs in België.

In de keuken zwaait Wim Dejonghe, bijgestaan door sous-chefs Jonas Vanfroyenhoven en Steve Maes, de scepter. Zij brengen smaakvolle, delicate gerechten met mooie bordpresenstaties die telkens opnieuw een lust zijn voor het oog en de smaakpapillen alerteren op de aanstormende aroma’s. Wim is reeds meerdere jaren actief in Het land aan de Overkant, eerst als sous-chef bij Vincent Klich en sedert een 7-tal jaar als chef, nadat Vincent om privé-redenen moest afhaken. De gloednieuwe keuken biedt Wim de kans om alle beschikbare technieken in de bereiding van de gerechten te integreren, evenwel op voorwaarde dat ze de authenticiteit van de basisingrediënten niet aantasten.

Onze degustatie startte met enkele leuke hapjes die de smaakpapillen alert maakten op een succulente ontdekking. Als introductie een decoratieve creatie van makreel met fris garnituur van rammenas, komkommer getooid met wakamépoeder, een geheel dat uitgroeit tot een smaakvol slaatje waarbij pittige en frisse accenten mekaar feilloos in evenwicht houden. De wijn, een witte Chenin 2012, Un bout de Chenin uit Anjou, verraste met een aangename frisse en aromarijke aanvulling. De mooi gebakken zeetong krijgt een gebrande wortel en smeuïge wortelpuree als decoratie mee en wordt opgevrolijkt door mooie parels geitenwrongel, ’n succulent smaakfestival dat wordt aangevuld door een AOC Macon Village 2011.

As hoofdgerecht serveert Wim een eigen creatie van de Duke of Berkshire, vergezeld van een zure sla bestaande uit subtiel gerookte slaharten, aardappelmedailles, gebakken aardappelkwartjes en citroentijm. Gedurfde, maar zeer lekkere combinatie met aangenaam smaakprofiel dat de smaakpapillen volledig in de ban houdt. Hier grijpt Luc voor de wijnkeuze terug naar een rode Siciliaanse component, Vino di Anna 2011 met mooie rode kleur, lichtjes doorzichtig die zich in de mond ontwikkelt tot een fruitige compagnon die een ruim assortiment overrijpe rode vruchten en bessen aanreikt. Meteen een figuurlijke link  naar het dessert, een creatie van rood fruit verrijkt met mascarpone en snippers ijzerkruid.

Het Land aan de Overkant – Leon Schreursvest 85 – 3000 Leuven

Tel 016- 22 61 81 – www.hetlandaandeoverkant.be

Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

Lunch: voorgerecht – hoofdgerecht-dessert 35€, aangepaste wijnen 16€

Menu’s aan 56 – 64 of 80€ – wijnen eventueel per glas vanaf 7€, ook wijnarrangementen 3 wijnen €24, 4 wijnen 32€ e 5 wijnen €40. Opmerkelijk dat de wijnkaart de namen en adressen van alle wijnleveranciers aangeeft.

Culinaire commentaren:

Tasted:           5 minutes

creatieve en decoratieve presentaties

subtiele smaakaccenten

delicate variaties

Michelin:       3 bestekken

mooie ronde eetzaal

eerlijke smaken, lokale producten

uitgelezen wijnen

GaultMillau (Zucsu): natuurwijnen

gaan hand in hand met licht, pure keuken

inrichting weerspiegelt eenvoud en puurheid

Delta:             bijzonder goed huis

vis en wijn zijn alfa en omega