Vignobles Aubert – Château La Couspaude Saint Emilion Grand Cru classé

Dit domein van 7 hectare ligt midden de appellatie Saint Emilion, niet eens zo ver van het eeuwenoude monolite kerkje en is de oogappel van de familie Aubert. Château La Couspade is sedert meer dan een eeuw in handen van de familie. In de regio Bordeaux is het alles behalve een nieuwkomer gezien de wijnactiviteiten van de familie meer dan twee eeuwen teruggaan Deze jarenlange traditie is tevens de garantie op een traditionele wijnteelt, boordevol kwalitatieve aspecten maar vooral de zekerheid dat deze wijnen van een zorgvuldig uitgewerkte authenticiteit genieten.

La Couspaude staat in de middeleeuwen gekend als ‘La Croix Paute’ en verwijst naar het kruis dat nog steeds wordt weergevonden op de kruising van een aantal wegen die enerzijds naar het domein leiden, maar anderzijds een ontmoetingspunt vormden voor de pelgrims die op weg waren naar Santiago di Compostella, destijds een vooraanstaand bedevaartsoord in de Spaanse provincie Galicië.

Het domein mooi ingeplant op de kalkachtige hoogten van het plateau van Saint Emilion, is volledig ommuurd waardoor de oudste cru’s van het dorp makkelijk kunnen worden gelokaliseerd. Château La Couspade geniet eveneens bekendheid voor zijn ondergrondse kelders ideaal voor de vinificatie en rijpen in houten eiken vaten maar ook voor de unieke receptiezaal waar talrijke belangrijke manifestaties worden georganiseerd.

Op de proeftafel: Château La Couspaude 2012

Melange 75% Merlot, 20 % Cabernet Franc en 5% Cabernet Sauvignon met wijnranken waarvan de gemiddelde leeftijd 30 jaar bedraagt. Geteeld op het eerder kalkachtige plateau van Saint Emilion volgens taille bordelaise met 1 aste, manuele stripping van de ranken met een groene oogst.

De oogst gebeurt manueel in kleine bakken met selectieve oogst perceel per perceel, nadien manuele tri aan de chai en vinificatie in nieuwe eiken vaten gemaakt door een eigen tonnelier. Malolactische fermentatie en rijping op vaten, met eindrijping in nieuwe Franse eik gedurende minstens 18 maand.

Ondanks zijn jeugdigheid biedt La Couspaude 2012 een mooie rubisachtge kleur in het glas. In de neus ontplooien zich leuke aroma’s van truffel en rijp rood fruit evenals delicate kruidige accenten. In de mond krijgen we een geconcentreerde, maar vooral elegante wijn met fruitige aroma’s en subtiele en delicate tannines. Bij de afdronk een rijke wijn met aangenaam lang uitgesponnen finale. Richtprijs Delhaize €47.95.