Vignobles Aubert – Château Haut Gravet Saint Emilion Grand Cru

Dit domein van 12 ha hoort thuis bij de appellatie Saint Emilion Grand Cru en is een van de toppers van de familie Aubert. Ruim 20 jaar geleden werden de beste percelen nauwkeurig geselecteerd en een subtiele dossage gekoppeld aan traditionele technieken die duidelijk de kracht van deze Grand Cru ondersteunen.

De inbreng van nieuwe technieken zorgt voor een permanente evolutie die zorg draagt voor het behoud van kwalitatieve wijnen, te meer daar elke oogst steeds de nodige aandacht vraagt. Château Haut Gravet staat bekend als de wijn van de vrouwen gezien het vooral de vrouwelijke oenologen  uit de familie zijn die niet alleen zorg dragen voor de productie en selectie maar ook alle andere activiteiten nauwgezet opvolgen.

Geteeld op graves uit de quaternaire en op argilo-silicieux gronden zijn de ranken gemiddeld 40 jaar oud. De wijn is een melange van 70% Merlot, 10 % Cabernet Sauvignon en 20% Cabernet Franc. Na een koude maceratie volgt de malolactische fermentatie op hout, 50% nieuwe eiken vaten. Vervolgens is er een rijping sur lies tussen 18 en 20 maanden vooraleer de wijn wordt gebotteld.

Op de proeftafel Château Haut Gravet :

Château Haut Gravet 2011 heeft in het glas een intense donkerrode kleur, terwijl de aroma’s in de neus eerder gesloten blijven. Ook in de mond blijft de wijn ietwat ruw en erg droog en mist o.i. een beetje karakter. Vrij logisch trouwens gezien het wijnjaar 2011 eerder wisselvallig verliep en men overal grote inspanningen moest leveren om aanvaardbare wijnen te produceren.

Château Haut Gravet 2012 die pas in september 2014 werd gebotteld is een frisse en vrolijke wijn met leuke aromatische toetsen. De jeugdigheid overheerst wat niet wegneemt dat een aantal facetten een rijke ontwikkeling laten vermoeden. Het rood fruit haalt de bovenhand met enkele subtiele accenten van tabak en koffie, toch blijven de evenwichtige opbouw en het zich ontplooiende karakter beloftevolle elementen. Richtprijs Delhaize €19.9