Vignobles Foncalieu openen “Comptoir de la Cité”

De vereniging van coöperatieve kelders in Occitanië openen dinsdag 26 juni 2018 de ‘Comptoir de la Cité’ aan de voet van de stad Carcassonne in het departement Aude. Dit juweeltje van de Art Nouveau werd volledig gerenoveerd en vormt een nieuwe regionale ‘wijn-toerisme’ bestemming waarbij de Vignobles Foncalieu hun wijnen ‘Signatures’ andermaal centraal plaatsen.

De renovatie nam anderhalf jaar in beslag zodat Le Comptoir de la Cité op de site van het voormalige Palais de la Micheline, aan de voet van Carcassonne en ingeschreven in het werelderfgoed van de Unesco, opnieuw kan schitteren. Dit iconisch gebouw werd opgericht in 1885 door ondernemer Michel Sabatier, de uitvinder van een gerenommeerde lokale likeur. Het werd in januari 2017 aangekocht door Les Vignobles Foncalieu, en zal de bezoekers gelijktijdig laten kennismaken én met de Art Nouveau en met de Signatures-wijnen, een moderne benadering van een coöperatieve wijnkelder met een link naar kunst maar tevens met lokale producten gezien in het complex ook een delicatessenwinkel met 100% lokale producten en ingrediënten een onderkomen vindt.

Le Comptoir de la Cité sluit volledig aan bij de ambities van deze grote speler van de Languedoc-wijnen in het hart van de regio Occitanie. Het voormalig industrieel gebouw geklasseerd als historisch monument, brengt op twee verdiepingen een schat aan historische gegevens. Buiten is er een halfrond uitgehouwen rotshol dat deels de tuinen uit de 19de eeuw symboliseert. Binnen zorgt het lijstwerk, vergulding, muurschilderingen met kariatiden of cherubijnen, ervoor dat het team van regionale ambachtslieden: stukadoors, gespecialiseerde schilders en decorateurs in het historische gebouwen, slotenmaker, timmerman, elektricien, opnieuw in het daglicht komt te staan. De renovatie, georkestreerd door het Carassonne-architectenbureau Caroline Serra, gespecialiseerd in erfgoed, werd uitgevoerd in een constante inspanning om de oude, historische elementen perfect te laten samenvloeien met meer moderne elementen.

De wijnwinkel op de begane grond baat in een weelderige houten decoratie en de moderniteit van een LED-verlichting waardoor een subtiele en verfijnde omgeving ontstaat. Vignobles Foncalieu presenteert een selectie van 70 jaargangen met o.m. het gamma Signatures. Hier wordt ook de Cathare Treasury voorgesteld, een  wijn-eerbetoon aan de stad Carcassonne, de eerste 2017 vintage wordt publiek gemaakt bij de inauguratie. The Counter vervolledigt het aanbod met een verzameling van mousserende wijnen en gedistilleerde dranken en een selectie van fijne gerechten uit de regio Occitaans.

De “La Belle Epoque” kamer in een Art Deco interieur op de bovenverdieping is ontworpen als een mini “Spiegelzaal” en biedt een schitterende omgeving voor een open muzikale omlijsting van de Foncalieu-wijnen. De ideale locatie voor geanimeerde thema-proeverijen, seminars, recepties, …

In het aanbod van de Foncalieu wijnen vinden we o.m. AOP Minervois, Corbières en Saint-Chinian, IGP Pays d’Oc, Coteaux d’Ensérune, Paradise Valley en de wijnen van de stad Carcassonne.

“Met de opening van deze complete en uitzonderlijke wijntoeristische site in Carcassonne, willen we nauwere relaties smeden met onze consumenten “, zegt Michel Servage, President van Vignobles Foncalieu.