Vinipax 11 – Herdade Paço do Conde

Modern wijnhuis opgericht in 2002 met een capaciteit van 1.2 miljoen liter wijn per jaar, wijnhuis dat de aloude tradities perfect samenbundelt met moderne technologieën en tegelijk aandacht heeft voor een selectieve en kwalitatieve oogst. Het domein omvat ruim 150 ha wijngaarden en 1100 ha olijfbomen, beide teelten worden onder een milieuvriendelijke maar verantwoorde teelt uitgebaat wat zorgt voor een behoorlijk grote diversiteit in de wijnen. De resultaten zijn alleszins positief te noemen gezien meer dan 70% van de globale productie wordt uitgevoerd.

Inzake wijnproductie worden twee productiegroepen weergevonden. De wijnen Herdade Paçco do Conde zijn een assemblage van druiven van nationale wijnranken zoals Touriga Nacional, Trincadeira en Aragonez met buitenlandse rassen zoals de Syrah, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet en Merlot. Assemblages die zorgen voor complexe en kwalitatieve wijnen.

Anderzijds zijn er de wijnen Herdade das Albernoas, die afgestemd worden op groot verbruik en bestaan uit trossen van diverse wijnrassen. Hier is het bedoeling om frisse en fruitige wijnen te produceren die jong kunnen worden gedronken en voorbestemd zijn voor het lokale verbruik maar exporteerbaar zijn. Deze wijnen bevinden zich in Canada in de top 3 van geïmporteerde en gedronken wijnen.

Herdade Paço do Conde 2014 –wit: assemblage van 80% Antão Vaz en 20ù Arinti met 13% alc. vol. Gemaakt door wijnmaker Riu Reguinga die trouwens ook voor de aaanmaak van de andere wijnen verantwoordelijk is. De wijn geeft in het glas een intens heldere kleur en zorgt in de neus voor aroma’s van rijp wit fruit zoals peer en perzik. In de mond een aangenaam fruitige toets met mooi evenwicht terwijl we een frisse afdronk krijgen met subtiele aciditeit.

Herdade Paço do Conde 2014 – rosé: assemblage van 70% Aragonez, en 30% Touriga Nacional met 12.5% alc. vol. In het glas een intens pinkkleurig met intense fruitige aroma’s in de neus waar eveneens toetsen van rood fruit hun opwachting maken. De wijn blijft in de mond fris en evenwichtig met een elegante afdronk.

Herdade Paço do Conde 2013 – rood: Assemblage van 40% Aragonez, 40% Trincadeira, 10% Alicante Bouschet en 10% Touriga Nacional. Deze wijn rijpt na vinificatie en fermentatie gedurende minimaal drie maand op een combinatie van Franse en Amerikaanse eik.

Geeft in het glas een stevige volrode kleur terwijl in de neus intense aroma’s van wilde bloemen, bosbessen en accenten van jam en chocolade vrijkomen. Er ontwikkelen zich eveneens toetsen van rijp rood fruit en subtiele accenten van specerijen. In de mond een mooie volronde wijn met subtiel evenwicht en een leuke lange afdronk. www.pacodoconde.com