Vinipax slot – Sexy wines

Wijnmaker Antonio Maçanita van het wijnhuis Fitapreta zorgde tijdens de laatste editie van Vinipax ongetwijfeld voor de absolute blikvanger van het wijnsalon met zijn assortiment ‘Sexy wijnen”.

Het assortiment bestaat uit Sexy white 2014, Sexy rosé 2014 en Sexy red 2013 met als complementaire eye catchers de Sexy schuimwijnen, Sexy Gold edition- brut blanc des blancs en Sexy Sparkling, rosé brut. De 3 wijnen worden gepresenteerd als Vinho regional Alentejano.

Sexy white 2014: assemblage van 36% Rupeiro, 32% Antão Vaz en 32% Sauvignon blanc. Bedoeling is de creatie van een erg lekkere en aromatische wijn, leuk fris met florale en fruitige aroma’s. De bessen zijn afkomstig van ranken op klei-kalkachtige composities die genieten van een continentaal-mediterraan klimaat met warme droge zomers en koude nachten. De trossen worden selectief geoogst met fermentatie onder gecontroleerde temperatuur, 90% van de sappen rijpen in inox, 10% in vaten van nieuw Franse eik.

Het resultaat is een lichte citroenkleurig accent in het glas, in de neus ontplooien zich aroma’s van tropisch fruit door de Sauvignon blanc, verse perziken door de Roupeiro en citrusvruchten dankzij de Antão Vaz. In de mond een leuke aangename body met fijne textuur en mooi evenwicht tussen het fruit en een verfrissende aciditeit. Aangename wijn bij gegrilde vis, pasta al dente, vanwege zijn frisheid en fruitigheid.

Sexy Rosé 2014: assemblage van 40% Touriga Naciona, 40% Aragonez en 20% Syrah. Helder rubykleurig in het glas, mengen zich in de neus de toetsen van aardbei Aragonez, florale accenten van de Touriga Nacional en delicate accenten van rijp rood fruit Syrah. In de mond vormen ze een mooi palet met enige zoetigheid dat toch het evenwicht behoudt tussen frisheid en aciditeit. Past perfect bij lichtere maaltijden zoals zeevruchten en kip. Verrassende en lekkere compagnon bij Indische, Thaïse en Japanse gerechten als compensatie voor de kruidigheid, behoudt hier zijn textuur en biedt een aangename fruitigheid met een dominante frisheid.

Sexy red 2013: Assemblage van 50% Touriga Nacional, 25% Aragonez, 15% Cabernet sauvignon en 10% Syrah. Deze iconische blend van Portugese en Franse ranken zorgt voor een rijpe, volronde en aangename wijn met jong, warm en fruitig karakter en is er bekoorlijk.

In het glas een donkere violetachtige kleur die in de neus een weeldering aroma prijsgeeft van rijp donkerrood fruit met accenten van karamel door zijn rijping in Franse eik. In de mond aangenaam rijpe tannines en geconcentreerd fruit. Geserveerd bij 16° C pas deze wijn met 14% alc. vol. perfect bij rood vlees, kruidig wit vlees, maar evenzeer bij traditionele Portugese gerechten en zorgt voor verrassend aangename toetsen bij moderne keukenbereidingen.

Sexy Gold edition, brut blanc de blancs is een assemblage van Arinto, Roupeiro en Verdelho. Het is de bedoeling een schuimwijn te creëren die de ’starts’ kan bekoren. Is het resultaat van het talent van de wijnmaker waarbij zowel de lokale wijnen als de nobele ranken tweemaal worden gefermenteerd volgens de traditionele methode wat zorgt voor een leuke complexe wijn.

Sexy gold edition biedt een cristaline kleur met ragfijne bubbels die in de neus toetsen van witte pruimen aanvullen met specerijen en pain grillé. In de mond een aangename weelderige frisheid, behoorlijk intens en leuke textuur met lange aangename afdronk.

Sexy Sparkling – rosé brut: een onbetwistbare blikvanger die inspiratie haalde uit de productiemethodes van de champagne rosé. Blend van 50% Touriga Nacional en 50% Castalão en 12.5 % alc. vol.

Een manuele oogst van geselecteerde trossen die in de fles een tweede fermentatie meekrijgen volgens de traditionele champagne methodes. Zorgt in het glas voor een aanlokkelijke, licht roze kleur met weelderige opborrelende fijne bubbels. Subtiele accenten van citrusvruchten in de neus, vermengd met rode bessen en leuke toetsen van geroosterd brood. In de mond frisse en bijzonder aangename, leuke sexy toetsen. Gezellige aanrader. www.sexywines.pt