Vignobles & signatures oogst 2015 – 3

Muscadet Guilbaud Frères:

Ondanks felle regen tijdens de eindrijping zijn de vooruitzichten erg goed en dit zowel kwantitatief als kwalitatief. Mooi gevormde trossen zorgen voor een perfecte maturatie.

De homogene structuur van de trossen, mede door de ouderdom van de ranken blijft een absoluut hoogtepunt. De oude ranken komen aldus Pascal Guilbaud tot een optimaal rendement waardoor de consument andermaal een topproduct krijgt aangeboden.

Domaine Laubade:

Na een droge maand juli, zorgde augustus voor voldoende regen waardoor de maturiteit zich optimaal ontwikkelde. De oogst kon gebeuren tijdens zonnige dagen zonder overdreven hitte met eerder frisse nachten van 9 à 10 ° C.

Een nieuwigheid is de temperatuurverlager waardoor de eerste bessen kunnen fermenteren bij 7° C, de overige bessen kunnen dit bij 10°C. ‘s Namiddags wordt niet geoogst waardoor de aroma’s perfect behouden blijven.

De oogst startte hier ruim 20 dagen vroeger dan in 2014 en gaf voor de jonge Folle Blanche, 3 ha, een opbrengst van 94hl/ha bij 9.5 graden alcohol en 6.1 graden aciditeit. Anderzijds zorgden de weersomstandigheden voor een leuke maturiteit met erg mooi ontwikkelingen. Tijdens de fermentatie werd op enkele dagen zelfs een toenamen van 2° alcohol vastgesteld bij de Colombarddruiven.

Maison Alain Jaume:

De vendanges van het Domaine du Clos de Sixte à Lirac en het prestigieuze Domaine Grand Veneur in Châteauneuf du Pape startte op 8 september gezien het trio Grenache, Syrah en Mourvèdre een ideale maturatie vertoonde. De gulle zomer van de Provence toont een volwaardig millésime. Grote nieuwigheid is hier de aankoop van het Domaine de la Grangette Saint Joseph, een oude wijngaard opgenomen in de apellatie Côtes du Rhône.

Arnauds vader Alain, kent de eigenschappen van dit domein gezien ze vroeger geregeld samenwerkten binnen de coöperatie. Het is Christophe Jaume zijn bedoeling om het domein via bio-agricultuur verder te ontwikkelen en te verruimen. Bovendien ligt het op amper enkele kilometers van Château Mazane in Vacqueyras wat de uitbating ongetwijfeld ten goede komt.