Vinipax 2017/3 – Wijnhuis Alveirão

Alveirão is de naam van de biologische wijngaard van de familie Faria Vieira, familie die sedert de 19de eeuw wijn produceert in Torres Novas. Het piepkleine Torres Novas met amper 14 inwoners biedt een aantal uitgestrekte wijngaarden die genieten van een uitzonderlijke terroir en en gewaardeerd microklimaat.

De wijnen van Alveirão maken deel uit van de Tejo-regio en stonden gekend onder de benaming Aldeira do Chicharo. In 2000 beslisten de 5 broers om de exploitatie over een andere boeg te gooien en een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Er werd overgeschakeld op biologische teelten en hun wijnen kregen de benamingen Maximo en Encostas do Vaie Godinho (EVG), namen die hen toelieten om zich volledig op de markt te herpositioneren.

De wijngaarden van de broers rusten op een limestone ondergrond en genieten in de Vale Godinho van een warm, droog en zonnig klimaat zodat de trossen een leuke maturiteit meekrijgen tijdens de groei en rijping.

Op de proeftafel:

Maximo white 2012:

Geoogst en gefermenteerd als een ‘field blend’, melange van de eerder zoete Fernão Pirez en de Arinto met duidelijk levende aciditeit. Rijping tussen 24 en 36 maand, deels in roestvrij stalen tanks, deel op fles. De wijn biedt door de jaren heen, eenzelfde kwaliteit als standaard.

Maximo red 2012:

Geselecteerde trossen van de beste percelen die exact de uitzonderlijke terroirs tot uiting moeten brengen. De betere terroirs in de vallei zorgen voor een leuke Touriga Nacional. Na fermentatie en rijping, een mooi gepolijste en stevige rode wijn met zeer fruitige toetsen en leuke accenten van cacao, tabak en kreupelhout.

Maximo red 2011:

De Trincadeira was hiervoor de basisdruif, afkomstig van zeer vruchtbare zuidwest gerichte terroirs, soms met een helling tot 30% en dus manuele oogst. Een leuke, mooie donkerode kleur met uitzonderlijk elegantie en complexiteit. Een perfecte horecawijn!

EVG white 2015:

Assemblage van Fernão Pirez en Arinto die samen fermenteren. Eenvoudige witte wijn met mooie frisheid en aangename toetsen van witte bloemen en wit fruit met enkele subtiele hints van aroma’s van verse groenten

EVG rood 1015:

Een wijn die specifiek werd aangemaakt voor dagelijkse consumptie, assemblage van Trincadeira, Castelao en Aragonez. Toont mooie aroma’s van vers rood fruit met leuke en elegante toetsen in de neus en de mond, maar ook aangenaam zacht op het middenpalet.