Vinipax 10 – Ribafreixo

Project van de partners Mario Pinheiro en Nuno Buco, uitgebouwd als de Moinho Branco estate, 114 ha groot in Vidigueira regio met eeuwenoude wijntraditie. Ze doen een beroep op wijnmaker Paulo Laureano gekend voor zijn kunst om karaktervolle kwalitatieve wijnen te bereiden.

Hun missie is dan ook de productie van kwalitatieve wijnen die beantwoorden aan een nationale en internationale vraag, ahw. op maat gemaakt, die de rijkdom en diversiteit in het daglicht stellen. Ze leveren een bijdrage aan het betere imago van de Portugese wijnen. Naast het regionale microklimaat vormen de unieke eigenschappen van de Antão Vaz druif en de rijkdom van de schist terroirs de basiselementen van de gegarandeerde kwaliteit.

2016 betekent de start van een vernieuwd imago en update van de productie. De witte wijnen worden voortaan in Mezzo Bianco kleurige flessen aangeboden. Deze lichtgroene flessen weerspiegelen op ideale manier de frisheid, fruitigheid en mineraliteit van deze wijnen. Anderzijds zorgt Rubafreixo voor een verantwoorde landbouw met wijnen die aan de vegan verzuchtingen beantwoorden met de bedoeling tot een betere en gezondere samenleving te komen.

De Ribafreixo portfolio omvat 4 types wijnen: Pato Frito, Gaudio, Connections en Barrancõa, goed voor een productie van 700.000 flessen, hoewel de exploitatie een capaciteit van 1.5 miljoen aanbiedt. De productie gebeurt uitsluitend met eigen druiven maar gezien men langzaam wil groeien kan thans nog een deel van de trossen worden doorverkocht.

Pato Frito zorgt voor een figuurlijke muzikaliteit en elegantie met een karaktervolle frisheid en coherente aroma’s. Gaudio brengt plezier en genot met Mezzo Bianco flessen die ondersteuning geven aan de aroma’s, frisheid en elegantie van de Alvarinho en Verdelho druif. Connections wordt gemaakt van exclusieve trossen die uiteenlopende aroma’s laten samenvloeien in een uitgesproken finesse terwijl de Barrancõa de geografische elementen samenbrengt in zuivere karaktervolle wijnen. Het project opgestart in 2007 produceerde aanvankelijk enkel witte wijnen maar is ondertussen overgeschakeld op de drie traditionele kleuren. De naam stamt uit de kindertijd van Mario Pinheiro. Het Gaudio concept werd in 2012 gelanceerd bij de verkiezing van een nieuw paus, de latijnse benaming geldt als speciale affectie en band met de wijngaarden.

Op de proeftafel:

Pato Frito wit:

Assemblage van 50% Alvarinho, 25% Arinto en 25 % Syrah. In de neus traditionele fruitige aroma’s en hints van citrus. In de mond mooie minerale hints met grote persoonlijkheid, leuk evenwichtig met mooie frisheid en lange afdronk.

Pato Frito wit Grande escolha:

100 % Alvarinho, fermentatie en rijping in Franse eik, afkomstig van ranken van minstens 40 jaar oud.

In de neus frisse tropische fruittoetsen en hints van citrus vermengd met leuke minerale accenten. In de mond volrond en evenwichtige structuur gekoppeld aan elegante aroma’s, gezellige afdronk. Leuke wijn bij vis en schaaldieren en zachte kazen.

Pato Frito red edition 2012

60% Aragonez, 20% Alfrocheiro en 20% Alicante Bouschet.

In de neus aroma’s van pruim, wilde bessen en licht kruidig maar ook toetsen van zwarte chocolade. In de mond karaktervolle aanzet en leuke structuren, licht gerookte accenten, elegante lange afdronk. Past bij rood vlees en wild.

Gaudio classico 2013:

Assemblage van 40% Touriga Nacional, 40% Alicante Bouschet, 10 % Tinta Minda en 10% Aragonez. Fermenteert 9 maand in Franse eik en 16 maand op fles.

In de neus aroma’s van bosbessen, braambes, pruimen en hints van chocolade. In de mond een leuke structuur, evenwichtig, toetsen van cacao en kreupelhout met leuke aciditeit, subtiele tannines, licht vettig en volrond.

Gaudio reserva 2012:

Assemblage van 80% Alicante Bouschet en 20% Touriga Nacional. Rijpt na fermentatie 13 maand op Franse eik en 16 maand in fles.

In de neus toetsen van zwart rijp fruit, hints van munt en violet en accenten van confituur van zwarte bessen met kruidige toetsen en hints van tabak. In de mond volronde aanzet met mooie tannines en toetsen van kreupelhout. Bespeelt het volledige smaakpalet met lange en elegante afdronk.

Connections Chenin Blanc:

Eerste Portugese wijn van dit druivenras let nostalgische herinnering aan het verblijf van Mario Pinheiro in Zuid-Afrika en legt een figuurlijke band tussen beide continenten. In de neus mooie florale accenten en aroma’s van vers rijp fruit met grote mineraliteit en leuke complexe accenten. In de mond een frisse aanzet, aangename mineraliteit met gezellige afdronk.