Vinipax 9 – Herdade dos Lagos

Domein van zowat 1000h dat bestaat uit 25 ha wijngaarden, 80 ha olijfbomen, 250ha landbouwgrond, weiden waarop ruim 1000 merino-schapen grazen, bossen en een 5-tal meertjes.

Het domein bouwde de 2 jongste generatie een deel van de landbouwgronden om tot een biologische wijnteelt waarvoor het in 2011 bio-gecertificeerd werd. Hoewel het aantal druivenrassen eerder beperkt bleef kon een ruim en kleurig wijnassortiment worden uitgebouwd. De bio-infrastructuur en de verantwoorde landbouw doet o.m. een beroep op het hergebruik van regenwater en anderzijds op zonne-energie om de installaties draaiende te houden.

Op de proeftafel:

HDL – Blanc de noir:

100% Aragonez-druif: De bessen worden 3 weken voor de oogst geselecteerd, oogst in de vroege ochtend zodat de aroma’s optimaal bewaard blijven. Persing van volledige trossen om levendige aciditeit en kleur te bewaren, natuurlijke koude sedimentatie en temperatuur gecontroleerde fermentatie in inox cuves. Traditionele rijpingsmethoden, methode champenoise, van 10 maand op fles.

Heldere lichtgele kleur met roze schitteringen in het glas. In de neus toetsen van perzik, groene appel en limoen. In de mond krijgt de groene appel ondersteuning van ananas met frisse, pittige toetsen. Frisse afdronk met minerale hints.

HDL – espumante rosé:

100% Aragonez, identieke oogst, vinificatie en rijpingsmethodes als de Blanc de Noir. In het glas leuk rosékleurig en mooi opschuimend, bubbels sterven jammer genoeg vrij snel uit. Hints van kers en raspberries in de neus. In de mond leuke accenten en aroma’s van overrijpe aardbei, zoete afdronk met subtiele aciditeit en minerale hints.

HDL – Blanc de noir –wit 2014:

Assemblage van Syrah, Touriga Nacional en Aragonez. Manuele oogst van geselecteerde bessen, zachte persing en fermentatie onder gecontroleerde temperatuur, 14% alc. vol., 1.5 g/l suikerresidu en 5.7g/l aciditeit.

Leuke gele kleur met lichtrode schitteringen. Mooi floraal boeket in de neus, aangenaam fris in de mond met subtiele toetsen van citrusvruchten op het middenpalet.

HDL Branco –wit -2015

Assemblage van 50% Alvarinho en 50% Arinto, 13.5% alc. vol.

Manuele ochtendlijke oogst, zachte persing en fermentatie in temperatuur gecontroleerde tanks gedurende 5 maand op natuurlijke gist. Koude stabilisatie voor het bottelen.

Heldergele kleur met groene glinsteringen. In de neus aroma’s van groene appel, ananas en limoen met leuk floraal boeket. In de mond zeer complexe aroma’s met hints van citrus en ananas en minerale toetsen. Snelle afdronk waarbij de frisheid iets te snel verdwijnt.

HDL Vinho Tinto 2014

Assemblage van Syrah en Aragonez met traditionele fermentatie in inoxtanks bij 28° C. Korte maturatie en rijping deels op Franse, deels op Amerikaanse eik.

Robijnrode kleur, aroma’s van rijp rood fruit, kers en violet. In de mond volronde aanzet met hints van koffie en vanille, leuke tannines en mooi structuur. Behoorlijke afdronk.

HDL – Touriga Nacional 2014

Assemblage Aragonez, Syrah en Alicante Bouschet. Manuele ochtendlijke oogst, fermentatie onder gecontroleerde temperatuur in inox tanks gedurende 8 maand, 10% van de sappen rijpt in Franse eik om speciaal accent te bekomen.

Intense rode kleur. In de neus aroma’s van violet en kersenconfituur. In de mond extra hints van bosbes en braambessen, volrond, zachte tannines met lichte toetsen van eik in de mond, lange afdronk.

HDL – reserva 2014

Assemblage van Syrah en Aragonez. Na de vinificatie, traditionele fermentatie in inox onder gecontroleerde temperatuur bij 28° C, 12 maand rijping op Amerikaanse en Franse eik waarna minstens 12 maand narijping op fles vooraleer te worden gecommercialiseerd.

In de neus leuke aroma’s van rood fruit en complexe toetsen van koffie, tabak en cacao. In de mond volronde vettige aanzet, hints van bourbon-vanille, cederhout, complexe afdronk met mooie structuur en subtiele tannines, mooi bewaarwijn.