Argentina report 2015

Cheval des Andes 2010 – 95 punten

De Cheval des Andes 2010 is gemaakt van druiven uit een oude (in 1929 aangeplante) wijngaard in Las Compuertas, in het district Lujánde Cuyo in Mendoza, samen met druiven uit La Consultide Ucovallei.

De samenstelling verandert van jaar tot jaar. In 2010 was de petit verdot erg goed, en dus is hij sterker dan ooit vertegenwoordigd. De uiteindelijke verhouding is 60% malbec, 20% cabernet sauvignon en 20% petit verdot. De wijn toont een uitstekende integratie van het eikenhout, met voldoende ingehouden accenten van zwarte bes en specerijen (zwarte peper). Een elegante aanzet van kreupelhout wordt aangevuld met een vleugje truffel.

Een erg elegante Cheval des Andes waarvan de smaak getuigt van een bijzonder mooi evenwicht tussen kracht en elegantie met rijpe en fijne tannines, een goede afdronk en frisheid. Na een poosje in het glas ontwikkelt hij meer uitgesproken balsemiek accenten. Dit is een van de mooiste jaren Cheval des Andes, misschien alleen overtroffen door… 2011! Twee wijnjaren om naar uit te kijken 2010 was goed voor 60.00 flessen.

Cheval des Andes 2011 – 94 punten

De Cheval des Andes 2011 is rijper, maar tegelijk ook zuriger en krachtiger dan 2010. De smaak heeft een uitstekend volume, zonder de frisheid verloren te laten gaan. De vaten waren minder getoast en beter van kwaliteit (in 2011werd 45% nieuw eikenhout gebruikt). De uiteindelijke samenstelling voor 2011 is 71% malbec en 22% cabernet sauvignon, aangevuld met petit verdot.

Het boeket is samengesteld uit rood en zwart fruit met een vleugje munt. De smaak is vol en zurig, met mooi zacht fruit (zonder zoet te zijn). De aciditeit is heel nauwkeurig en de tannines zijn zowel rijp als zoet, wat betekent dat de wijn goed en lang op de fles zou moeten rijpen. De smaak was de beste van de drie jaren die samen werden geproefd (2010, 2011 en 2012).

2011 was een kort oogstjaar en dan zijn er geen regels: men selecteert de druiven en maakt wijn met wat men heeft. Voor dit wijnjaar leverde dat 45.00flessen op. De keuze tussen 2010 en 2011 is niet eenvoudig, want het zijn allebei buitengewone jaren.

Cheval des Andes 2012 – 94 punten

2012 was een warmer wijnjaar met een vervroegde oogst, om de frisheid te behouden. De Cheval des Andes 2012 heeft meer florale noten (dankzij de vroege pluk), in dit geval van viooltjes en lelies. Ook braambes en zwarte bes zijn vertegenwoordigd, zonder het boeket te overweldigen. Voor dit jaar was de uiteindelijke samenstelling (die elk jaar verandert, er zijn geen regels) 64% malbec, 28% cabernet sauvignon (een hoger percentage, voor de frisheid van dit warmer wijnjaar en ten slotte 8% petit verdot.

Dit is een hedonistische Cheval die het karakter van zijn wijnjaar toont, maar met een beter evenwicht en meer geïntegreerde eik dan in de vorige producties. Het percentage nieuwe eik werd verlaagd naar 30% en er werd geëxperimenteerd met vaten van 500 liter, die veel werden gebruikt in 2014. De rijptijd werd opgetrokken naar 14 maanden.

De smaak is krachtig, op een ideale temperatuur van ongeveer 15° C. Hoe langer de wijn in het glas blijft, hoe meer dieptenuance hij krijgt. Ondanks zijn jeugdigheid is dit een gepolijste wijn die zich nu al laat drinken. In 2012 werden 68.000 flessen geproduceerd.