Vinipax 2017/5 – Adega do Cartaxo

Opgericht in 1954 door 22 coöperanten, vond deze wijnkelder tot in 1971 een onderkomen in de gebouwen van de vroegere wijngilde. In 1974 werd een intrek genomen  in een nieuw pand dat door de bestendige groei amper nog aan alle vereisten kan voldoen. De partners van deze coöperatieve bezitten meer dan 700 ha wijngaarden waarvan de opbrengst in 2017 naar schatting zal oplopen tot 8 miljoen liters wijn. De export van deze Adega wordt op een kleine driekwart van de productie geraamd.

Gelegen in centraal Portugal op de noordelijke oevers van de Taag is Cartaxo een regio waar landbouw en bewoning mekaar mooi aanvullen. Cartaxo bestaat uit 8 gehuchten en een lokale wijntour biedt een leuke kennismaking met de lokale bevolking, cultuur, gastronomie en de dagelijkse levenswijze. De lokale wijnen ontdekken is teven openstaan voor tradities, lokale folklore, eigenwijze gebruiken en stierengevechten. Cartaxo maakt eveneens deel uit van 2 grotere wijnroutes, de ‘campo route’ en de ‘bairro’ route.

De terroirs in de regio zijn zeer verschillend en genieten van uiteenlopende klimatologische regimes waardoor een typisch eenheidswijn totaal ondenkbaar is. Soms gaat het om zanderige terroirs met kalkachtige en kleiachtige elementen gemend met limestone, ideaal voor rode wijnrassen. Soms zijn er pittige heuvelruggen met zeer zonnige terrassen, maar graves in de diepere ondergrond, toch interessant voor snel rijpende wijnrassen. Soms gaat het om zuiderse zonnige percelen die zorgen voor fruitige en intense witte druivenrassen met uitgesproken kleurintensiteit en hogere alcoholpercentages. De campo area Leziria, is gekend voor witte druiven en enkele interessante rode soorten die samengevoegd leuke roséwijnen aanbieden.

Ondanks massaproductie heeft Adega de Cartaxao ook oog voor de ecologische teelt die maximaal wordt aangemoedigd. Het aantal coöperanten is ondertussen opgelopen tot 216, van de wijngaarden is 244 ha erkend als DOC en 370 ha kregen het IGP-label mee. In totaal verwerkt de Adega een kleine 20-tal rassen met Touriga Nacional, Alicante Bouschet en Trincadeira als uitschieters bij de rode wijnen en Alvarinho, Verdelho en Arinto als toppers bij de witte wijnen.

Op de proeftafel:

Coudel Mor – classico red:

Assemblage van Cabernet Sauvignon, Petit Bouschet en Castelão: een klassieke jonge en drinkbare wijn met leuke kleur en mooie aroma’s van rood fruit

Bridão – private collection 2012

Assemblage van 50% Touriga Nacional en 50% Alicante Bouschet. De sappen worden afzonderlijk gerijpt op oude portvaten. Leuke kleur met complexe aroma’s in de neus en subtiele toetsen van rijpe bessen. Vrij lange rijping die in de mond zorgt voor een volronde aanzet en behoorlijk lange afdronk, 15% alc. vol.

Bridão – colheit tardia 2016

Aangenaam fruitige toetsen met een leuke aciditeit, 12.5% alc. vol.

Touriga Nacional 2015:

Medaille winnaar en geprezen voor zijn aroma’s en complexiteit. In de neus intense fruitige aroma’s van rijp zwart en rood fruit en subtiele citrus toetsen. In de mond volrond, licht vettig met mooie evenwichtige afdronk. 15% alc. vol.