Vinipax 2017/4 – Restaurant Teja – Santarem

Dit restaurant is een initiatief van de Grupo el Galego die met directeur Carlos Henriques en chef Jose Miguel Blazer, een duo heeft binnengehaald dat de exploitatie aan het Portas do Sol park, een nieuwe toekomst moet bieden.

Fris en gezellig is de inrichting alleszins. De zwart –witte tegenstelling in meubilair, garnituur en meubels, zorgt voor een aangename toets die de smaakpapillen van de gasten zowaar wil openstellen voor nieuwe ervaringen. José Miguel serveert een leuke, rasechte Portugese keuken waarbij meerdere specialiteiten aan bod komen. De inplantig naast het park moet niet alleen toeristen aantrekken, die ook terechtkunnen in het nabijgelegen en unieke museum van  Pedro Manuel Guedes de Passos Canavarro, maar moet ook de Portugezen soelaas bieden, voor of na een ontspannende en ontstressende wandeling in het park.

In tegenstelling met onze tradities, krijgt men in Portugal geen typisch menu aangeboden maar moet zelfs een keuze worden gemaakt uit het aanbod. In deze regio in centraal Portugal is een ‘echt’ menu trouwens geen gangbare suggestie, men verkiest meestal als voorgerecht, een schotel ‘to share’ meerdere producten worden gezamenlijk aangeboden, en alle gasten delen het voorgerecht. Nadien volgt meestal een soep, vooraleer men het grotere werk, in casu het hoofdgerecht, aanvat. Mits enig tijdskrediet volgt ook nog een dessert of andere zoetigheden al dan niet verruimt met vers fruit.

José Miguel hield zich bij onze proeverij aan deze tradities en serveerde een weelderige schotel et o.m. diverse soorten charcuterie; olijven, enkele kaassoorten, sprotjes, sardines, gegrilde asperges en een leuke huisspecialiteit pica pau, rauwe visblokjes langdurig gemarineerd in een olijf- en azijnsaus. Een frisse Padro Pedro gaf de uiteenlopende smaaktoetsen een leuke ondersteuning mee.

Als hoofdgerecht opteerden we voor een magret van eend op Portugese wijze. Het werd een stoere eendenborst mooi rosé gehouden die een mooie kersencompote meekreeg net als een leuke selectie tuingroenten. Als afwerking chips ipv. aardappelen, kokretten of frietjes. Ook onze disgenoten, ongeacht hun keuze een carré de Borrago of een kruidige steak met pepersaus en roquefort, moesten de traditionele aardappelgarnituren inruilen voor chips. Een stevige Vale de Lobes, assemblage van Tourin Nacional, Trincadeira en Aragonez, zorgde evenwel voor heerlijk lavende accenten.

Restaurant Teja – Largo do Alvaçova – Santarem – www.elgalego.pt

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

fris en luchtig restaurant

leuk palet van hapjes

mooie vleescreaties

naar Portugese tradities worden de aardappelen als chips opgediend