Vinipax 2017/6 – Restaurant Escaroupim

Restaurant langs de boorden van de Tejo in Salvatessa de Magos, een leuke maar blijkbaar helaas verloren locatie die weliswaar op het parcours ligt van zomerse rondvaarten en ook een kleine aanleghaven bezit. Enkele bootjes van dagjes mensen die uit Lissabon en andere nabuursteden overwaaien en hier duidelijk rust zoeken, dobberen ietwat doelloos op de fijne golven.

Het restaurant brengt het verleden van de rivier in beeld toen ze eigenlijk het enige valabel transportmiddel vormde om het verre binnenland te bereiken. Even voorbij het restaurant vinden we aan de overzijde van de rivier een half vergaan en verroest transportschip dat deels onder het puin van een ingestorte betonmolen is terechtgekomen.

Escaroupim wil de vergane glorie deels in ere herstellen en biedt samen met een 6-tal rudimentaire cabines ook overnachtingsmogelijkheden voor de riviertoeristen. Het restaurant werd in2014 door de gemeente opnieuw uitbesteed en moest volgens de aanbestedingsdocumenten die toen werden uitgeschreven, maandelijks 250€ voor de gemeentekas opleveren.

Het ruime interieur is sfeervol ingericht al krijgen we veeleer de indruk dat we hier in een Amerikaanse of Canadese blokhut terechtkomen dan wel in een restaurant in het zonnige Portugal. Gebouwd op een aantal stevige steigers en houten palen hoog boven het water gezien de getijen zich zelfs hier diep in het binnenland laten gevoelen en het waterpeil soms 3 à 4 m stijgt.

De tafels worden aangekleed met gele onderlakens met grote witte vierkanten en fijne blauwe lijntjes. Hierop witte bovenlakens met een extra blauwe loper gedekt. Blauw is hier duidelijk  de basiskleur, alle stoelen kregen trouwens ook een blauw ruggarnituur.

Traditionele en lokale producten vormen hier  de hoofdrol aan zeer schappelijke prijzen. Een paar internationale klassiekers komen wel op de kaart voor maar enkel met een duurder prijskaartje en worden dan ook nauwelijks besteld. Wij kregen tijdens ons bezoek vooreerst een traditioneel palet hapjes aangeboden ditmaal verrijkt met keurig aangebakken en ook gegrilde champignons. Een schotel gegrilde en gerookte sprot en sardientjes als tussengerecht.

Het hoofdgerecht werd een arroz de bacalhau om farinheira, kabeljauw gegaard in een vleessaus met rijst en tomaat, een arroz de lampresa, rijst met tomatensaus en verrijkt met lamprei en een rijstschotel met tomaat en stukjes varkenswang. Ietwat verwonderlijk dat hier de traditie van chips die we elders in het binnenland ontdekten, door rijst met tomatensaus als basisingrediënt werd vervangen.

Restaurant Escaroupim – Salvaterra de Magos

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  1 minute

stoere sfeervolle blokhut aan de oevers van deTejo

attente bediening

leuk wijnassortiment

klein haventje met dobberende bootjes als partner