Point Vendage millésime 2017 – oenologen Oenoconseil

De oogst in de Médoc is achter de rug, de laatste trossen werden vorige week binnengehaald. Het schiereiland kan zich opnieuw onderdompelen in zijn intense rust en tooit zich ondertussen in fantastische herfstkleuren, hoewel de bedrijvigheid in de chais verre van geluwd is.

Als laatste werden de Cabernets geoogst en hun sappen in tanks opgeslagen, dit op een ogenblik dat de vroegste Merlots einde cuvaison waren. Een beslissende periode breekt nu aan na het proeven van de eerste bessensappen. De ecoulage vormt immers een nieuwe stap in de opbouw van het millésime.

De oenologen hebben nu een complexe taak om de beste loten te selecteren, deels op basis van hun passages in de wijngaard, deels op basis van de verkregen most en de sappen. Het nauwgezet opvolgen van de fermentatie wordt een nieuwe etappe in de uiteindelijke assemblages. Eens de ecoloulage is afgelopen en de eerste assemblage plaatsvinden, blijft er weinig ruimte voor nieuwe creaties.

Tijdens het proeven werden mooi gevulde sappen ontdekt die mede door hun fermentatietemperatuur en de dagelijkse omroeringen, voldoende karakter en volume meekregen. De malolactische fermentaties zorgen ervoor dat de wijnen meer evenwicht krijgen zodat dat ze niet aan frisheid moeten inboeten, mede door een goede aciditeit.

Voor bepaalde percelen werd een grotere heterogeniteit weergevonden in vergelijking met andere jaren, maar de rijkdom van de vele sappen laat een mooi eindresultaat vermoeden, en dit op het moment van de uiteindelijke assemblages.