Vinipax 6 – Monte da Capela

De legende wil dat de heilige Luzia verscheen toen enkele herders onder een olijfboom uitrustten in Pias en hen opdroeg een kapel ter harer ere te bouwen. De naam van het wijnhuis is afgeleid van deze 16de eeuwse kapel en brengt de patroonheilige in herinnering die in en rond Pias nog steeds de inspiratiebron is voor diverse festivals, de naam is tevens een verwijzing naar de oude, traditionele wijnteelt in de regio.

Het wijnhuis is een creatie van Edgar Azevedo, Carlos Roque do Vale en Maria Clara Roque do Vale die samen heet wat ervaring hebben in de wijnbouw. Het nieuwe wijnhuis dient als promotie van de regio Alentejo vermits ze een nauwkeurige selectie maakten van de beste geschikte terroirs en de beste ranken uit Alentejo, elementen die ze samenbrengen in hun wijnen die leuke aroma’s en stevige kleuren aanbieden. Hun devies is dat de verbruiker steeds de nodige kwaliteit moet krijgen voor zijn investering.

Monte da Capala ligt op de linkeroever van de Guadiana rivier in de warmste regio van Portugal. De ondergrond van limestone en de warmte zijn ideale factoren voor geconcentreerde aroma’s en unieke smaken. Het wijnhuis beschikt over zowat 50 ha waar voor de rode wijnen aanplantingen gebeurden van Aragonez, Trincadeiro, Alfrocheiro, Alicante Bouchet, Touriga Nacional, voor de witte wijnen zijn dit Antão Vaz en Arinto. Als oenologe doet het trio een beroep op Alexandra Mendes.

Op de proeftafel:

Monte da Capela 15 anos:

Wijn gecreëerd naar aanleiding van de 15de verjaardag van het domein. Assemblage van Alicante Bouchet en Touriga Nacional. Leuke en rijke aromatische toetsen van rijp rood fruit. In de neus een aangename complexiteit, evenwichtige structuur en volrond. Ook in de mond komen de wilde accenten van rood fruit volop tot ontwikkeling, bij de afdronk openbaren zich leuke accenten van de eucalyptusbloem. Bijzonder aangenaam bij rood vlees, grillades, wild. Bij voorkeur te drinken bij 16-18° C.

Monte da Capela – 2013 – DOC Alentejo

Assemblage van Touriga Nacional, Trincadeiro en Aragonez. Intense rode mantel in het glas. In de neus een complex boeket van rood fruit met toetsen van braambes en framboos. In de mond volrond met fijne tannines, frisse en aangename toetsen van kreupelhout en pruim.

Monte da Capela – 2013 – DOC Alentejo

Assemblage van Trincadeiro, Aragonez, Syrah, Alicante Bouchet en Touriga Nacional. Elegante wijn met selectie van typische Portugese wijnranken. Deze  wijn brengt hulde aan de lokale terroirs en zorgt voor een stevige volronde body met robijnrode kleur. Krijgt een natuurlijke stabilisatie mee om zijn karakter optimaal te bewaren.

Herda da Capela – reserva 2011 – Doc Alentejo

Assemblage van Aragonez, Trincadeiro en Alicante Bouchet. Levendige aroma’s in de neus met fruitige compote vermengd met subtiele gerookte aroma’s van vanille en delicate houttoetsen. In de mond leuk evenwichtig, volrond met hints van vanille en verzorgde tannines. Erg harmonieus en elegant.

Terras de Pias – reserva 2013

Assemblage van Aragonez, Trincadeiro en Alicante Bouchet. Stevige kleur met klassieke rode vruchten, fijne en kruidige accenten. In de mond een stevige aanzet met duidelijke aanwezigheid van tannines die evenwel snel worden weggedrukt door toetsen van cacao en kreupelhout. Elegant op het middenpalet met lange afdronk waarbij de wijn zijn finesse en soepelheid aantoont.