Auberge de la Ferme … verrassend veelzijdig

De geschiedenis van de Auberge de la Ferme begint met de komst van Jean en Elvire Boreux in Rochehaut sur Semois in 1970. Ze verlieten hun boerderij in de streek van Transinne omwille van de komst van de autoweg E411 en streken neer in het rustige dorpje aan de Semois. Hier startte het koppel op de Ferme Micha met een eigen landbouwbedrijf. Ze kregen vier kinderen en hun boerderij deed het goed.

In 1976 wilde Jean Boreux meer dan kalveren, runderen en varkens: hij besloot uit te breiden met een vakantiewoning, een table d’hôtes en een kamer. De gasten genoten van de rust en schoonheid van de streek, het eenvoudige leven en het lekkere eten van Elvire. Beetje bij beetje werd de boerderij een echte herberg!

In 1990 nam Michel, de derde zoon van de familie, de uitbating van de boerderij-herberg over en stortte zich op het hotelbeheer. Van acht kamers en één gemeenschappelijke badkamer ging het al snel naar twaalf kamers, elk met eigen badkamer. En het familiebedrijf bleef maar uitbreiden. In 1993 trad Michel in het huwelijk met Patricia, die de familie Boreux goed kende. Al snel hielp ze Elvire in het vakantieverblijf. Daarnaast werkte ze als boekhouder in het Groothertogdom Luxemburg. Ook de hotels vonden elkaar: de Auberg’Inn van Patricia fuseerde met de Auberge de la Ferme, waardoor het hele etablissement 40 kamers telde. Er werden drie kinderen geboren: Eloïse, Arnaud en Jordan.

Van 1996 tot nu is het aanbod van de Auberge de la Ferme blijven groeien en veelzijdiger geworden door tal van renovaties, herinrichtingen en innovaties. Zo is alles nog beter afgestemd op de wens van de gasten en helpt de accommodatie om van Rochehaut sur Semois een bloeiend dorp te maken dat charmeert dankzij de authentieke bouwstijl en zijn ongerepte karakter. Vandaag staat de naam L’Auberge de la Ferme voor een twintigtal vestigingen, vrucht van vooruitziend familiewerk, verspreid over de site van Rochehaut: herbergen, vakantiewoningen, restaurants, een winkel, vergaderzalen, een tv-studio, een boerderij, een dierenpark, een landbouwmuseum en een wijngaard.

Voor een zalige nachtrust … de accomodatie

De hotelkamers : Eén van de charmes van de Auberge de la Ferme is ongetwijfeld de ligging in het hart van het dorp, in Ardeense gebouwen opgetrokken uit lokale natuursteen, hout en leisteen. In totaal zijn er zes gebouwen met 75 kamers en suites verdeeld in zes categorieën die tegelijkertijd zorgen voor een uniforme stijl en service, maar ook aanpassing van de kamers en afstemming op de voorkeuren van de gasten mogelijk maken! Balkons, terrassen en tuinen luisteren het geheel op elegante en weldadige wijze op.

L’Auberge de la Ferme : Het zenuwcentrum, met de receptie, de salons, het gastronomisch restaurant en zijn drie zalen, de keuken, de wijnkelder en bijhorende kelder. De herberg telt 19 kamers en suites in alle categorieën. Vier suites voorzien van eigentijds meubilair op maat hebben speciale badkamers met jacuzzi voor twee personen.

De Auberge du Palis en des Planteurs : In deze rust waant men zich in een klein Ardeens dorpje! De twee oude huizen werden van onder tot boven gerenoveerd. Sinds 1997 herbergen ze vijftien kamers. Elke kamer heeft een jacuzzi, sommige kamers hebben een terras. Achter de gebouwen bevinden zich een privéparking en een grote tuin.

La P’tite Auberge : Deze herberg opende in 2008 naast de Boutique Ardennaise op de Place Marie Howet, een voetgangerszone. Op het gelijkvloers bevinden zich het theesalon, waar flaneurs op het terras neerstrijken zodra het mooi weer is. De P’tite Auberge biedt tien kamers met eigentijds karakter en is voorzien van alle comfort: wifi, minibar, bureau, salon, flatscreen-tv, dubbele kingsize bedden, jacuzzi of moderne douche in de badkamers met teakmeubilair.

L’Auberg’inn : Dit gebouw in natuursteen en Ardeense leien wordt vooral gewaardeerd voor het uitzicht op de velden en bossen in de omtrek. Men vindt er vijftien kamers, waarvan er acht een terras hebben. Hier nodigt een groene omgeving uit tot ontspanning.

L’Auberge de la Fermette : Op het gelijkvloers woont Elvire Boreux, de mama van Michel. Op de eerste verdieping bevinden zich vijf standaardkamers (waarvan er vier een jacuzzi hebben), bereikbaar via een buitengang op een altijd fleurig balkon.

La Chèvrerie : In zekere is dit het verlengstuk van de Auberge de la Fermette, met de recente verwerving van het huis Marenne na het overlijden van Yvonne, een voormalige hoteleigenares uit het dorp. Het gebouw werd in 2012 en 2013 gerenoveerd, onderging een metamorfose en werd La Chèvrerie gedoopt. Op het gelijkvloers van dit mooie huis werd een polyvalente zaal ingericht, op de verdieping bevinden zich twee luxe duplexkamers. De formule spreekt een cliënteel aan met hoge verwachtingen op vlak van comfort en exclusiviteit en is afgestemd voor een verblijf in alle intimiteit van vier personen – familie, koppels of vrienden.

Les Balcons de la Semois, vastgoedcomplex op de site van het oude Balcon en Forêt, nemen een aparte plaats in. Geopend in 2014 kunnen hier appartementen worden aangekocht, terwijl andere kunnen worden gehuurd. In het complex bevindt zich eveneens een spa & wellnesscentrum dat ter beschikking staat van de gasten van de Auberge de la Ferme maar ook buitenstaanders welkom heet.

De vakantiewoningen

Het huren van een vakantiewoning in Rochehaut-sur-Semois is een ideale formule voor vakanties met de familie, een verblijf onder vrienden of een opleiding. Michel en Patricia Boreux gaven gestalte aan het imago van de Auberge de la Ferme: een combinatie van traditionele architectuur en een eigentijdse inrichting voor maximaal comfort. “Le Chalet”, “Le Séchoir à tabac” en “Les Tilleuls” zijn voorzien voor een verblijf van twee tot veertien personen, afhankelijk van de keuze van de woning. Privéparking, gratis wifi, open haard, tuin, flatscreen-tv in de kamers, barbecue en tuinmeubelen, perfect uitgeruste keuken … er is voor elk wat wils.

Met als kers op de taart: de dienstverlening op aanvraag, zoals dagelijks onderhoud, levering van ontbijt en/of maaltijden. Gasten kunnen ook gebruik maken van een traiteurservice. www.aubergedelaferme.com