Restaurant François – Brussel

Restaurant François dat binnenkort zijn honderdjarig bestaan viert, symboliseert de geschiedenis van de familie Veulemans. Deze bekende zaak op de hoek van de Baksteenkaai en het Katelijneplein kwam er na een mosselfrituur en vervolgens een café vlak bij de Vismarkt, uitgebaat door de zoon van François. De zaak groeide uit tot een aanzienlijk traditioneel Brussels restaurant dat jaren werd geleid door Anne-Marie Veulemans, de achterkleindochter van de stichters. Zij verkocht het restaurant recentlijk aan Samiyet Citgez, restaurateur die in de buurt nog enkele horeca-zaken exploiteert. De nieuwe uitbater wil evenwel de sfeer en de ziel van het restaurant trouw blijven en plant reeds nu een aantal festiviteiten met het oog op het honderdjarig bestaan. Het is hierbij de bedoeling dat het huis, dat Belgen en buitenlanders van alle generaties en de politieke en artistieke wereld aantrekt, verder op te waarderen.

Het restaurant dat in 2022 zijn eeuwfeest viert, ontvangt zijn gasten ’s middags en ’s avonds van dinsdag tot zondag en biedt elke klant een valetparking. Dit centrum van de Belgische gastronomie dankt zijn goede naam aan een betrouwbare keuken en dito service. Van de achttien personeelsleden zijn er drie die er al meer dan dertig jaar werken en meerdere meer dan twintig jaar. De verzorgde en verfijnde keuken van chef Simon Kambala Bajikila die in 1993 bij François aan de slag ging en eerder in het Maison du Cygne werkte, biedt de beste visspecialiteiten van de hoofdstad. Zijn gepocheerde tarbot is indrukwekkend, net als de Oostendse zeetong die vele fijnproevers aantrekt en de onmisbare goudbrasem in een korst van zeezout met sauce vierge.

Met een uitgebreid feestprogramma voor de kerstdagen lanceert restaurant François zijn tweede geheim recept. De nieuwe geheime Françoissaus op basis van mayonaise en geheime kruiden wordt opgediend bij de nieuwe schotels van de schaaldierenspecialist en wordt gratis aangeboden aan kenners die bij François een bestellingplaatsen voor de eindejaarsfeesten.

Het eerste geheim recept, de beroemde kruidenmengeling van bij Evlier-Beeckmans waarvan de samenstelling nooit werd onthuld, wordt al generaties lang gebruikt bij de bereiding van de kreeften. Océans selecteerde de kruiden voor het huis François omwille van hun versheid, grootte en oorsprong.

Op het programma voor de feestdagen staan een Françoisschotel, 2 tot 4 personen, kleine kreeft bellevue van 450g, noordzeekrab, langoustines, reuzegarnalen, kreukels, wulken en mayonaises aan 79€. De schotel van de schaaldierenspecialist ook 2 tot 4 personen bevat Normandische oesters uit Sint-Vast, fijne speciale oesters uit Marennes d’Oléron, venusschelpen, clams, tapijtschelpen en kweekmosselen, noordzeekrab, reuzengarnalen, kreukels, wulken, citroen, brood met boter en mayonaises, 95€. De Tsarinaschotel, 2 tot 4 personen, bestaat uit pareloesters uit Zeeland, Ierse Tia Maraa-oesters, speciale Japanse oesters uit Oléron, à la minute gesneden extra gerookte zalm, blini’s met zalmkaviaar, gevulde verrassingseieren, een kleine Françoiskreeft met sla, mayonaise, oesterbrood, hoeveboter, citroen en mayonaises, 130€. De Françoiskreeft van 450g tot 1 kg kan naar believe bleu, à la nage, met koraalboter en à l’armoricaine ook op bestelling worden geleverd voor 39 tot 80 euro per stuk afhankelijk van de grootte. Daarnaast wordt een uitgebreid assortiment koude en warme hapjes aangeboden, liggen er manden met geopende oester in de grote schaaldierentoonbank en zijn de zeevruchten van de partij met bijzondere aandacht voor de Françoisvoorgerechten.

Wij genoten tijdens onze proeverij ter lancering van het eindejaatsfestijn en inzet van de voorbereidingen van het eeuwfeest van een fijn aperitief met rijke schotel van verse en zilte zeevruchten met de Tia Maraa-oesters als uitblinker. De huisgemaakte kroketten met hand gepelde garnalen, waren leuk krokant en goudgeel, de smeuïge mousse kreeg nauwelijks enige ruimte van de drummende garnalen. Als tussendoortje in afwachting van het hoofdgerecht, mooi gefrituurde gamba’s met pittig accentje.

De kreeft “Belle Vue” snoerde alle criticasters de mond, de geheime kruiden zorgden voor een uniek smaakpalet, de kreeft wentelde zich eveneens dolgelukkig in het proevertje van de gloednieuwe Françoissaus en concludeerde dat ze bijzonder lekker was. Als traditionele en oer-belgische afsluiter, een prettige moelleux van Belgische chocolade en een mooi assortiment mignardises.

Restaurant François – Baksteenkaai 2 – 1000 Brussel

Tel 02-511 60 89 – www.restaurantfrancois.be

Culinaire commentaren:

Tasted4yoy:  4 minutes

attente bediening

zilt-verse producten

leuk smaakpalet

zinderende smaakassociaties

terras en valetparking

ook winkel en traiteurdienst

Delta Brussel: familiaal instituut

schittert door versheid van zijn producten

open keuken

specialist kreeft, oesters en zeevruchten

banketzaal

mooie collectie witte wijnen