Visit Luxemburg: kastelen en forten

Luxemburg heeft een vijftigtal middeleeuwse kastelen en forten die uitstekend bewaard en gerestaureerd zijn. Het is als het ware een openluchtmuseum. Deze sprookjesachtige constructies omgeven door feeërieke landschappen nodigen je uit om het patrimonium van het Groothertogdom te ontdekken. Ziehier een selectie van locaties die je helemaal onderdompelen in de geschiedenis:

  • De Bock kazematten (forten en oude stadsgedeelte): Het oude gedeelte van Luxemburg-stad is omringd door de bekende “kazematten”, een netwerk van ondergrondse forten en 17 km uitgegraven galerijen in de rots van Bock, vaak op verschillende hoogtes. Deze archeologische site is de bakermat van de stad en is al 25 jaar deel van het Werelderfgoed (UNESCO). Het circuit Wenzel laat je als liefhebber van geschiedenis genieten van 1000 jaar geschiedenis op 100 minuten tijd. De wandelroute Vauban (4,5 km) ontleent de naam aan de bekende architect van Louis XIV en loopt door een deel van het oude stadsgedeelte (fort) dat tussen de 17de en de 19de eeuw werd gebouwd.
  • Kasteel van Esch-sur-Sûre: Dit kleine kasteeltje ligt in het natuurpark van Haute-Sûre, in de bergen, en is omringd door de Sûre alsook door een stuwmeer van meer dan 380 hectare groot (het grootste drinkwaterreservoir in het Groothertogdom). Het landgoed Esch-sur-Sûre is een ruïne (927) gelegen op een klif en één van de meest in het oog springend sites van het land.
  • Kasteel van Larochette: Twee belangrijke gebouwen uit de 14e eeuw, die boven Larochette uittorenen, staan naast elkaar: het gotische Huis van Créhange is gerestaureerd, terwijl het andere, het Huis van Hombourg, in ruïne verkeert. Tijdelijke kunsttentoonstellingen en af en toe concerten.
  • Kastelen van Beaufort: Midden in de natuur kan men in Beaufort twee kastelen in één keer bezichtigen. Niet ver van de idyllische kasteelvijver verheft zich de indrukwekkende middeleeuwse burcht tegen een coulisse van een rotswand. Het bijzondere interieur ademt de geest van verloren tijden. Dit slot kan alleen onder leiding van een gids worden bezocht. Aan het einde van het bezoek wordt men getrakteerd op een proeverij van de smakelijke Casséro-likeur.
  • Kasteel van Useldange: Midden in de dorpskern is er een indrukwekkend decor: de ruïnes van het kasteel en van twee torens die verbonden zijn door een hedendaagse metalen brug. De leerrijke culturele wandeling, in en rond het kasteel, is aangepast voor slechtzienden. Een extraatje? De vele wandel- en fietsroutes in de buurt.