Vooruitzichten Bordeaux Millésime 2017

Na een eerder herfstachtige dan wel zomerse week, zet het team van de Laboratoire Oenoconseil zijn ontdekkingstocht in het vooruitzicht van het millésime 2017, verder. Meteorologisch waren de maanden juli en augustus, soms onrustig, eerder relatief droog, in juli was er zelfs 40% minder neerslag. De heterogene temperaturen, soms met up en downs, hebben een zeer vroege rijpheid, lichtjes vertraagd.

· Evolutie van witte druiven in Médoc

De Sauvignon Gris op vroege terroirs, die vorige week werden gecontroleerd, evolueert op zicht en op een vrij spectaculaire manier. Er is een zeer hoge homogeniteit inzake rijpheid die zich wellicht omzet in een ‘globale’ oogst. Enkel de latere clusters vergen op deze terroirs een tweede passage.

De huidige analyse toont een winst van 0,8% vol en een verlies van 1 punt in de zuurtegraad. Om een goed evenwicht te behouden, worden de Sauvignon Gris vanaf begin volgende week geoogst. Dit zou het geval kunnen zijn voor alle vroege percelen van witte wijnen in de regio Bordeaux.

· Merlots evolueren snel

De follow-up van het jonge pakket Merlot in de vroege zones is positief. Ondanks het veranderende weer en vrij matige temperaturen wordt een zeer goede evolutie van technologische volwassenheid opgemerkt. De potentiële alcohol ligt hoger dan 11,5% vol, terwijl het maliczuur en de totale zuurtegraad lichtjes teruglopen. Ook de criteria voor fenolische volwassenheid evolueren in de goede richting, terwijl het anthocyaninepotentieel in dit stadium al heel interessant is.

Hoewel de technologische en fenolische waarden nog niet zijn bereikt, moet de oogst op deze terroirs in dit tempo rond 5 september kunnen beginnen. De visuele parameters zoals de (al) paarse kleur van de stengels en het uiterlijk van de druiven getuigen van een zeer mooie evolutie. Het onberispelijke en gebalanceerde gebladerte (ondanks een tamelijk droog 2017 seizoen) laat een goede evolutie in de komende weken doorschemeren.

Net zoals in 2016, hoopt men dat de adage van de médocwijnen zich bevestigd. Men hoopt dat de nieuwe maan en de aangekondigde weersverwachting bevestiging brengen om de regio op een rustige wijze naar de gewenste rijpheid te stuwen!!