Wandelen in de Tsjechische natuur

Met meer dan veertigduizend kilometer aan wandelpaden is Tsjechië een fantastisch land voor een wandelvakantie. De gemarkeerde wandelpaden brengen je bij bergtoppen, gaan door rustige bossen en brengen je op andere mooie plekjes waar je alleen te voet kan komen. Dit zijn vijf wandelingen waar je kan genieten van rust en mooie natuur.

Wandelen in het Reuzengebergte: Het Reuzengebergte is een nationaal park in het noorden van Tsjechië. De bergen vormen een prachtig decor voor de actieve toerist.  Een mooie wandeling in het oosten van het Reuzengebergte is door het veenmoeras Upská. Je wandelt over vlonders door een van de hoogste delen van het Reuzengebergte. Het is een ruig landschap waar zelfs geen bos groeit. Het wordt daarom ook wel toendra genoemd. Het wandelpad ‘Toendra van het Reuzengebergte’ gaat vanaf de hoogste bergtop Sněžka naar de gezellige berghut Luční Bouda waar je iets kunt eten en zelfs kunt overnachten. De route gaat verder over een fiets- en wandelpad naar het toeristenoord Pec pod Sněžkou. In totaal is de wandelroute 15 kilometer.

Grenswachterspad in het Boheemse Woud : Wandelpaden in overvloed in het Boheemse Woud in het zuiden van Tsjechië. Dit grote nationale park zit vol mooie natuurverschijnselen, voormalige gletsjermeren, een oerbos en veenmoerassen. Een prachtige wandeling in het Boheemse Woud is het grenswachterspad in het westen van het Boheemse Woud. Het circuit start en eindigt in het gezellige dorp Kašperské Hory en is 17 km. Het icoon van deze plaats is het kasteel, maar je vindt er ook knusse restaurants, een prachtig boetiekhotel en een plaatstelijk museum. Het natuurpad verbindt kasteel Kašperk met verschillende bunkers die voor de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd. .

Door het hart van Boheemse Karst : Een bezoek aan het populaire kasteel Karlštejn kun je perfect combineren met een wandeling door het beschermde landschapsgebied van de Boheemse Karst. De Boheemse Karst ligt 30 km ten zuiden van Praag en heeft een prachtig gevarieerd landschap waar de rivier de Berounka een romantische vallei heeft gevormd met verschillende grotten.  De 9 km lange wandeling vertrekt vanaf de plaats Srbsko en komt langs de mooie Bubovický watervallen. De route voert verder door een dicht bos waar herten en wilde zwijnen zich te goed doen aan de vegetatie en zich perfect schuil kunnen houden. De wandelroute eindigt bij de rivier Berounka, waar je langs loopt om terug te komen bij het startpunt.

Wandeling Pernštejn: De middeleeuwse burcht Pernštejn ligt ten noorden van Brno en is een van de best bewaarde kastelen in Tsjechië. Het kasteel kan zo uit een film komen en dat is ook gedeeltelijk waar. Pernštejn diende diverse keren als filmlocatie voor sprookjesfilms en de internationale Netflix serie ‘The Letter for the King’. Het wandelnetwerk van Pernštejn heeft maar liefst 29 km aan routes, die je kunt opdelen in drie circuits – rood, blauw en groen. De routes zijn 13.5 km, 5.5 km of 4 km. Het merendeel van de routes zijn romantische bospaden die af een toe een glimp bieden op het indrukwekkende kasteel en enkele historische bruggen

Wandelen in het Slavkov bos : In het westen van Tsjechië ligt een uitgestrekt bosgebied tussen de kuursteden Karlovvy Vary en Mariánské Lázně. De wandelpaden door het bos voeren naar prachtige plekjes en uitzichtpunten. Een van die bijzondere locaties is het natuurreservaat Kladská.

Meer informatie: www.visitczechrepublic.com/nl