Wandelseizoen Trentino

Nieuws uit de bergen … Vanaf het weekend van 18 juni openen de meeste van de 140 alpenhutten in de bergen van Trentino weer hun deuren. Dat betekent dat het netwerk van wandelpaden van ruim 5.800 kilometer weer bruist van het leven. De paden lopen voornamelijk door de prachtige Italiaanse Alpen, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

In een berghut word je met open armen ontvangen door de beheerders, die door hun grote passie altijd een unieke band met de bergen hebben gehad. Ze kunnen de lucht en de wolken “lezen” en je vertellen of het morgen een zonnige dag wordt, of dat je een bui kunt verwachten. Ook kunnen ze je precies vertellen wat de mooiste routes zijn. In een berghut kun je even uitrusten met een stevige maaltijd en een kop heerlijke Italiaanse cappuccino of een biertje, maar je kunt er ook overnachten. Na een goede nachtrust in niets dan de stilte van de bergen, ben je ’s ochtends weer helemaal uitgerust voor de volgende wandeltocht!

Heropening van de Rifugio Brentei in de Brenta Dolomieten

In de afgelopen twee jaar is de berghut “Rifugio Maria e Alberto ai Brentei”, in het hart van de Brenta Dolomieten, volledig gerenoveerd. De hele berghut is gemoderniseerd. Zo is er een nieuwe keuken en een eetkamer met een glazen wand, waardoor je kunt genieten van een panoramisch uitzicht op de bergtoppen in de verte, zoals van de Bocca di Brenta, Crozzòn di Brenta, Cima Margherita, Cima Tosa en de Fracingli. Je bereikt deze berghut in zo’n drie uur wandelen vanaf de parkeerplaats in Vallesinella, beroemd om de prachtige waterval.

Berghutten voor het hele gezin

In Trentino zijn er vele routes die geschikt zijn voor het hele gezin. Ga voor een dagtocht of kies voor een route van meerdere dagen, met overnachtingen in een gezellige berghut. Zo is er in de Val di Rabbi, in het Stelvio Nationaal Park, een tweedaagse route. De eerste dag is een drie uur durende wandeling van de hoeve Malga Stablasolo naar de berghut Rifugio Dorigoni in Val Saènt, met een hoogteverschil van bijna 900 meter. Onderweg kun je de watervallen van Val Saènt bewonderen. De volgende dag volgt een tocht langs de spectaculaire Cima Collecchio (2.957 m) op de grens tussen Trentino en Alto Adige. De tocht eindigt bij het meer van Corvo en de gelijknamige berghut.

Voor echt durfallen zonder hoogtevrees: vie ferrate

Vie ferrate zijn routes op grote hoogte, over rotsachtige bergwanden en vastgeschroefde metalen ladders, via dikke ijzeren kabels en bruggen over kloven. Hijs jezelf in een klimharnas met haken, zet een helm op en ga op pad met een gekwalificeerde berggids.

Let’s Dolomites: op pad met een gids

Wat is een betere manier dan op pad te gaan in de Dolomieten met de in Trentino geboren en getogen bergprofessionals?  De vele alpine gidsen staan klaar om samen met jou het avontuur aan te gaan. Kies voor een tour van drie of zes dagen en ontdek de natuur, geschiedenis, cultuur, tradities, smaken en levensstijl van deze schitterende regio.