Meest LGBTQ-vriendelijke Europese steden 2022

Pride-maand Europa-index 2022. In juni is het Pride-maand en over de hele wereld worden er evenementen georganiseerd. Naast protest wordt er door de LGBTQ-scene ook met trots feest gevierd. De afkorting LGBTQIA, met toevoeging van nog meer letters, komt uit het Engels en staat voor “Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex and Asexual”. De term is oorspronkelijk ontstaan uit een collectieve beweging ter bestrijding van discriminatie van seksuele geaardheid en genderidentiteit. Deze kwestie speelt tot op de dag van vandaag, in sommige landen wordt seksuele geaardheid van hetzelfde geslacht soms nog steeds gediscrimineerd.

Niet alleen in juni, maar ook in juli en augustus worden vele protesten, feesten en evenementen georganiseerd, waarbij de parades natuurlijk een bijzonder hoogtepunt zijn. Dus als je deze zomer een stedentrip plant en van de gelegenheid gebruik wilt maken om een van de Pride-evenementen te bezoeken, doe dan hier je inspiratie op met de nieuwste studie van Holidu (www.holidu.nl), de zoekmachine voor vakantiehuizen. Holidu heeft gegevens verzameld om een beter beeld te krijgen van hoe Europese steden scoren op gelijkheid en bereikbaarheid, welke kosten je kan verwachten, hoe groot het aanbod voor de LGBTQ-gemeenschap is en hoe vooruitstrevend het land is op het gebied van wetgeving. Hiervoor onderzochten we verschillende datapunten voor meer dan 100 Europese steden.

Benieuwd naar welke Europese steden het in de top 5 geschopt hebben?

  1. Londen – Totale score: 38,67

De Britse hoofdstad Londen behaald dit jaar de eerste plaats met een totaalscore van 38,67, waarmee het de meest LGBTQ-vriendelijke stad van Europa is. In de categorie “LGBTQ-vriendelijke bars” behaalde Londen de maximale score van 10. Op het gebied van gelijkheid is het Verenigd Koninkrijk in vergelijking voor heel Europa al zeer vooruitstrevend met een score van 8,2. De metropool is ook een pionier op het gebied van toegankelijkheid en behaalde een score van 9,12. Het enige minpuntje is de prijs van een accommodatie per nacht: met gemiddeld 289 euro per nacht moet je hier diep in de buidel tasten voor een verblijf. Op zaterdag 2 juli 2022 vindt de grote Pride-parade plaats in Londen, dat dit jaar zijn 50e verjaardag viert in het Verenigd Koninkrijk.

  1. Berlijn – Totale score: 29,85

De Duitse hoofdstad beklimt ook het winnaarspodium en pakt de zilveren medaille in het klassement. In vergelijking met Londen betaal je in Berlijn ongeveer de helft voor een accommodatie, maar de concurrentie in deze categorie is bijzonder sterk, vandaar dat de grote stad hier maar 2,79 scoort. Wat “toegankelijkheid” betreft, ligt Berlijn maar net achter Londen, met een score van 9,3 van de 10. Met meer dan 60 LGBTQ-vriendelijke bars is de hoofdstad ook in deze categorie een van de best presterende steden van Europa. De Berlijnse Christopher Street Day, of Berlin Pride Parade, vindt dit jaar plaats op 23 juli 2022, na een lange onderbreking wegens de pandemie. Maar er zijn al veel kleinere demo’s, straatfestivals en evenementen die in juni al van start gaan.

  1. Hamburg – Totale score: 27,32

Er is nog een Duitse stad die een plekje in de top 5 heeft bemachtigd: Hamburg, met een mooie totaalscore van 27,32 op de derde plaats. Hamburg scoort onder meer goed in de categorie toegankelijkheid (score: 7,98) en de Hanzestad levert ook een netjes resultaat op het gebied van LGBTQ-vriendelijke bars, wat bevestigt dat grote Duitse steden enorm open staan voor de LGBTQ-gemeenschap. Met het 9 euro ticket voor het OV kan je deze zomer een goedkoop bezoekje brengen aan de duitse steden. Voor een accommodatie betaal je medio juni ongeveer 138 euro per nacht. De Pride-week is dit jaar van 30 juli tot 7 augustus – het hoogtepunt is de Christopher Street Day op 6 augustus.

  1. Amsterdam – Totale score: 27,22

Op de vierde plaats in de ranglijst staat onze Nederlandse hoofdstad met een totaalscore van 27,22. Van bijzonder belang in Nederland is de LGBTQ-gelijkheid, die de hoogste score van de top 5 heeft. Nederland is het eerste land dat in 2001 het huwelijk tussen hetzelfde geslacht legaliseerde. Hoewel Amsterdam minder goed verbonden is, staat het nog steeds in de bovenste middenmoot met een score van 6,77. Ook het aantal bars waar mensen die tot de LGBTQ-gemeenschap behoren met open armen worden ontvangen, is indrukwekkend. Als je hier in juni verblijft, moet je rekening houden met ongeveer 244 euro voor accommodatie per nacht. Pride Amsterdam begint op 30 juli en eindigt op 7 augustus 2022, met de wereldberoemde botenparade op zaterdag 6 augustus.

  1. Parijs – Totale score: 26.89

De 5e plaats gaat naar de Franse hoofdstad Parijs. De wereldstad scoort vooral goed op het gebied van toegankelijkheid (8,86 punten) en LGBTQ-vriendelijke bars (8,13 punten). Aangezien accommodaties in Parijs tot de duurste van Europa behoort, scoort de stad in deze categorie lager. Paris Pride, of Marche des Fiertés LGBTQ, is op 25 juni en vindt al meer dan 40 jaar plaats. Het evenement is de grootste Pride-parade in Frankrijk, met jaarlijks zo’n 700.000 deelnemers.

https://www.holidu.nl/magazine/pride-maand-europa-index-2022

Volg Holidu via de social media: Holidu op Instagram: @Holidu – Het Holidu Team op instagram: @Lifeatholidu  – Holidu op LinkedIn – Holidu op Facebook  – Holidu op Twitter – www.holidu.nl – illustratie sabrina groeschke